Το Μακεδονικό Ζήτημα

3 Αυγούστου, 2014


Το Μακεδονικό (Ζήτημα)

 

Τα Βαλκάνια έχουν από χρόνια χαρακτηριστεί «πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης» και για άλλους λόγους και εξαιτίας του Μακεδονικού Ζητήματος. Με τον τελευταίο αυτό όρο εννοούμε το διεθνές πολιτικο-διπλωματικό πρόβλημα, που περιλαμβάνει εθνοφυλετικούς ανταγωνισμούς των βαλκανικών λαών για τα μακεδονικά εδάφη, παλιότερα ανάμεσα σε Σόφια και Αθήνα και σήμερα ανάμεσα σε Σκόπια και Αθήνα, και συγχρόνως κάποιες παρεμβάσεις ισχυρών κρατών υπέρ του ενός ή του άλλου βαλκανικού κράτους.

Το θέμα δημιουργήθηκε κατά τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα. Τότε η Βουλγαρία πρόβαλε εδαφικές διεκδικήσεις στην τουρκοκρατούμενη ακόμη Μακεδονία, με αφορμή την ίδρυση της εξαρχίας το 1870 και τη Συνθήκη του Αγ.Στεφάνου το 1878, με τη δημιουργία Μεγάλης Βουλγαρίας, και προσπάθησε, με μέσα ειρηνικά (προπαγάνδα, χρήματα) ή πολεμικά, να προσεταιριστεί τους δίγλωσσους κυρίως σλαβόφωνους Μακεδόνες, που δεν είχαν ακόμη διαμορφώσει όλοι, λόγω των γενικών συνθηκών, εθνική συνείδηση, αφού εν τω μεταξύ τούς βάφτισε βολικά «Βούλγαρους», αυτούς δηλαδή που πέθαιναν, κατά τον M. Paillarés, για την ελληνική ιδέα, και ενώ, κατά τον V. Bérard, το καθετί στη Μακεδονία ήταν ελληνικό.

Εκείνοι οι Βούλγαροι εθνικιστές επινόησαν ανιστόρητες θεωρίες, φαιδρά μυθεύματα, του τύπου: Οι Πρωτοβούλγαροι ήταν αρχαιότατοι κάτοικοι της Βαλκανικής προερχόμενοι από την Ινδία, το όνομα του Δία είναι βουλγαρικό, ο Μ. Αλέξανδρος είναι Βούλγαρος, το Μαντείο των Δελφών το ίδρυσαν Βούλγαροι, τον χριστιανισμό τον δέχτηκαν από τον Απ. Παύλο, οι Θεσσαλονικείς αδελφοί Κύριλλος και Μεθόδιος είναι Βούλγαροι κ.λ.π. Έτσι καλλιεργήθηκαν τότε τα μεγαλοϊδεατικά τους οράματα εις βάρος της Μακεδονίας και του ελληνισμού της, θρεμμένα και από τον πανσλαβισμό. Φυσικά παρέβλεπαν σκοπίμως τις ελληνικές-μακεδονικές επαναστάσεις του 1821 και του 1878, τον Μακεδονικό αγώνα με τις θετικές για τους Έλληνες εξελίξεις του, τις θαρραλέες δηλώσεις προς ξένους παλιών σλαβόφωνων Μακεδόνων ότι «γνωρίζουν από τους προγόνους των πως είναι Έλληνες» (V. Bérard 1896), ότι «θέλουν να είναι Έλληνες και όχι Σλάβοι» ( G. Hann 1867 ), ότι «φοιτούν και συχνάζουν σε ελληνικά σχολεία και πατριαρχικές εκκλησίες» (M. Paillarés 1907) κ.λ.π., όπως και την επιστημονική άποψη ότι η ομιλούμενη γλώσσα δεν καθορίζει το εθνικό φρόνημα ενός λαού.

