Ο εορτασμός της 25ης Μαρτιου στα Γιαννιτσα πριν 90 χρονια

26 Μαρτίου, 2017


Του Δημητρίου Γόλη, Φιλολόγου, Δρ. Ιστορίας
Περιοδικό «Φίλιππος», Τεύχος 46, Ιανουάριος-Φεβρουάριος-Μάρτιος 2005, σελ.43

Οι εφημερίδες αποτελούν σημαντικό παράγοντα ενημέρωσης και γνώσης μιας ιστορικής περιόδου. Ο τύπος κατά την περίοδο του Μεσοπόλεμου, τη χρονική περίοδο δηλαδή μεταξύ των δυο παγκοσμίων πολέμων, αποτελούσε μαζί με το ραδιόφωνο τις βασικές πηγές ενημέρωσης. Πολλές φορές, μάλιστα, μέσα από τις εφημερίδες παρουσιάζονται γεγονότα που αντανακλούν, καθρεφτίζουν και αναδεικνύουν την καθημερινότητα της ζωής μιας κοινωνίας σε μια συγκεκριμένη ιστορική περίοδο. Η ερευνά του τύπου της εποχής μπορεί να μας δώσει σημαντικές πληροφορίες, οι οποίες δηλώνονται ή λανθάνουν μέσα στα δημοσιεύματα, για την ατμόσφαιρα μιας συγκεκριμένης εποχές. Η εφημερίδα της Θεσσαλονίκης «Μακεδονικά Νέα», η οποία εκδιδόταν από τον Μάρτιο του 1924 ως τον Φεβρουάριο του 1934, συστηματικά φιλοξενούσε νέα που ενδιέφεραν και είχαν άμεση σχέση με τα Γιαννιτσά και την ευρύτερη περιοχή της. Η επικοινωνία και η διασύνδεση των Γιαννιτσών με τη Θεσσαλονίκη, το μεγάλο αστικό κέντρο, φαίνεται να είναι στενή, όπως καταδεικνύεται από τα πολυάριθμα δημοσιεύματα – ανταποκρίσεις, που φιλοξενούνται στις στήλες της εφημερίδας, από τα Γιαννιτσά.

Πιο συγκεκριμένα, παίρνουμε στοιχεία από το φύλλο της εφημερίδας της Τετάρτης 30ης Μαρτίου 1927. Εκείνη την ημέρα δημοσιεύεται άρθρο στην εφημερίδα, με τον τίτλο «Εορτασμός 25ης Μαρτίου στα Γιαννιτσά», το οποίο υπογράφεται από τον μόνιμο συνεργάτη – ανταποκριτή της εφημερίδας από τα Γιαννιτσά, με το ψευδώνυμο «Συμπολίτης».

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον αρθρογράφο, με επισημότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η εθνική επέτειος στα Γιαννιτσά. Χοροστατούντος του Μητροπολίτη Γιαννιτσών και Γουμενίσσης Σμαράγδου εψάλη ὃοξολογία στο μητροπολιτικό ναό, στις 11 το πρωί της 25ης Μαρτίου 1927. Στη δοξολογία παρέστησαν ο βουλευτής Θ. Μαγκριώτης, οι δημοτικοί άρχοντες, οι πολιτικές, στρατιωτικές και οικονομικές αρχές, τα προεδρεία των οργανώσεων και πλήθος κόσμου. Παρόντες ήσαν, επίσης, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ημιγυμνασίου, του Εθνικού Οικοτροφείου και των δημοτικών σχολείων, με τις σημαίες των σχολείων τους. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο καθηγητής Χ. Γεωργιάδης. Μετά τη δοξολογία ακολούθησε παρέλαση των μαθητών, οι οποίοι ταυτόχρονα έψελναν «πατριωτικά και ενθουσιώδη άσματα». Αμέσως μετά ακολούθησε δεξίωση στο Δημαρχείο της πόλης.

Την ίδια ημέρα και με την ευκαιρία της εθνικής εορτής διενεργήθηκε έρανος «υπέρ των τροφίμων των εθνικών οικοτροφείων και ορφανοτροφείων». Συγκροτήθηκαν, μάλιστα, επιτροπές ανά περιοχή. Έτσι στην επιτροπή – περιοχή Μητρόπολης συμμετείχαν οι Βασίλειος Δρίτσας, Σταμάτης Μητάκης και οι δεσποινίδες Σοφία Αποστολίδου, Ζωή Χατζοπούλου, Φιλία Γκένη, Ιφιγένεια Δρίτσα και Χρυσούλα Βαλαβάνη. Η επιτροπή αυτή ανεδείχθη πρώτη, συλλέγοντας 1209,50 δραχμές. Στην επιτροπή – περιοχή Μποτσάβας συμμετείχαν οι Δημοσθένης Βαφόπουλος, Σωτήριος Μελλίδης, Δημήτριος Ρεβυθιάδης, Γρηγόριος Βινδρισλής και οι δεσποινίδες Ανθούλα Μελλίδου, Κατίνα Διδασκάλου, Σουλτάνα Χατζηγεωργίου και Μαρίκα Χατζηγιάννη. Η επιτροπή Μποτσἁβας συνέλεξε 1127,50 δραχμές. Στην επιτροπή – περιοχή πλατείας Μεγάλου Αλεξάνδρου (Χασνιέ) συμμετείχαν οι Ιωάννης Σωφρονάς, Αριστείδης Αθανασόπουλος, η κυρία Σωφρονά και η δεσποινίς Κώστογλου. Η επιτροπή πλατείας Μεγάλου Αλεξάνδρου συνέλεξε 1080 δραχμές. Στην επιτροπή – περιοχή παλαιάς αγοράς συμμετείχαν οι Βασίλειος Βαρακλής, Πανάρετος Κωνσταντινίδης, Στυλιανός Σαρρής και οι δεσποινίδες Χρυσάνθη Γουναρίδη και Μαρίκα Καραντώνη. Η επιτροπή παλαιάς αγοράς συνέλεξε 447,50 δραχμές.

Το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε έφτασε τις 3.864,50 δραχμές, ιδιαιτέρως σημαντικά αν σκεφτεί κανείς τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες της εποχής. Αμέσως μετά τον έρανο, το ποσό παραδόθηκε στους αρμοδίους.

Κατηγορία: Νεότερη ΕλλάδαΤα νέα της Εταιρείας

© 2007 - 2020 Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών "Ο Φίλιππος"
Διεύθυνση: Δημάρχου Στάμκου 1 58100 Γιαννιτσά, Τηλέφωνο: 2382083684, email: filippos@fileg.gr