10. Σύγχρονοι Ιεραπόστολοι

24 Αυγούστου, 2014


Εξαιρετικά εντυπωσιακή ήταν η ανταπόκριση του κοινού που κατέκλυσε τη μεγάλη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Γιαννιτσών την Δευτέρα 22-4-2013 για να παρακολουθήσει την 12η φετινή εκδήλωση του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστήμιου Γιαννιτσών για την χρονιά 2012-13. Κεντρικός ομιλητής ο Νίκος Ασλανίδης γνωστός και ιδιαίτερα αγαπητός δημοσιογράφος-και Γιαννιτσώτης στην καταγωγή- που εργάζεται σε τηλεοπτικό σταθμό κι έχει συνεργαστεί με εφημερίδες και με τον περιοδικό τύπο. Η ομιλία του για τους σύγχρονους ιεραπόστολους με παράλληλη προβολή σκηνών από την εκπομπή «Αληθινά σενάρια» που προβάλλεται στην τηλεόραση της ΕΤ3 καθήλωσε τον κόσμο και δημιούργησε ένα έντονα φορτισμένο συγκινησιακό κλίμα.

Αναντίρρητα ζούμε σε μιαν εποχή που το καθαρά υλιστικό, αμοραλιστικό και ατομοκεντρικό ιδεώδες προβάλλεται έντονα και ταυτόχρονα ορισμένα τηλεοπτικά κανάλια προβάλλουν το ωφελιμιστικό και ξενόφερτο πλέγμα που αποπροσανατολίζει τους θεατές και είναι ξένο προς τα έθιμα, την γλώσσα και την φιλοσοφία του λαού μας. Το τραγικότερο στο όλο θέμα είναι ότι ως χώρα και κοινωνία ξοδεύουμε δανεικά χρήματα για να αγοράσουμε υποκουλτούρα και εισαγόμενες τηλεοπτικές σειρές εξ ανατολών. Τέτοιες, όμως, εκπομπές όπως του Νίκου Ασλανίδη ξεχωρίζουν στην σημερινή τηλεόραση και μας κρατούν σε εγρήγορση, διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον και προβάλλουν πρότυπα ζωής χαμηλών μεν τόνων, αλλά ουσιαστικών και αληθινών ηρώων.

Οι ιεραπόστολοι, άνθρωποι που ανάλωσαν τον εαυτό τους σε ανθρωπιστικά και θεάρεστα έργα αξίζουν την προσοχή μας γιατί έβαλαν αξίες και ιδεώδη πάνω από το εγώ τους και πρόσφεραν πραγματικά στον συνάνθρωπο όπου γης κάτι από το δικό τους χρόνο, κόπο, χρήμα και καρδιά. Ήπιοι άνθρωποι, αξιέπαινοι, δραστήριοι και, σιωπηρώς, παραγωγικοί έστω κι αν κάποιοι άλλοι ασχολούνται, φωνασκώντες , με ζητήματα, θέματα και τηλεοπτικές παραγωγές γειτονικών περιφερειακών υπερδυνάμεων.

Ο εκάστοτε Πάπας και Πατριάρχης της μεγάλης πόλης της Αλεξάνδρειας της Αφρικής είναι η ψυχή και ο ηγέτης της ορθόδοξης ιεραποστολής στη λεγόμενη μαύρη ήπειρο. Με την ευλογία και συμπαράστασή του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας ξεκίνησε ένα τιτάνιο έργο. Από τους πρωτεργάτες της σύγχρονης ιεραποστολής υπήρξε ο π. Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος που πέθανε ανάμεσα στο αγαπημένο ποίμνιό του λόγω ακατάσχετης αιμορραγίας, χωρίς να μπορεί να του παρασχεθούν πρώτες βοήθειες, ο π. Κοσμάς Γρηγοριάτης που έχασε την ζωή του σε οικτρό τροχαίο και ο σύγχρονος π. Μελέτιος Γρηγοριάτης. Χαρακτηριστική είναι η δράση του π. Θεμιστοκλή Έλληνα Αιγυπτιώτη με σπουδές στην Αυστραλία και Η.Π.Α. Αφού περιπλανήθηκε σε κοσμικές και αλλόθρησκες αναζητήσεις κατέληξε συνειδητά στη μαχόμενη και διακονούσα Ορθοδοξία. Προσφέρει αόκνως τις υπηρεσίες του σε μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, την Σιέρρα Λεόνε. Αγαπητός στους ντόπιους παλεύει με ένα σωρό εμπόδια, αλλά το «χωριό των ανάπηρων» που δημιούργησε με τραυματίες και θύματα εμφύλιων πολέμων με ιατρείο, σχολείο, ιερό ναό, κατοικίες κλπ. ελκύει το ενδιαφέρον και κερδίζει την άκρατη συμπάθειά μας.

