Ομιλία του κ. Γεωργίου Γεωργιάδη, ιατρού, τ. Διευθυντή Ε.Σ.Υ. στο ετήσιο θρησκευτικό και εθνικό μνημόσυνο των πεσόντων, κατά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, στο Μητροπολιτικό Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γιαννιτσών :

21 Ιουλίου, 2020


Κυριακή 19 Ιουλίου 2020

ΟΜΙΛΙΑ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΔΟΤΙΚΟΥ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

 

Σεβαστοί Πατέρες, κύριοι Βουλευτές, κύριε Δήμαρχε, κύριε Εκπρόσωπε της Περιφέρειας, κύριοι εκπρόσωποι των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών, κύριοι εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων, συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Οι επέτειοι του προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής του 1974 αναβιώνουν κάθε χρόνο αυτές τις μέρες θύμισες και πόνο. Πέρασαν 46 χρόνια που διατηρούν την Κύπρο διαιρεμένη υπό τη βία των τουρκικών όπλων και είναι μία από τις μελανότερες εξαιρέσεις του Διεθνούς Δικαίου και Νομιμότητας.

Σήμερα οφείλουμε να μνημονεύσουμε τους πεσόντες κατά το προδοτικό πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, τους υπερασπιστές της δημοκρατίας και της ελευθερίας της πατρίδος μας, και να ευχηθούμε τη διαλεύκανση της τύχης των υπόλοιπων αγνοουμένων συμπατριωτών μας. Επίσης, μέσα από αυτή την ιστορική ανασκόπηση πρέπει να αντλήσουμε διδάγματα από τα εγκληματικά λάθη του παρελθόντος. Η ιστορία είναι η φωνή των νεκρών που διδάσκει τους ζωντανούς.

Η Τουρκία είχε καταρτίσει τα πρώτα σχέδια εισβολής στην Κύπρο το 1956 και πολλά μηνύματα αγνοήθηκαν στην πορεία του χρόνου, όπως ο ξεσηκωμός των Τουρκοκυπρίων στα γεγονότα του 1963, οι βομβαρδισμοί της Τηλλυρίας το καλοκαίρι του 1964 και το τουρκικό τελεσίγραφο μετά τα γεγονότα της Κοφίνου το 1968. Όλα αυτά αντί να μας θέσουν σε εγρήγορση, μας βρήκαν διασπασμένους. Πολλές υπήρξαν οι απόπειρες δολοφονίας εναντίον του εκλεγμένου προέδρου της Κύπρου, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και πολλές οι βομβιστικές επιθέσεις σε αστυνομικούς σταθμούς.

Η διχόνοια και ο φανατισμός ήταν η κατάληξη του προδοτικού πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 1974 από τη χούντα του Ιωαννίδη, που γίνεται το μέσον εξυπηρέτησης ξένων συμφερόντων εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Και ενώ η Κύπρος μετρούσε τα θύματα του εμφυλίου σπαραγμού, η Άγκυρα καταστρώνει τα επεκτατικά της σχέδια. Οι πληροφορίες από Έλληνες στο νατοϊκό στρατηγείο της Σμύρνης και Ελληνοκυπρίων από υποκλοπές συνομιλιών Τουρκοκυπρίων με Άδανα, επεσήμαναν εγκαίρως τον κίνδυνο της επικείμενης τουρκικής εισβολής. Η Αθήνα και η Λευκωσία μένουν προδοτικά απαθείς ακόμα και όταν ξένα πρακτορεία μεταδίδουν εικόνες από τον απόπλου της νηοπομπής εισβολής. Οι βόρειες ακτές της Κερύνειας που ήταν το πιθανότερο σημείο εισβολής, παρά τους αμυντικούς σχεδιασμούς που υπήρχαν, ήταν πλήρως ανυπεράσπιστες. Έτσι στην αρχή οι Τούρκοι δεν κάνανε απόβαση, αλλά αποβίβαση τα ξημερώματα της 20ης Ιουλίου το 1974.

Όμως, παρά τη συντριπτική αριθμητική και τεχνολογική υπεροχή και παρά την αποδιοργάνωση της Εθνικής φρουράς, στο επίπεδο των μαχών γράφονται σελίδες αξιομνημόνευτης ελληνικής αρετής. Πολλές από τις επιχειρήσεις των καταδρομέων και της ΕΛΔΥΚ διδάσκονται σε σχολές πολέμου για την εξαίρετη στρατηγική τους.

Στις μάχες αυτές έναντι στον Τούρκο εισβολέα, ο δήμος Πέλλας προσέφερε δύο νεαρά παλικάρια, τον Γεώργιο Ρούση από τα Γιαννιτσά και τον Κωνσταντίνο Τσιτιρίδη από την Κρύα Βρύση, που έδωσαν τη ζωή τους αγωνιζόμενοι για την ελευθερία της Κύπρου.

Οι διαπραγματεύσεις που έχουν γίνει εδώ και 46 χρόνια, είχαν σκοπό να καταστήσουν την Κύπρο ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, κράτος ειρήνης και ευημερίας με σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κοινοτικό κεκτημένο, με τις αρχές και αξίες του ευρωπαϊκού ιδεώδους και σεβασμό στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών για όλους τους πολίτες της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων και Μαρωνιτών. Όμως όλες οι προσπάθειες για λύση του Κυπριακού κατέληξαν σε αποτυχία προσκρούοντας στην τουρκική αδιαλλαξία.

Και τώρα με την επεκτατική και επιθετική τακτική της Τουρκίας περί της γαλάζιας πατρίδας, το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο, και τις ιδέες νέο-οθωμανισμού, η Κύπρος και η Ελλάδα διατρέχουν τον κίνδυνο απώλειας εθνικής κυριαρχίας.  Ακόμα και την  Αγία Σοφία ένα μνημείο  παγκόσμιας  πολιτιστικής  κληρονομιάς   μετατρέπει σε τζαμί αγνοώντας  τις αντιδράσεις του χριστιανικού κόσμου.

Βρισκόμαστε σε ιστορικές στιγμές για λήψη σοβαρών αποφάσεων. Η μνήμη των αγωνιστών μας, η τιμή των πεσόντων και αγνοουμένων μας, ο πόνος και ο μόχθος των τραυματιών μας το 1974 τιμώνται μόνο με έργα. Επιβάλλεται λοιπόν, να εργαστούμε με ομόνοια, με αγάπη προς την πατρίδα και με τον απανταχού ελληνισμό να δημιουργήσουμε μια πατρίδα δυνατή για τις παρούσες και τις μέλλουσες γενεές που να μπορούν να ζουν σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας.

Αιωνία η μνήμη

Τιμή και δόξα στους ήρωες μας.

 

Γεωργιάδης Γεώργιος

Αντιπρόεδρος συλλόγου Κυπρίων Πέλλας

123456750

Κατηγορία: Τα νέα της Εταιρείας

© 2007 - 2020 Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών "Ο Φίλιππος"
Διεύθυνση: Δημάρχου Στάμκου 1 58100 Γιαννιτσά, Τηλέφωνο: 2382083684, email: filippos@fileg.gr