Ρωμιοί της Καππαδοκίας – Βιβλιοπρόταση

20 Ιουνίου, 2015


romioi_kappadokias_book

 

 

 

Βιβλιοπαρουσίαση: Ιωάννης Παπαλαζάρου

Η πρώτη έκδοση του βιβλίου από τα «Ελληνικά Γράμματα» το 2003 και η δεύτερη, αναθεωρημένη και επαυξημένη, το 2014 από τις εκδόσεις «Πεδίο» Α.Ε.

Πρόκειται για καλογραμμένο έργο, προσεγμένο στη διατύπωση και εξαιρετικά μεθοδευμένο στην ταξινόμηση του αξιόλογου ιστορικού υλικού. Προσελκύει το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την πρώτη σελίδα, με τις πολύτιμες πληροφορίες για την τύχη του Μικρασιατικού Ελληνισμού και κυρίως για την ιστορία των ελληνόφωνων και τουρκόφωνων Ρωμιών της Καππαδοκίας.

Έμπειρος πολιτικός ο ίδιος ο συγγραφέας, παρουσιάζει τη ροή των γεγονότων μέσα από τις πολιτικές εξελίξεις της εποχής, το ρόλο της Εκκλησίας, της εκπαίδευσης και της κοινοτικής οργάνωσης, πριν από την ανταλλαγή, αλλά και μετά την εγκατάσταση στις νέες πατρίδες, με τις δυσκολίες της ενσωμάτωσης.

Ο συγγραφέας, με απόλυτο σεβασμό στον τόπο και στο χρόνο, στα πρόσωπα και στα γεγονότα, μας πληροφορεί για την μεθοδευμένη προσπάθεια των Νεότουρκων να εμφανίσουν του Καππαδόκες ως εκχριστιανισμένους Τούρκους, επιδιώκοντας σαφώς στη δημιουργία αυτοκέφαλης Εκκλησίας (Παπα-Ευθύμ), με την απεξάρτησή τους από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τη φυσική αποδυνάμωσή του.

Παρέχει πολύτιμα στοιχεία για την εγκατάσταση των ανταλλαξίμων κατοίκων περιοχών της Καππαδοκίας (Νίγδης, Νεάπολης, Προκοπίου, Καισάρειας κ.ά.) και ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα αριθμητικά στοιχεία των εγκατασταθέντων σε πόλεις και χωριά του Νομού μας (Γιαννιτσά, Έδεσσα, Αξός, Αραβησσός, Νέος Μυλότοπος, Δαμιανό, Ασβεσταριό, και Θηριόπετρα).

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι πληροφορίες για τον πολιτισμό, τη λαϊκή παράδοση και την γλωσσική ιδιαιτερότητα της περιοχής, όπως η ιστορία του Τσακιτζή, λαϊκού ήρωα του Αϊδινίου και ο βίος του Αγίου Αλεξίου, του «Ανθρώπου του Θεού», με τις 250 στροφές, στην καραμανλήδικη γλώσσα.

Το βιβλίο είναι τεκμηριωμένο και βασισμένο σε αρχεία και μνήμες προγόνων, γραπτές και προφορικές, συνοδεύεται από αξιόλογο φωτογραφικό υλικό, πίνακες και ιστορικά έγγραφα και κλείνει με πλούσια βιβλιογραφία.

 

 

 

Κατηγορία: Χωρίς κατηγορία

© 2007 - 2020 Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών "Ο Φίλιππος"
Διεύθυνση: Δημάρχου Στάμκου 1 58100 Γιαννιτσά, Τηλέφωνο: 2382083684, email: filippos@fileg.gr