Ο Ιγνάτιος επίσκοπος Μαδαγασκάρης, ο μοναχός Πολύκαρπος, και κοντά τους αρκετοί λαϊκοί από την Ελλάδα προσφέρουν αγάπη και φροντίδα ακατάπαυστα στα δεκάδες παιδιά της περιοχής που ξυπόλητα, εξαθλιωμένα και πεινασμένα σχηματίζουν ουρές και κάνουν χιλιόμετρα ολόκληρα για να γευτούν το γάλα και τα λιγοστά μπισκότα που τους προσφέρουν με καλή διάθεση και φιλάνθρωπο πνεύμα οι σύγχρονοι ιεραπόστολοι. Συγκινητικές οι εικόνες και συγκλονιστικά τα βιώματα. Να σημειωθεί ότι πολλές αυτονόητες υπηρεσίες και ανέσεις του δυτικού ανθρώπου όπως καθαρό, τρεχούμενο νερό στο σπίτι, παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, επικοινωνίες κ.ά. δεν υπάρχουν στην διάθεση των ανθρώπων που ζουν εκεί. Επιβιώνουν κάτω από άθλιες συνθήκες με δίχως ουσιαστική υγεία, εκπαίδευση, κοινωνικές παροχές και ασφάλεια. Η έννοια της αξιοπρεπούς και σχετικά άνετης κατοικίας είναι όνειρο και πόθος ολόκληρης ζωής, που πιθανότατα δεν θα εκπληρωθεί ποτέ. Οι δικοί μας αντέχουν και προσφέρουν όμως, παρά τις μύριες δυσκολίες, γιατί μπροστά και πάνω από τον εαυτό τους, έχουν βάλει το εμείς κι αυτό είναι πιο δημιουργικό και ταυτόχρονα το πλέον ελπιδοφόρο.

Όλα τα παραπάνω είναι σταχυολογημένα από μια πληθώρα 35-36 ορθόδοξων ιεραποστολών που δρουν σε πολλές χώρες του Τρίτου Κόσμου που είναι και οι πλέον χαρακτηριστικές. Κάθε παρόμοια κίνηση χρήζει απαραιτήτως την βοήθεια ηθική και υλική όλων μας αλλά κυρίως την εκούσια και έμπρακτη συμμετοχή μας σε πολλούς τομείς. Και τούτο γιατί η Ρωμιοσύνη είναι πέρα από όρια, σύνορα και στενωπούς. Θέλει όμως μεγάλη καρδιά, άδολη αγάπη για τον συνάνθρωπο, τον πλησίον μας, όπου γης μαζί και πολύ φιλότιμο. Στην μεγάλη αγκαλιά της πονεμένης Ρωμιοσύνης χωρούν όλοι, αρκεί να εφαρμόζουν τις πράξεις και τα λόγια του ιδρυτή της Εκκλησίας μας. Από ότι φαίνεται εμείς οι Έλληνες -στ΄ αλήθεια- είμαστε πλασμένοι για τα δύσκολα. Χαρακτηριστική σε τούτο το σημείο είναι η ανιδιοτελής προσφορά των ανθρώπων της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Γιαννιτσών «Ο Φίλιππος» που είκοσι τόσα χρόνια διακονούν τον τόπο μας και προβάλλουν αφιλοκερδώς την πολιτιστική και ιστορική παράδοση της ευρύτερης περιοχής μας. Αυτό που ανέλαβαν, τηρουμένων των αναλογιών πάντα, είναι μια μορφή ιεραποστολής.

 

 

Λάζαρος Η. Κενανίδης θεολόγος,
δντής 2ου Γυμνάσιου Γιαννιτσών, υποψ, διδάκτορας Α.Π.Θ.

 

 

 

Κατηγορία: Ανοιχτο Λαικό Πανεπιστήμιο – Περίοδος 17η 2012-2013

© 2007 - 2020 Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών "Ο Φίλιππος"
Διεύθυνση: Δημάρχου Στάμκου 1 58100 Γιαννιτσά, Τηλέφωνο: 2382083684, email: filippos@fileg.gr