Αγγελής Γάτσος – Βιβλιοπρόταση

20 Ιουνίου, 2015


gatsos_book

 

 

Γράφει ο Μανώλης Βαλσαμίδης.

Τον γενναίο Μακεδόνα αγωνιστή της Εθνεγερσίας του 1821 Αγγελή Γάτσο από το χωριό Σαρακηνοί Πέλλας έχει σαν θέμα το νέο βιβλίο του κ. Ιωάννου Παπαλαζάρου, καταξιωμένου συγγραφέα και συναδέλφου από τον Άγιο Αθανάσιο της Έδεσσας που δραστηριοποιείται στα Γιαννιτσά, αφιερωμένο στον Σαρακηνιώτη πατέρα του.

Στα πρώτα τέσσερα κεφάλαια παρουσιάζεται με την πρέπουσα προσοχή και επιμέλεια η καταγωγή του Αγγελή Γάτσου, η δράση του στην περιοχή της Έδεσσας, η συμμετοχή του στην επανάσταση της Νάουσας, η κάθοδος στο Νότο και οι αγώνες του για την εδραίωση της ελευθερίας.

Στα κεφάλαια πέντε έως οκτώ πραγματεύεται ο συγγραφέας τα της εγκατάστασης ενός μεγάλου τμήματος των Μακεδόνων αγωνιστών στην Αταλάντη, τα της οικογένειας του Αγγελή Γάτσου, κάνει αναφορές στη βουλγαρική βιβλιογραφία και ερχόμενος στα τωρινά, προβάλλει τους τόπους καταγωγής και της γέννησης του γενναίου αγωνιστή.

Τα περιεχόμενα των κεφαλαίων του δεύτερου μέρους είναι λιγότερο γνωστά, λιγότερο επικά, περισσότερο ανθρώπινα. Στάθηκα ιδιαίτερα στα έγγραφα που περισώζονται στο βιβλίο του κ. Παπαλαζάρου, στις αναφορές του Αγγελή Γάτσου, στη διαθήκη του.

Ο πατριώτης αυτός αγωνιστής, έτσι υπογράφει, με όποια καύχηση για την προσφορά του, τις αναφορές στα τραύματά του, στα βάσανά του, με τα κάποια παράπονά του αποδεικνύεται υπέροχος στην απλότητά του, και υποχρεώνει τον αναγνώστη, τον κάθε αναγνώστη, να τον ατενίζει με θαυμασμό και όταν δηλώνει με κάθε ειλικρίνεια ο Αγγελής αγράμματος.

Στο βιβλίο του κ. Παπαλαζάρου θίγονται και ξεκαθαρίζουν πολλά θέματα. Τα αφήνω στον αναγνώστη. Θα μείνω στην αγωνία του Αγγελή Γάτσου για το τι έγιναν, που βρίσκονται τα χαμένα μέλη της οικογένειάς του. Η ανεύρεση στη Γιάφα, κοντά στην Ιερουσαλήμ, και επιστροφή της γυναίκας του, η ανεύρεση του γιου του Νικολάου στο φοβερό Καρά – Γιάκι, κοντά στη Σιάτιστα και η επιστροφή του με τις ενέργειες της Κυβέρνησης, απαλύνουν τον πόνο του, οι απώλειες όμως των θυγατέρων του και του γιού του, που δεν γνώρισε, το παιδί του αυτό γεννήθηκε στα μπουντρούμια της Θεσσαλονίκης, βουβές πληγές, πονούν περισσότερο από τα τραύματά του.

Πόσα οφείλουμε σ’ αυτούς τους άξιους αγωνιστές της Πατρίδας, πόσο ξεχνούμε την οφειλή. Ας είναι καλά όσοι μας θυμίζουν το χρέος.

Συνιστώ το βιβλίο «ΑΓΓΕΛΗΣ ΓΑΤΣΟΣ» ανεπιφύλακτα και ευχαριστώ τον συνάδελφο συγγραφέα του κ. Ιωάννη Παπαλαζάρου για το δώρο. Τα συγχαρητήριά μου στον φίλο δήμαρχο της Έδεσσας Δημήτριο Γιάννου και τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Έδεσσας για την έκδοση.

 

 

Κατηγορία: Χωρίς κατηγορία

© 2007 - 2020 Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών "Ο Φίλιππος"
Διεύθυνση: Δημάρχου Στάμκου 1 58100 Γιαννιτσά, Τηλέφωνο: 2382083684, email: filippos@fileg.gr