ΦΩΝΗ ΛΑΟΥ. . . . . ΟΡΓΗ ΛΑΟΥ

6 Ιανουαρίου, 2018


Υπογράφω για τη Μακεδονία

 

Ενώ το πολυεθνικό βόρειο κρατίδιο ψάχνει απεγνωσμένα λύση για το επίσημο όνομά του, γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτή περνάει μόνο μέσα από την Ελλάδα. Αν εμείς δεν υποκύψουμε στις πιέσεις και στα εκβιαστικά διλλήματα, ποτέ οι Σκοπιανοί δεν θα ονομαστούν επίσημα Μακεδόνες.

Είναι ηττοπαθής η δικαιολογία ότι, αφού εκατό και πλέον χώρες τους έχουν αναγνωρίσει με το όνομα Μακεδονία, εμείς δεν έχουμε πολλά περιθώρια μη αποδοχής σύνθετης ονομασίας. Συνήθως οι αποφάσεις των χωρών αυτών είναι στερεότυπες, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη ενστάσεις και αντιρρήσεις όμορων χωρών, που σχετίζονται με παραχάραξη της ιστορίας τους και διεκδικητικές βλέψεις εις βάρους τους.

Δυστυχώς το πολιτικό σύστημα αποδεικνύεται διασπασμένο και αναποφάσιστο για ένα τόσο σοβαρό εθνικό ζήτημα. Το κάθε κόμμα στην προσπάθεια να αποποιηθεί των ευθυνών του, προτείνει μεθοδεύσεις προκειμένου να μην έχει απώλειες ψηφοφόρων. Τελικά ως διαφαίνεται μέχρις στιγμής θα προκριθεί η λύση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, τουτέστιν Μακεδονία με γαρνιτούρα.

Απορρίπτεται η λήψη απόφασης από το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, καθόσον, αφενός μεν θα ανέτρεπε την προηγούμενη ιστορική απόφαση του 1992, αφετέρου δε, θα προκαλούσε τριβές σε εταίρους. Ούτε λόγος φυσικά να γίνεται για πανελλήνιο δημοψήφισμα, γιατί το αποτέλεσμα θα ήταν συντριπτικό και θα τους είχε δέσει τα χέρια.

Είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε προ ιστορικών εθνικών επιλογών. Όπως πριν από 114 χρόνια, έτσι και σήμερα, έχουμε χρέος εμείς οι Μακεδόνες, να αγωνιστούμε για να αφυπνιστεί το Αθηνοκεντρικό κράτος, αυτό που πάντοτε αμύνεται και ποτέ δεν διεκδικεί, σε αντίθεση με όλους τους γείτονές μας, καθώς και να φωτίσουμε την άγνοια ορισμένων ανιστόρητων πολιτικών.

Η κομψή ορολογία «γεωγραφικός προσδιορισμός» στο υπό διαπραγμάτευση όνομα του βορείου κρατιδίου, σαφώς περιλαμβάνει και τη λέξη Μακεδονία. Αυτό, αν για ορισμένους εκλαμβάνεται ως επίλυση της επί είκοσι πέντε χρόνια εκκρεμότητας με τα Σκόπια, για μας τους Μακεδόνες θεωρείται η «κερκόπορτα», από την οποία στο μέλλον θα διεισδύσουν οι Σλάβοι, ακόμη και αν διευθετήσουμε τα θέματα εθνότητας, γλώσσας, συμβόλων και προγόνων.

Το θράσος και η αλαζονεία που απέκτησαν από τη στήριξη που τους παρέχουν μεγάλες δυνάμεις, αλλά και η πλύση εγκεφάλου που υπέστησαν επί τρεις γενιές, τους οδήγησαν στο σημείο να θεωρούν υποχώρηση ,το να αναγνωρίσουν και στους Έλληνες και Βουλγάρους το δικαίωμα να αποκαλούνται Μακεδόνες.

Η ευχή της «αμοιβαίας αποδεκτής λύσης» για το όνομα, στα πλαίσια της καλής γειτονίας, προκειμένου το κρατίδιο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, για τους γνωστούς γεωπολιτικούς λόγους και συσχετισμούς δυνάμεων, αφορά πρωτίστως υποχωρήσεις που πρέπει να κάνει αυτό, που βαδίζει προς διάλυση στις εθνότητες εξ ων συνετέθη, και δευτερευόντως εμάς που δεν μας κυνηγάει ο χρόνος.

Οφείλουν να γνωρίζουν οι υπέρμαχοι της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, ακόμη και εάν το πακέτο ικανοποιεί λοιπές παραμέτρους(εθνότητα, γλώσσα κ.λ.π) ότι :
– Ανοίγουν τους «ασκούς του Αιόλου» για έντονες διεκδικητικές βλέψεις των Σλάβων στο Αιγαίο.
– Προσβάλλουν τη μνήμη των Μακεδονομάχων και όλων όσων έχυσαν το αίμα τους για τη Μακεδονία.
– Διαστρεβλώνουν την αλήθεια και παραχαράσσουν την ιστορία, χαρίζοντας το όνομα της Μακεδονίας σε Σλάβους
– Αφήνουν παρακαταθήκη την αναταραχή και ανασφάλεια στις επόμενες γενιές, οι οποίες θα κληθούν και πάλι να αντιμετωπίσουν το εν λόγω θέμα στο μέλλον, σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη και με πολλές αναταράξεις περιοχή.
– Υπονομεύουν το ρόλο και το έργο των ιστορικών και πολιτιστικών συλλόγων της Μακεδονίας, οι οποίοι καταγράφουν και προβάλλουν την καταγωγή, την ιστορία και την παράδοσή μας.

Και αυτή η αυτοκαταστροφική απόφαση δεν θα έχει προηγούμενο πουθενά στον κόσμο.

Οι μόνοι που μπορούμε να ανατρέψουμε τις ήδη ληφθείσες αποφάσεις των πολιτικών, είμαστε εμείς οι Μακεδόνες. Θεωρώ αδιανόητο να λαμβάνονται αποφάσεις ερήμην ημών των ενδιαφερομένων. Και αυτό θα το κατορθώσουμε με τα εξής :
– Με την απαίτηση για πανελλήνιο δημοψήφισμα.
– Με την ενημέρωση και αφύπνιση της κοινής γνώμης.
– Με τις υπογραφές μας στην πλατφόρμα : onomasia.gr.
– Με τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων όλων των Δήμων της Μακεδονίας.
– Με την συμπαράσταση της εκκλησίας.

Ελπίζουμε να εισακουστούν οι προτάσεις των Μακεδόνων από τους ιθύνοντες. Σε διαφορετική περίπτωση να λάβουν σοβαρά υπόψη το «ΦΩΝΗ ΛΑΟΥ. . . ΟΡΓΗ ΛΑΟΥ».

Κατηγορία: Τα νέα της Εταιρείας

© 2007 - 2018 - Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών "Ο Φίλιππος"
Διεύθυνση: Δημάρχου Στάμκου 1 58100 Γιαννιτσά, Τηλέφωνο: 2382083684, email: filippos@fileg.gr