10. Τοπικός Τύπος – Τεχνολογία και Αγορές

19 Μαρτίου, 2015


alp_per19_10_1

 
 
Παρακολουθήστε την ομιλία στο YouTube.
 
 
Ως εξαιρετικής ποιότητας και επιστημονικής τεκμηρίωσης κρίνεται η ομιλία του συμπατριώτη μας κ.Περικλή Πολίτη, Αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Α.Π.Θ.στην 9η εκδήλωση της 19ης περιόδου 2014-2015 του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστήμιου Γιαννιτσών που έγινε στον φιλόξενο χώρο της αίθουσας του Δημοτικού Συμβούλιου Γιαννιτσών την Δευτέρα 16-3-2015.

Η ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών «Ο Φίλιππος» επιλέγει με ιδιαίτερη ευθύνη και προσοχή, άριστους εισηγητές, ικανούς επιστήμονες, λόγιους δάσκαλους και βαθείς γνώστες των θεμάτων και των προβλημάτων, που απασχολούν την κοινή γνώμη κ.ά. Τέτοιο ήταν και το θέμα που αναπτύχθηκε διεξοδικά και ενδελεχώς:

«Τοπικός τύπος. Τεχνολογία και αγορές. Ο επαρχιακός τύπος στην εποχή του Διαδικτύου, προκλήσεις και νέες προοπτικές».»

Στην ιεραχιά της έντυπης δημοσιογραφίας ο τοπικός(επαρχιακός) τύπος έχει αντιμετωπισθεί και αντιμετωπίζεται απ’αυτούς που εργάζονται σε εφημερίδες και μέσα εθνικής εμβέλειας ,ως τύπος χαμηλού επιπέδου ή δευτεροκλασάτος τύπος. Ωστόσο ο επαρχιακός τύπος κατέχει μια ιδιαίτερη και σημαντική θέση στη δημοσιογραφική παραγωγή γιατί εφοδιάζει τις τοπικές κοινωνίες με ειδήσεις, ρεπορτάζ και πληροφορίες έτσι όπως κανένα άλλο μέσο μαζικής ενημέρωσης δεν μπορεί.

Θεωρείται ο καλύτερος ρεπόρτερ τοπικών ειδήσεων και παρουσιάζεται υψηλός βαθμός προσήλωσης αναγνωστικού κοινού, είναι όμως αντιμέτωπος με τον δικτυακό ανταγωνισμό και την κρίση που υπάρχει στην αγορά γενικά.

Οι δωρεάν εφημερίδες και οι ειδησεογραφικοί ιστότοποι έχουν αναδυθεί ως αυξανόμενη απειλή για τις τοπικές εφημερίδες, ειδικά στη σημερινή εποχή της γενικευμένης οικονομικής ύφεσης.

Στην διαδικτυακή δημοσιογραφία παρουσιάζεται απουσία προγραμματισμού και γεωγραφικών περιορισμών. Ούτε οι πηγές ούτε τα ακροατήρια εξαρτώνται πλέον τεχνικά από δημοσιογράφους-διαμεσολαβητές. Όποιος έχει να διηγηθεί μια ιστορία μπορεί να προμηθεύσει ειδήσεις χωρίς άλλο κόστος ή επιπλέον προσπάθεια, παρά του να είναι χρήστης του διαδικτύου.

Το διαδίκτυο είναι ιδανικό μέσο για την ανάπτυξη κοινοτήτων που ορίζονται από κοινά συμφέροντα και όχι γεωγραφικά όρια και είναι ευκολότεροι οι άνθρωποι να εντάσονται σε διαφορετικές κοινότητες ομοίων ως προς την κοινωνική τάξη, το επάγγελμα, τις ασχολίες κ.λ.π. Εστιασμένοι ειδησεογραφικοί ιστότοποι μπορούν να αναπτυχθούν πάνω σε ακροατήρια που θα ήταν ασύμφορο να εξυπηρετηθούν από τον τύπο.

Το μέλλον του τοπικού τύπου θα είναι ευοίωνο, σύμφωνα και με την άποψη Άγγλου ειδικού,αν η τοπική εφημερίδα καταφέρει να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ότι η τοπική τους κοινωνία είναι το σπίτι τους, ότι αναγνωρίζεται η αξία τους, ότι οι ζωές τους είναι σημαντικές. Οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να αισθάνονται μέσα από την εφημερίδα ότι η τοπική τους κοινωνία είναι αξιοπρόσεκτη και επαινετή.

 

alp_per19_10_1 alp_per19_10_2

alp_per19_10_3 alp_per19_10_4
 
 

 

Κατηγορία: Ανοιχτο Λαικό Πανεπιστήμιο – Περίοδος 19η 2014-2015

© 2007 - 2019 Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών "Ο Φίλιππος"
Διεύθυνση: Δημάρχου Στάμκου 1 58100 Γιαννιτσά, Τηλέφωνο: 2382083684, email: filippos@fileg.gr