Προβλήθηκε η ταινία «Εν Τούτω Νίκα» στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών.

13 Φεβρουαρίου, 2020


DSC_8721

Σε ένα ασφυκτικά κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο, με όρθιους θεατές, κάθε ηλικίας, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 9 Φεβρουαρίου 2020 η προβολή της ταινίας «Εν Τούτω Νίκα», ένα αφιέρωμα στον Γιαννιτσιώτη Μακεδονομάχο Οπλαρχηγό Γκόνο Γιώτα, το «στοιχειό του Βάλτου», με αφορμή την μνήμη του μαρτυρικού του θανάτου στις 13 Φεβρουαρίου 1911.

Η ταινία υπήρξε πρωτοβουλία της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Γιαννιτσών «Ο Φίλιππος» και του προέδρου αυτής κ. Κωνσταντίνου Κάμτση, απογόνου του Γκόνου Γιώτα με στόχο την προβολή στο ευρύ κοινό του αγώνα και της θυσίας του τοπικού ήρωα μέσα στις άγριες συνθήκες του Βάλτου.

Την παραγωγή της ταινίας ανέλαβε, μετά από πρόσκληση της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Γιαννιτσών «Ο Φίλιππος», η κινηματογραφική ομάδα των κατηχητικών ενοριακών συνάξεων του Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Γιαννιτσών.

Το σενάριο, μετά από ενδελεχή μελέτη πλήθους ιστορικών βιβλίων και εγγράφων, έγραψε η γιατρός και συγγραφέας πρεσβυτέρα Χρυσάνθη Κούκκου-Χατζηδήμου, ενώ την σκηνοθεσία και το μοντάζ ανέλαβε ο Ανδρέας Χατζηδήμου. Ηθοποιοί τα παιδιά και οι κατηχητές των Ενοριακών Συνάξεων, με τον Μάριο Χατζηδήμου στον ρόλο του Γκόνου Γιώτα. Την ταινία ακόμη έντυσαν μουσικά οι Παναγιώτης Καλιωτάκης και Αρσένιος Χαραλαμπίδης, ενώ το τραγούδι των τίτλων συνέθεσε η Σοφία Γκοτζαμάνη.

Οι συντελεστές ευχαρίστησαν θερμά όλους όσους συνέβαλαν ποικιλοτρόπως στην παραγωγή αυτής της ταινίας (σκηνικά, κοστούμια, οπλισμός), εξαιρέτως δε τον δήμαρχο Γιαννιτσών κ. Γρηγόριο Στάμκο και την ΔΗΚΕΠΑΠ για την παραχώρηση της καλαίσθητης αίθουσας.

Η προσέλευση και η αγκαλιά του κόσμου ήταν μεγάλη. Η ταινία θα προβληθεί ξανά για σχολεία και φορείς κατόπιν συνεννοήσεως και εν ευθέτω χρόνω θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο, στο κανάλι του Ιερού Ναού στο YouTube, και θα κυκλοφορήσει σε DVD από την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών «Ο Φίλιππος».

 

DSC_8644 DSC_8647

DSC_8663 DSC_8671

DSC_8680 DSC_8692

 

 

Κατηγορία: Τα νέα της Εταιρείας

© 2007 - 2020 Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών "Ο Φίλιππος"
Διεύθυνση: Δημάρχου Στάμκου 1 58100 Γιαννιτσά, Τηλέφωνο: 2382083684, email: filippos@fileg.gr