Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

23 Απριλίου, 2017


DSC00028

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Η 23η Απριλίου έχει καθιερωθεί διεθνώς από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, αφιερωμένη σε δύο μεγάλους δημιουργούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας που «έφυγαν» την ίδια ημέρα (23 Απριλίου 1616) από τη ζωή, τους Ουίλιαμ Σαίξπηρ και Μιγκέλ ντε Θερβάντες..

Η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών «Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ» συμμετέχοντας στον εορτασμό θα διαθέτει δωρεάν, κατά την επόμενη εβδομάδα, τριάντα (30) βιβλία τοπικής ιστορίας (Η Μάχη των Γιαννιτσών και Ο Μακεδονικός Αγώνας και το Δημοτικό Τραγούδι), για εμπλουτισμό των βιβλιοθηκών των Σχολείων και Συλλόγων της Β.Ελλάδος. Για το λόγο αυτό μπορείτε να αποστείλετε μηνύματα στο mail : filippos@fileg.gr

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ Ι. ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΩΡΟΥ»

Η Βιβλιοθήκη της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Γιαννιτσών «Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ» ιδρύθηκε το 1993. Από το 2003 ονομάστηκε «Νικηφόρος Ι. Χατζηθεοδώρου», σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τον αείμνηστο συμπολίτη μας και Μέγα χορηγό της Εταιρείας.

Η συλλογή της δανειστικής βιβλιοθήκης ανέρχεται σε 7.000 τόμους βιβλίων και εμπλουτίζεται συνεχώς. Η αναζήτησή τους μπορεί να γίνει, είτε με επίσκεψη στο χώρο της βιβλιοθήκης(λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 10 – 13 στα γραφεία της Εταιρείας – Δ.Στάμκου 1 – Γιαννιτσά), είτε από οποιονδήποτε Η/Υ, μέσω της ιστοσελίδας www.fileg.gr. Το κάθε βιβλίο ταξινομείται με βάση το διεθνές σύστημα Dewey. Με τον τρόπο αυτό αναδεικνύεται ο πλούτος και η σπανιότητα πολλών βιβλίων, τα οποία ζητούνται για δανεισμό από όλη την Ελλάδα. Το περιεχόμενό τους είναι κυρίως Ιστορικό – Λαογραφικό, καθώς και Φιλοσοφικό, Λογοτεχνικό, Θρησκευτικό. Αρκετά από αυτά, είναι βορειοελλαδιτών συγγραφέων και αναφέρονται στην τοπική ιστορία. Ο υπεύθυνος της Βιβλιοθήκης και του Αρχείου κ. Βασίλειος Πόπτσης, ο οποίος επιδεικνύει υπερβάλλοντα ζήλο, συνεχίζει να καταγράφει, να ταξινομεί και να ανεβάζει στην ιστοσελίδα μας νέα βιβλία.

Διαθέτουμε αναγνωστήριο με 24 θέσεις για αναγνώστες και επισκέπτες, δύο Η/Υ με δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο, φωτοτυπικό μηχάνημα και προβολέα (Data Show) με σύνδεση στον Η/Υ, για τις ανάγκες των χρηστών της βιβλιοθήκης. Ο χώρος μπορεί να διατεθεί και για τη διοργάνωση ημερίδων και εισηγήσεων, αναλόγου περιεχομένου σε Σχολεία και Συλλόγους.

Ενδιαφέρουσα πληροφορία :

Πολυετής μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Γέιλ υποστηρίζει ότι η ανάγνωση βιβλίων-περιοδικών, πέρα από ώρες χαλάρωσης και από προστασία κατά της άνοιας, μας χαρίζει και πολύτιμα χρόνια ζωής. Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς, οι άνθρωποι που διαβάζουν ένα βιβλίο , έστω και για μισή ώρα κάθε μέρα, αντιμετωπίζουν κατά 17% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο.

Για όσους πάλι διαβάζουν για πάνω από 3,5 ώρες την εβδομάδα, ο συγκεκριμένος κίνδυνος φάνηκε να μειώνεται κατά 23%. Προηγούμενες μελέτες είχαν επιπλέον δείξει ότι, η ανάγνωση βιβλίων βοηθάει στον ύπνο, στην καλή ψυχική διάθεση, στην καθυστέρηση της νόσου Αλτσχάιμερ. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο επιστημονικό έντυπο «Social Science and Medicine».

 

maxi_giannitson tragoudi

Κατηγορία: Τα νέα της Εταιρείας

© 2007 - 2018 - Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών "Ο Φίλιππος"
Διεύθυνση: Δημάρχου Στάμκου 1 58100 Γιαννιτσά, Τηλέφωνο: 2382083684, email: filippos@fileg.gr