Ψήφισμα Διαμαρτυρίας στα Γιαννιτσά 2/7/2018

10 Ιουλίου, 2018


Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

Με αίσθημα βαθύτατης ευθύνης έναντι της ιστορίας του Έθνους μας και των θυσιών των πατέρων μας για την ελευθερία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδος μας, οι πολιτιστικοί , αθλητικοί σύλλογοι, διάφοροι φορείς της Πέλλας, η Εκκλησία, ο Δήμος Πέλλας και όλοι οι πολίτες του, ως θεματοφύλακες της Ιστορίας, της παράδοσης και του πολιτισμού του τόπου μας, παρακολουθήσαμε με οργή και αγανάκτηση τις εξελίξεις σχετικά με την υπογραφή συμφωνίας υπό αίρεση ,μεταξύ της Ελλάδος και των Σκοπίων.

Εκφράζουμε την απόλυτα αρνητική θέση μας, καθόσον η εν λόγω συμφωνία παραχαράσσει την Ιστορία μας, σφετερίζεται τα Εθνικά σύμβολα, το Όνομά μας και υπονομεύει μελλοντικά την εδαφική ακεραιότητα της Μακεδονίας. Το όνομα που συμφωνήθηκε «Βόρεια Μακεδονία» υπονοεί μια χώρα διαμελισμένη, η οποία θα επιδιωχθεί στο μέλλον να επανενωθεί. Θα ενισχύσει εθνικιστικούς παροξυσμούς και επεκτατικές βλέψεις εναντίον της ιερής και ποτισμένης με αίμα γης της Μακεδονίας μας. Και αυτό εκ των πραγμάτων θα καταστεί ευκολότερο, όταν η νέα γενιά των Ελλήνων θα έχει αποκοπεί από τη νεώτερη ιστορία, τα σύμβολα και τις εκδηλώσεις μνήμης των αγωνιστών για την απελευθέρωση της Μακεδονίας-με βάση τη συμφωνία- σε αντίθεση με αυτή της άλλης πλευράς που θα φέρει όνομα, ταυτότητα και γλώσσα «Μακεδονική». Ήδη ο καλλιεργούμενος εδώ και 75 χρόνια αλυτρωτισμός των Σκοπιανών, τους έχει εμποτίσει σε βάθος και δεν αποβάλλεται με αποφάσεις και συνταγματικές αλλαγές.

Όσον αφορά στη γλώσσα τους , δεν είναι παρά ένα «σερβοβουλγαρικό ιδίωμα», δηλαδή μια σλαβική γλώσσα. Η ψευδώνυμη ονομασία της ως «μακεδονικής», παραχαράσσει την ιστορία, καθόσον οι πάντες, αλλά και οι ανά τον κόσμο επιστήμονες γνωρίζουν ότι η Μακεδονική ήταν μια διάλεκτος της Ελληνικής γλώσσας. Για δε την εθνότητα και υπηκοότητα των Σλάβων, ο τόπος εγκατάστασής τους στα βόρεια σύνορα της Μακεδονίας , δεν μπορεί να προσδιορίζει την ταυτότητά τους ως «Μακεδόνων», κάτι που μας ανήκει ως συνεχιστές της ελληνικότητας της Μακεδονίας, από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα. Και αυτό πιστοποιείται από τη συμμετοχή των Μακεδόνων σε όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες των Ελλήνων, από την εποχή του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου έως τους πρόσφατους Μακεδονικό Αγώνα και Βαλκανικούς πολέμους.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΒΡΟΝΤΟΦΩΝΑΖΟΥΜΕ, ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ : OXI ΣΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΜΕ ΣΥΝΘΕΤΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΟΥ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟΝ ΟΡΟ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», ΔΙΟΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΘΝΙΚΗ, ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΚΧΩΡΕΙΤΑΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ.

Είμαστε υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών και ακόμη περισσότερο με τους γείτονές μας. Θα πρέπει όμως ο αυτοπροσδιορισμός τους να είναι σύμφωνος με την καταγωγή τους και τη γλώσσα τους, όπως όλα τα συγγενικά τους φύλλα και να μην πλαστογραφεί την ιστορία και σφετερίζεται σύμβολα και ονόματα, άλλου λαού με ένδοξο παρελθόν και ελπιδοφόρο μέλλον.

Πιστεύουμε ότι, θεμέλιος λίθος της Δημοκρατίας είναι η λαϊκή βούληση. Όταν όμως προκλητικά αρνείστε να τη λάβετε υπόψη, παραβιάζετε θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας και τότε δεν μας αφήνετε άλλη επιλογή παρά μόνο μία. Αντίσταση με κάθε νόμιμο και ειρηνικό μέσο, για να μην εκχωρηθούν το όνομα, η εθνότητα και η γλώσσα της Μακεδονίας στους Σλάβους. Καλούμε λοιπόν όλες τις πολιτικές δυνάμεις να μην επικυρώσουν τη συμφωνία και να αγωνιστούν με σθένος για την ανάκλησή της. Ζητούμε τέλος να διενεργηθεί ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ, στο οποίο θα κληθεί να αποφασίσει ο Ελληνικός Λαός και μόνο.

ΛΑΟΣ – ΔΗΜΟΣ –ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΈΝΟΙ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ – ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Το ψήφισμα εγκρίθηκε και ψηφίστηκε ομοφώνως από την Ανοικτή Λαϊκή Εθνοσυνέλευση που έλαβε χώρα στα Γιαννιτσά, τη Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018.

Με τιμή

ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΨΑΝΤΕΣ

 

FB_IMG_1530597028291  FB_IMG_1530597168213  FB_IMG_1530597189185

Κατηγορία: Μακεδονικό ΖήτημαΤα νέα της Εταιρείας

© 2007 - 2020 Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών "Ο Φίλιππος"
Διεύθυνση: Δημάρχου Στάμκου 1 58100 Γιαννιτσά, Τηλέφωνο: 2382083684, email: filippos@fileg.gr