Επάνω στα ίχνη εκείνων των Βουλγάρων σοβινιστών βαδίζουν σήμερα οι Σλαβομακεδόνες των Σκοπίων (της ΠΓΔΜ), αναβιώνοντας σε νέα έκδοση το Μακεδονικό και προκαλώντας σύγχυση, με τα αβάσιμα επιχειρήματά τους, σε αγνοούντες την ιστορία και την πραγματικότητα και σε αφελείς ανθρώπους σε όλη την οικουμένη. Μάλιστα οι σκληροπυρηνικοί τους επιστρατεύουν κατά καιρούς ανέντιμους ή παραπλανημένους επιστήμονες και λογίους, ακόμη και γνωστά μέντιουμ (!), για να διαστρεβλώσουν, με μεθοδεύσεις, την ιστορία και να υποστηρίξουν διεθνώς την ιδεοληψία τους με κύριους άξονες: Την ονομασία του κρατικού μορφώματός τους ως «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», την καθιέρωση του τεχνητού «μακεδονικού έθνους», την εθνική τους δήθεν καταγωγή από τους αρχαίους Μακεδόνες, τη σλαβοβουλγαρική τους γλώσσα που ονομάζουν αυθαίρετα οι ίδιοι «μακεδονική», τη «μακεδονική» εκκλησία, την κατασκευασμένη «μακεδονική μειονότητα» στη Βόρεια Ελλάδα και την επιδιωκόμενη ένωση της ψευδώνυμης «Μακεδονίας» τους με την ελληνική Μακεδονία, που οι ίδιοι με παραμόρφωση και παραχάραξη ονομάζουν «Μακεδονία του Αιγαίου», έμμονη ιδέα τους που αντιμετωπίζουμε κάτω από το φως της αντικειμενικότητας, και της ιστορικής αλήθειας και με το δικαίωμα της αυτοπροστασίας.
Ευνόητο είναι ότι αυτή η παραποιημένη, στα χαρτιά και στους χάρτες, ιστορία χρησιμοποιείται στα σχολεία της FYROM, για να γαλουχείται και να φανατίζεται η νεολαία τους.

Δίκαιο ίσως θα είχε όποιος υποστηρίξει ότι φυσικό είναι ένα πολυεθνικό, πολυγλωσσικό, πολυθρησκευτικό, πολυπολιτισμικό κράτος, όμως η ΠΓΔΜ, που δε διαθέτει ίχνος από ιστορική παράδοση ή ένδοξο παρελθόν, να σφετερίζεται και να οικειοποιείται ξένη-έτοιμη Ιστορία, παλιές περγαμηνές και αλλότρια διάσημα ονόματα και σύμβολα (Μ. Αλέξανδρος, αστέρι της Βεργίνας, Λευκός Πύργος κ.λ.π.) με την πρακτική της δικής τους «μακεδονοποίησης». Αλλιώς πώς θα στεκόταν ιδεοκρατικά στα μάτια των δικών του και στο διεθνές στερέωμα; Και πώς θα αποκτούσε ως κράτος κάποιο κύρος και ιστορικό βάθος; Αλλά και πάλι ο λαός αυτός, οι «Σκοπιανοί», δε διαμόρφωσαν οι ίδιοι κανονικά «εθνότητα» και «κράτος», αλλά τούς τα «επέβαλαν» άλλοι, η Κομμουνιστική Διεθνής από το 1934, με πρωτοβουλία των Βουλγάρων τότε, και ο «επινοητικός», Κροάτης, παλιός πρόεδρος, Τίτο με τα όργανά του το 1944, και έτσι ξαφνικά έχουμε «Μακεδονική εθνότητα» και «Ομόσπονδη Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας». Και τελικά μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας το 1991 προέκυψε η ανεξάρτητη «Δημοκρατία της Μακεδονίας», οπότε άρχισε και η επίσημη προπαγανδιστική εκστρατεία, μέσα και έξω, για την επικράτηση της ονομασίας αυτής διεθνώς, όπως και για «ενιαία Μακεδονία». Όλες όμως οι παραπάνω ενέργειες υποκρύπτουν, αν δεν δηλώνουν κιόλας, εδαφική επεκτατικότητα και διεκδίκηση της ελληνικής Μακεδονίας, δηλαδή μιας όμορης περιοχής, και προσκρούουν στην εθνική ευαισθησία των Ελλήνων.

