Απο τις εκδηλώσεις στη μνήμη του Μακεδονομάχου Γκόνου Γιώτα 2018

2 Μαρτίου, 2018


1-Ο-Οπλαρχηγός-Γκόνος-Γιώτας-1880-–1911

Η ομιλία αυτή είναι αφιερωμένη κατά πρώτον :

Στον Μακεδονομάχο οπλαρχηγό Γκόνο Γιώτα, τη μνήμη του οποίου τιμούμε σήμερα με το μνημόσυνο και τις προσευχές μας. Μαζί του τιμούμε και όλους τους άλλους Μακεδονομάχους, επώνυμους και ανώνυμους, γηγενείς και από την ελεύθερη Ελλάδα, Αξιωματικούς, στρατιώτες, ιερείς, δασκάλους, απλούς ανθρώπους, που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της Μακεδονίας, πολλοί από τους οποίους βρήκαν τραγικό θάνατο. Και αυτοί είναι χιλιάδες.

Είναι γνωστά τα γεγονότα σχετικά με τη ζωή και τους αγώνες του Γκόνου Γιώτα και των παλικαριών του στη λίμνη των Γιαννιτσών. Ήταν το «στοιχειό του βάλτου» όπως τον αποκαλούσαν. Έμπειρος στον ανταρτοπόλεμο και στα μυστικά του βάλτου, με σιδερένια υγεία, απρόσβλητος από πυρετό και ελονοσία, δεν λογάριαζε τις βδέλλες και τα κουνούπια. Αγωνίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα 1904-1908, σε πολυάριθμες πολεμικές επιχειρήσεις και συνεργάστηκε με όλους τους Έλληνες Αξιωματικούς.

Φορούσε πάντοτε στο στήθος ένα μεταλλικό σταυρό , ο οποίος διασώζεται μέχρι σήμερα και βρίσκεται στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο. Οριζόντια γράφει «ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ» και κάθετα «ΑΚΡΙΤΑΣ». Οραματιζόταν μια ελεύθερη Ελληνική ορθόδοξη Μακεδονία. Η έννοια της πατρίδας ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και οι αγώνες για την υπεράσπιση της γης περιελάμβαναν τα ιερά και τα όσια της πίστης μας. Δυστυχώς δεν πρόλαβε να δει ελεύθερη τη Μακεδονία. Σκοτώθηκε σε ενέδρα στις 13 Φεβρουαρίου 1911.

«Λεβεντιά καμαρωτή, μέσα σε βουνά σε δάση, που προβάλει με σπαθί την πατρίδα να δοξάσει….. Γεια σου Γκόνε ξακουστέ….» τον τραγούδησε ο λαός.

Και κατά δεύτερον η ομιλία αυτή είναι αφιερωμένη :

Στα παιδιά μας, στα οποία δεν επιθυμούμε να αφήσουμε ως παρακαταθήκη την ανασφάλεια και αναταραχή, ανοίγοντας την «κερκόπορτα» για να αποκτήσουν οι Σλάβοι επίσημα εθνική υπόσταση με τον όρο Μακεδονία, έστω και σε σύνθετη ονομασία, καθόσον θα κληθούν στο μέλλον να αντιμετωπίσουν τον επεκτατισμό των Σκοπίων, από δυσμενέστερη σαφώς θέση.

Να τονίσουμε ότι το ίδιο σκοπιανό θέμα ήταν σε έξαρση και απασχόλησε τον Ελληνικό λαό στα 1992. Με το μεγαλύτερο μέχρι τότε συλλαλητήριο αποσοβήθηκε ο κίνδυνος παραχάραξης της ιστορίας και αναγνώρισης των Σλάβων ως Μακεδόνων.

Την ίδια χρονιά(1992) και εξ αιτίας του ως άνω θέματος γεννήθηκε στα Γιαννιτσά, η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία «Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ», από έγκριτους συντοπίτες μας.

Μεταξύ των σκοπών της περιλαμβάνονταν –και εξακολουθούν μέχρι σήμερα και τα εξής:
-Η έρευνα, αξιοποίηση και προβολή των ιστορικών και λαογραφικών στοιχείων που έχουν σχέση με τη συμβολή των Μακεδόνων σε όλους τους εθνικούς αγώνες από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα και ιδιαίτερα κατά τον Μακεδονικό Αγώνα και τους Βαλκανικούς Πολέμους.
-Η σθεναρή αντιμετώπιση των κινδύνων από πλαστογράφηση της Ιστορίας.
-Η επαγρύπνηση και ο αγώνας με κάθε νόμιμο μέσο, ενάντια σε κάθε επιβουλή που έχει στόχο να πλήξει την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Και τελικά βρισκόμαστε σήμερα στα πρόθυρα να δεχθούμε ένα λεγόμενο «έντιμο συμβιβασμό», προσβλητικό και επικίνδυνο για μας τους Μακεδόνες, αλλά και όλους τους Έλληνες. Αντίθετο με τη θέληση της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού και ενάντια στην ιστορία, στον πολιτισμό και στις θυσίες των προγόνων μας.

