11. Σύγχρονες ασύρματες και κινητές επικοινωνίες. Προκλήσεις και ερωτήσεις

1 Απριλίου, 2015


alp_per19_11_1

 
 
Παρακολουθήστε την ομιλία στο YouTube.
 
 
Ως εξαιρετικής ποιότητας και επιστημονικής τεκμηρίωσης κρίνεται η ομιλία του συμπατριώτη μας κ.Γιούλτση Τραϊανού, Αναπληρωτή καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. στην 11η εκδήλωση της 19ης περιόδου 2014-2015 του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστήμιου Γιαννιτσών που έγινε στον φιλόξενο χώρο της αίθουσας του Δημοτικού Συμβούλιου Γιαννιτσών την Δευτέρα 30-3-2015.

Η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών «Ο Φίλιππος» επιλέγει με ιδιαίτερη ευθύνη και προσοχή, θέματα ιστορικής φύσεως αλλά και επίκαιρα όπως επίσης και αυτά που απασχολούν την κοινή γνώμη κ.ά. Το θέμα που αναπτύχθηκε διεξοδικά και με ενδιαφέρον παρακολούθησε το πυκνό ακροατήριο, αφορούσε τις «Σύγχρονες ασύρματες και κινητές επικοινωνίες. Προκλήσεις και ερωτήσεις».

Ο εισηγητής ανέφερε ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας των ασύρματων επικοινωνιών υπήρξε ραγδαία, ιδιαίτερα κατά τις πρόσφατες τρεις δεκαετίες, αλλάζοντας δραματικά το τοπίο της μετάδοσης και επεξεργασίας της πληροφορίας. Από τις αναλογικές εκπομπές ραδιοφωνίας και τηλεόρασης της δεκαετίας του 80 και τις μη ορατές στον τελικό χρήστη υπηρεσίες επίγειων και δορυφορικών ζεύξεων, μεσολάβησε η έκρηξη των κινητών επικοινωνιών, με την παράλληλη ανάπτυξη των προσωπικών ασύρματων επικοινωνιών και τη σύγκλιση των δύο αυτών τεχνολογιών στις μέρες μας. Ειδικότερα, περιγράφεται η ανάπτυξη της τεχνολογίας των κινητών ευρυζωνικών επικοινωνιών και υπηρεσιών, με έμφαση στις τεχνολογικές εξελίξεις που την κατέστησαν εφικτή. Αναλύεται η επίδραση της ραγδαίας εξέλιξης της ηλεκτρονικής και μικροηλεκτρονικής, ιδιαίτερα στην περιοχή των ραδιοσυχνοτήτων, η οποία και επέτρεψε τη χρήση ολοένα και υψηλότερων συχνοτήτων επικοινωνίας, με άμεση ωφέλεια την αύξηση του διαθέσιμου εύρους ζώνης για υπηρεσίες υψηλής ταχύτητας (βίντεο, τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας κλπ). Συζητείται επίσης η επίδραση της τεχνολογίας των ψηφιακών επικοινωνιών, με την παράλληλη ανάπτυξη της τεχνολογίας των υπολογιστικών συστημάτων. Περιγράφονται συνοπτικά τα βασικά χαρακτηριστικά της τεχνολογίας των ψηφιακών επικοινωνιών (μετατροπή αναλογικού σήματος σε ψηφιακό, διαμόρφωση, κωδικοποίηση, πολλαπλή πρόσβαση, πρωτόκολλα επικοινωνιών, δίκτυα κλπ) και τονίζεται η υπεροχή της σε σχέση με τις παραδοσιακές αναλογικές επικοινωνίες (αναλογική ραδιοφωνία και τηλεόραση).

Στη συνέχεια, τίθενται ζητήματα και ερωτήματα σχετικά με τις πιθανές βιολογικές επιδράσεις των μη ιονιζουσών ακτινοβολιών, στις οποίες εντάσσονται οι ακτινοβολίες ραδιοκυμάτων. Περιγράφονται αναλυτικά οι θερμικές επιδράσεις και αναφέρονται μελέτες που θεμελιώνουν ενδείξεις και μη θερμικών επιδράσεων (σε χαμηλότερα αλλά συνεχή επίπεδα ισχύος). Περιγράφονται και αναλύονται τα θεσμοθετημένα όρια έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία καθώς και η ενσωμάτωσή τους στην εθνική νομοθεσία. Τέλος, δίνονται συμπεράσματα που προκύπτουν από μετρήσεις στην περιοχή σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας και συζητώνται βασικές πρακτικές αρχές καλής χρήσης των κινητών και ασύρματων συσκευών, με σκοπό την ασφαλέστερη χρήση και ένταξή τους στη λειτουργικότητα της καθημερινής ζωής.

Παρά την βροχόπτωση που εκδηλώθηκε κατά την ώρα προσέλεσης, το κοινό ήταν παρών στην εκδήλωση και έθεσε σειρά ερωτημάτων στον ομιλητή, στοιχείο που καταδεικνύει το ενδιαφέρον και την ευαισθησία του γύρω από τέτοια θέματα.

 

 

alp_per19_11_1 alp_per19_11_2 alp_per19_11_3
 

Κατηγορία: Ανοιχτο Λαικό Πανεπιστήμιο – Περίοδος 19η 2014-2015

© 2007 - 2019 Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών "Ο Φίλιππος"
Διεύθυνση: Δημάρχου Στάμκου 1 58100 Γιαννιτσά, Τηλέφωνο: 2382083684, email: filippos@fileg.gr