Εν προκειμένω, είναι χρήσιμο να έχει κανείς υπόψη ότι δραστηριότητες τέτοιας φύσης, γύρω από την υποτιθέμενη αρχή των εθνοτήτων και τα ανθρώπινα δικαιώματα, παρουσιαζόμενες κατάλληλα, προκαλούν συγκινήσεις στη διεθνή κοινή γνώμη, επηρεάζουν σοβαρά κάποιους ισχυρούς και δημιουργούν ανέλπιστους φίλους και προστάτες. Επομένως δικαιολογούνται οι Ελληνικές ανησυχίες, οπότε η κοινή λογική και η δικαιοσύνη επιβάλλουν να γίνει σχετική ενημέρωση.

Είναι λοιπόν εξακριβωμένο πως όσα υποστηρίζουν προκλητικά οι βόρειοι γείτονές μας είναι αστήριχτα, εξωπραγματικά, ανιστόρητα και η «αναθεωρητική ιστορική επιστήμη» τους, που διατυμπανίζει πεισματικά τα «συμπεράσματά» της, είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της πολιτικής σκοπιμότητας και αποτελεί επιβουλή κατά της ιστορίας.

Πάντως το πιο σοβαρό ξεσκέπασμα της εν λόγω Σκοπιανής προπαγάνδας και των επινοήσεών της αποτελούν, πλην των άλλων, τα αρχαιολογικά ευρήματα της Βεργίνας, του Δίου, της Πελλαίας χώρας, της Αιανής κ.λ.π., οι ιστορικές πηγές ( Ηρόδοτος, Θουκυδίδης, Ευριπίδης, Πλούταρχος, Στράβων, Διόδωρος, Κ. Διαθήκη ) και κάποιες άλλες επιστήμες, όπως η Γλωσσολογία, η Εθνολογία, η Λαογραφία και η νομισματική, που μιλούν αδιαμφισβήτητα και αξιόπιστα για την ελληνικότητα των αρχαίων Μακεδόνων, οπότε καταρρίπτεται ο μύθος για τη γενεαλογική σχέση αρχαίων Μακεδόνων και σύγχρονων Ψευδομακεδόνων. Εξάλλου, η αρχαία Μακεδονία, ως παλιός γεωγραφικός όρος, δεν έφτανε ποτέ μέχρι τα Σκόπια, αλλά αυτά πέφτουν στην αρχαία Παιονία.
Γενικά, τα ιστορικά ντοκουμέντα, που είναι πάρα πολλά και δεν μπορούν σ’ αυτή τη σύντομη έκθεση να παρουσιαστούν, αποκαλύπτουν την πλαστότητα των επιχειρημάτων των ακραίων εθνικιστών της FYROM, που αυτά κατακλύζουν σήμερα Διαδίκτυο και βιβλιοθήκες.

Οι προπαγανδιστές αυτού του νεότευκτου κράτους προβάλλουν συνήθως ισχυρισμούς, που αποδεικνύεται όμως ότι είναι σοφίσματα. Ένα τέτοιο είναι το ότι το όνομα της χώρας τους «Μακεδονία» έχει κατοχυρωθεί στο Σύνταγμά τους. Μα αυτό το Σύνταγμα δεν είναι ουρανοκατέβατο ή θεόσταλτο, παρά κατασκευασμένο τέτοιο σκόπιμα από τους ίδιους. Επίσης, επιμένουν ότι έχουν αναφαίρετο δικαίωμα στον εθνικό αυτοπροσδιορισμό τους. Φυσικά, αρκεί αυτό να γίνεται τουλάχιστον με εντιμότητα και αγνές προθέσεις, δηλαδή χωρίς υποκλοπές εθνικών συμβόλων, αλυτρωτισμό και βλέψεις σε ξένα εδάφη. Έχουμε δικαιώματα αλλά αντίστοιχα και υποχρεώσεις. Ας υπομνηστεί κιόλας ότι το περίφημο «Μακεδονικό Ζήτημα» ιστορικά έχει επιλυθεί μετά τους Βαλκανικούς πολέμους με τη Διεθνή Συνθήκη Βουκουρεστίου του 1913 και τα βόρεια σύνορα της σημερινής Ελλάδας έχουν διασφαλιστεί νομικά με τις Διεθνείς Συνθήκες Ειρήνης του Νεϊγύ του 1919 και των Παρισίων του 1946-1947.