Λαός και εκκλησία συμπορευόμενοι και με πλήρη συναίσθηση των ευθυνών τους, τάσσονται κατηγορηματικά αντίθετοι στην παραχώρηση του όρου Μακεδονία, στο όνομα που πρόκειται να αποκτήσουν τα Σκόπια, καθόσον αποτελεί τον ομφάλιο λώρο , μέσω του οποίου, διέρχονται Μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα και επί πλέον, οι επεκτατικές -κατ΄αυτούς αλυτρωτικές- βλέψεις για κάθοδο τους στο Αιγαίο. Την αγνή πατριωτική στάση του απέδειξε εξάλλου ο ελληνικός λαός, με τον ειρηνικό τρόπο συμμετοχής του στα μεγαλειώδη συλλαλητήρια της Θεσ/νίκης και της Αθήνας.

Σαφώς και όλοι μας επιθυμούμε την ειρηνική συνύπαρξη με τους γείτονές μας. Στα πλαίσια αυτά και ενόψει έναρξης της διαδικασίας διαπραγμάτευσης , ανακοινώθηκαν επισήμως εκατέρωθεν, τα πρώτα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Και ενώ το Κράτος των Σκοπίων επείγεται να επιλύσει τον πρόβλημα της ονομασίας του, προτείνει γενικόλογες και άνευ ιδιαίτερης βαρύτητας υποχωρήσεις, όπως να ανακαλέσει την προκλητική ονομασία «Μέγας Αλέξανδρος» του αεροδρομίου της, καθώς και την αλλαγή της ονομασίας κάποιων δρόμων, ενώ δεν διαπραγματεύεται την αλλαγή του συντάγματος που περιλαμβάνει και άρθρα αλυτρωτισμού, ούτε και την εθνικότητά τους ως Μακεδόνων – ενώ πολύ καλά γνωρίζουν ότι, συνυπάρχουν στο κράτος τους τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικές εθνότητες – και τέλος την σερβοβουλγαρική τους γλώσσα, την οποία αποκαλούν επίσης Μακεδονική.

Απορούμε και διαμαρτυρόμαστε με τη στάση ορισμένων αυτόκλητων καθηγητών και παραγόντων που βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία, να πλειοδοτούν στην επιχειρηματολογία υπεράσπισης των θέσεων των Σκοπίων, στα μέσα ενημέρωσης, στον έντυπο τύπο και σε στημένες εκπομπές και εκδηλώσεις, προκειμένου αυτά να αποκτήσουν το όνομα Μακεδονία με ή άνευ συνθετικό.

Τα επιχειρήματά τους συνήθως είναι τα εξής :
-Η ηττοπαθής δικαιολογία ότι εκατό και πλέον χώρες τους έχουν αναγνωρίσει έτσι, οπότε εμείς δεν έχουμε πολλά περιθώρια μη αποδοχής σύνθετης ονομασίας.
-Επικαλούνται επίσης τη γεωγραφική κατανομή της Μακεδονίας, με βάση χάρτες από Ρώσους, Γερμανούς και Βούλγαρους γεωγράφους, όπου ο όρος Μακεδονία, δεν περιλαμβάνει μεν τα Σκόπια, αλλά το όριο Μοναστηρίου-Αχρίδας και φυσικά τη Μακεδονία στην ελληνική επικράτεια, παραβλέποντας την ιστορική Μακεδονία της αρχαιότητας που αντιστοιχούσε σχεδόν πλήρως στο τμήμα της ελληνικής επικράτειας.
-Ακολουθεί η κινδυνολογία της άμεσης ανάγκης να ενταχθούν τα Σκόπια στην ΕΕ και ΝΑΤΟ, για γεωστρατηγικούς λόγους, μετά και την έντονη πίεση που ασκείται στη χώρα μας από τις Μεγάλες Δυνάμεις, προκειμένου να μην ασκήσουμε βέτο εκ νέου, όπως το 2008.
-Στη συνέχεια, μας γεμίζουν με φοβικά σύνδρομα από την ενδεχόμενη διάλυση του πολυεθνικού γειτονικού κράτους, σε περίπτωση μη εξεύρεσης λύσης για το όνομα του, με συνακόλουθα τη δημιουργία μεγάλης Αλβανίας και Βουλγαρίας και τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται , κάτι που μάλλον είναι ενδεχόμενο να συμβεί σε μέλλοντα χρόνο.