Τελειώνοντας, για τους απλούς ανθρώπους όπου γης, που διαθέτουν κρίση και αντίληψη, παρατίθενται επιπλέον μερικές υγιείς φωνές, εσωτερικές και εξωτερικές, για πληρέστερη ενημέρωση:

1. Κίρο Γκλιγκόρωφ, πρώτος πρόεδρος της «Μακεδονίας», 1991: «Είμαστε Σλάβοι» (Παραβλέπει φυσικά Αλβανούς κ.ά.).

2. Βάσια Γκλιγκορίεβιτς, ιστορικός των Σκοπίων, 2009: «Η Μακεδονία είναι ελληνική, ενώ εμείς είμαστε Σλάβοι». Και η συνέχεια:Τον συνέλαβαν και τον έκλεισαν για ένα διάστημα σε ψυχιατρική κλινική των Σκοπίων γιατί είπε ο άνθρωπος την αλήθεια.

3. Αντ. Μιλώσωσκι, ΥΠΕΞ Σκοπίων. Όταν σπούδαζε στην Γερμανία, δήλωσε: «είμαστε Βούλγαροι. Είμαστε Βουλγαρικό έθνος».

4. Lazar Moisof, «Μακεδόνας» ιστορικός, 1954: «Μέχρι το 1870 όλοι οι κάτοικοι της Μακεδονίας πίστευαν ότι ήταν Έλληνες».

5. Βουκ Ντράκοβιτς, πολιτικός της Κροατίας, 1990: «Οι “Μακεδόνες” είναι η μεγαλύτερη ιστορική ανοησία, διότι η Μακεδονία ως γεωγραφικός όρος υπήρχε 2.000 χρόνια πριν από την άφιξη των Σλάβων».

6. Μιχ. Γκορμπατσώφ, τελευταίος πρόεδρος της ΕΣΣΔ, 1993: «Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη Μακεδονία έξω από την ελληνική, αυτή του Μ. Αλεξάνδρου».

7. Ινστιτούτο Βαλκανολογίας της Ρωσίας, 1997: «Δεν υπάρχει μακεδονική εθνότητα».

8. Ζακ Κρετιέν, πολιτικός του Καναδά, 1993: «Η ιστορία αποδεικνύει ότι η Μακεδονία είναι ελληνική».

9. Στέφ. Μίλλερ, καθηγητής των ΗΠΑ, 2008: «Οι Σκοπιανοί με την ιδιοποίηση του ονόματος Μακεδονία και του διάσημου Μακεδόνα Μ. Αλεξάνδρου υποστηρίζουν ότι είναι Έλληνες και κατοικούν σε νέα ελληνική επαρχία (!)».

10. Vittore Pisani, Ιταλός γλωσσολόγος, 1957: «Η “μακεδονική” γλώσσα είναι ένα πλάσμα με καταγωγή κυρίως πολιτική».

11. H. Bengston, Γερμανός ιστορικός, 1950: «Οι Μακεδόνες είναι φυλή ελληνική και δεν μπορεί να συγχέεται με τους Ιλλυριούς».

12. N.G.L. Hammont, Άγγλος ιστορικός, 1994: «Ο Μ. Αλέξανδρος ήταν φορέας του ελληνικού πολιτισμού στην Ασία».

13. Ed. Meyer, Γερμανός ιστορικός, 1909: «Οι αρχαίοι Μακεδόνες μιλούσαν δωρική διάλεκτο και ήταν κλάδος ελληνικός».

14. G. Busolt, Γερμανός ιστορικός, 1904: «Οι Μακεδόνες ήταν φυλή ελληνική που συγγένευαν στενά με τους Μάγνητες».

15. G. Glotz, Γάλλος ιστορικός, 1934: «Οι Μακεδόνες ήταν Έλληνες εγκατεστημένοι ανάμεσα σε βάρβαρους λαούς».

16. L.D. Schultze Jena, Γερμανός γεωγράφος, 1927: «(Οι Μακεδόνες) είναι το ίδιο γνήσιοι Έλληνες, όπως και οι αδελφοί τους του Νότου».

17. Pere Tarrilon, Γάλλος κληρικός, 1714 : «Η Μακεδονία, αυτό το ευγενικό τμήμα της Ελλάδας …».

18. Stettinius, ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, 1944: «Η Κυβέρνησή μας θεωρεί οποιαδήποτε συζήτηση περί “Μακεδονικού έθνους” κ.λ.π. ως αδικαιολόγητη δημαγωγία».