Οι διαπραγματευτές και όλοι όσοι υποστηρίζουν τις απόψεις τους-όπως τουλάχιστον διατυπώνονται μέχρι σήμερα- θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού δεν κατανοεί τις θέσεις τους και τις όποιες δικαιολογίες επικαλούνται. Τις θεωρεί αβάσιμες και απαράδεκτες. Η στάση τους θεωρείται ότι συγκαλύπτει την επιχειρούμενη διαστρέβλωση της αλήθειας και παραχάραξη της Ιστορίας, όταν όλα τα τεκμήρια – ονόματα, τοπωνύμια, νομίσματα, επιγραφές, γραπτά κείμενα είναι αδιάψευστα.

Να γνωρίζουν επίσης ότι, όσα μεθοδεύονται σχετικά με το όνομα των Σκοπίων δεν συνάδουν με το πνεύμα και τις θυσίες των αγωνιστών του Μακεδονικού Αγώνα. Ακόμη ότι, υπονομεύεται ο ρόλος και το έργο εκατοντάδων πολιτιστικών και ιστορικών συλλόγων ,οι οποίοι προβάλλουν την καταγωγή, την ιστορία και την παράδοσή του Μακεδονικού Ελληνισμού. Και αυτή η αυτοκαταστροφική απόφαση δεν θα έχει προηγούμενο πουθενά στον κόσμο.

Τέλος είναι εθνική ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε όλοι την δυσμενή κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα μας, με τον κατακερματισμό και την ασυμφωνία των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και τον κίνδυνο διαίρεσης του λαού.

Να ομονοήσουμε το ταχύτερο δυνατό, παραβλέποντας τις όποιες διαφορετικές πολιτικές επιλογές μας και να χαράξουμε μια ενιαία εθνική γραμμή. Να αγωνιστούμε όλοι μαζί, για να περιφρουρήσουμε αυτά που έχουμε, αλλά και να κατακτήσουμε αυτά που μας ανήκουν.

Και λόγω της ημέρας μνήμης του Μακεδονομάχου Γκόνου Γιώτα , να αναφέρουμε πως για μας ήρωες είναι οι Μακεδονομάχοι μας, ο Παύλος Μελάς, ο Καπετάν Άγρας, ο Κατετάν Κώτας, ο Καπετάν Γαρέφης, ο Καπετάν Καψάλης(κατά κόσμον Χρήστος Πραντούνας- Έλληνας Αξιωματικός ο μόνος που σκοτώθηκε σε μάχη στη λίμνη των Γιαννιτσών), οι Αδελφοί Δογιάμα και χιλιάδες άλλοι αγωνιστές.

Αν για ορισμένους ελαχίστους, ήρωες τους είναι οι Βούλγαροι κομιτατζήδες και αυτονομιστές- όπως καταγράφεται από τις πολιτιστικές τους εκδηλώσεις- αυτοί δεν έχουν θέση κοντά μας. Να γνωρίζουν ότι έχουν απέναντί τους τη συντριπτική πλειοψηφία των Μακεδόνων. Είναι καιρός επίσης και ορισμένοι άλλοι να κάνουν τις επιλογές τους «Ου δύνανται δυσί κυρίοις δουλεύειν».

Δυστυχώς, μετά από 110 χρόνια ο Μακεδονικός Αγώνας συνεχίζεται, για αυτό τον ζηλευτό, όμορφο τόπο. Μπορεί με άλλη μορφή και άλλα μέσα. Η διατήρηση όμως της ελευθερίας και της εδαφικής ακεραιότητας απαιτεί αγώνες και θυσίες και σε καιρό ειρήνης. Εμείς θα παραμείνουμε στις επάλξεις άγρυπνοι φρουροί, ακρίτες υπερασπιζόμενοι τη γη που μας παρέδωσαν , με αγώνες και θυσίες οι Μακεδονομάχοι.

Αιωνία η μνήμη του Γκόνου Γιώτα και όσων αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την Μακεδονία.

Γιαννιτσά 11 Φεβρουαρίου 2018
Ομιλία του Κων/νου Κάμτση, προέδρου της Ι.Λ.Ε.Γ. «Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ,
κατά τις εκδηλώσεις στη μνήμη του Μακεδονομάχου Γκόνου Γιώτα.

Κατηγορία: Μακεδονικό ΖήτημαΤα νέα της Εταιρείας

© 2007 - 2020 Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών "Ο Φίλιππος"
Διεύθυνση: Δημάρχου Στάμκου 1 58100 Γιαννιτσά, Τηλέφωνο: 2382083684, email: filippos@fileg.gr