19. Κρίστε Μισίρκωφ, εθναπόστολος του σλαβομακεδονισμού,1903 : «΄Ο,τι δεν υπάρχει (δηλαδή Μακεδονική Εθνότητα) μπορεί να δημιουργηθεί».

20. Εδ. Στάνφορδ, Άγγλος εθνολόγος, 1877 : «Άπασα η Θράκη και η Μακεδονία εισί δυνάμει εθνογραφικής επόψεως καθαρώς Ελληνικαί».

21. Arnold Toynbee, Άγγλος ιστορικός, 1981 : «Ο βασιλιάς Φίλιππος Β΄ της Μακεδονίας ήταν ένας μεγάλος Έλληνας πολιτικός».

22. Όθων Χόφμαν, Γερμανός γλωσσολόγος, 1906 : «Οι μακεδόνες ήταν ελληνική φυλή και μιλούσαν ελληνικά».

23. Otto Kern, Γερμανός αρχαιολόγος, 1914 : «Η επιστήμη έχει πιστοποιήσει από καιρό ότι οι Μακεδόνες είναι Έλληνες».

24. Kar. Beloch, Γερμανός ιστορικός, 1927 : «Οι Μακεδόνες ήταν η φυλετικά πιο καθαρή ελληνική φυλή».

25. Μαικ Ραν, πρωθυπουργός της Αυστραλίας, 2009 : «Η Μακεδονία είναι τόσο Ελληνική όσο και η Ακρόπολη της Αθήνας … Τα Σκόπια σήμερα κλέβουν τον Ελληνικό πολιτισμό».

26. C. Dragoiceva, Βουλγάρα απομνηματογράφος, 1979 : «Η δημιουργία «Μακεδονικού έθνους» αποτέλεσε τη μεγαλύτερη παραποίηση της ιστορίας».

27. Ψήφισμα της Βουλής του Μισούρι των Η.Π.Α., 2002 : «…Οι αρχαίοι Μακεδόνες είναι Έλληνες και οι κάτοικοι της βόρειας ελληνικής περιοχής, της Μακεδονίας, είναι Έλληνες απόγονοί τους».

28. Στράβων, αρχαίος Έλληνας γεωγράφος, 1ος αιώνας μ.Χ. : «Έστι μεν ουν Ελλάς και η Μακεδονία».

29. Απόστολος Βακαλόπουλος, Έλληνας ιστορικός, 1988 : «Πολύ σωστά για τους Έλληνες η «μακεδονική εθνότητα» είναι ανύπαρκτη».

30. Μαν. Ανδρόνικος, Έλληνας αρχαιολόγος, 1978: «Αν δεν ξεσηκωθούμε εμείς, θα ξυπνήσουν από τους τάφους των οι αρχαίοι Μακεδόνες (για να απαντήσουν στους Σκοπιανούς)».

31. Γεώργ. Μπαμπινιώτης, σύγχρονος Έλληνας γλωσσολόγος : «Η ψευδώνυμη μακεδονική γλώσσα των Σκοπίων είναι σλαβική γλώσσα, περισσότερο βουλγαρική ως το 1944, αλλά σήμερα περισσότερο σερβική».

32. Πολλοί και διάφοροι σημαντικοί άνδρες έχουν δηλώσει: αν παραχωρείς όνομα, παραχωρείς και έδαφος.
Συνεπώς, τα πάντα συνηγορούν υπέρ των ελληνικών θέσεων: Οι Μακεδόνες είναι ανέκαθεν γνήσιοι Έλληνες και η Μακεδονία είναι βόρειο φυσικό τμήμα της Ελλάδας.

Με όλα τα παραπάνω ενδιαφερόμαστε απλώς να αποκαταστήσουμε την ιστορική πραγματικότητα και την αντικειμενική αλήθεια.

 

Δημήτριος Μ. Χατζηβρέττας
Φιλόλογος

 

Κατηγορία: Μακεδονικό Ζήτημα

© 2007 - 2020 Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών "Ο Φίλιππος"
Διεύθυνση: Δημάρχου Στάμκου 1 58100 Γιαννιτσά, Τηλέφωνο: 2382083684, email: filippos@fileg.gr