17. Η θέση της Ελλάδος στο σημερινό παγκόσμιο γεωπολιτικό – γεωστρατηγικό περιβάλλον

14 Μαΐου, 2016


alp_20_17_1

 
Παρακολουθήστε την εκδήλωση στο YouTube.
 

Η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία «Ο Φίλιππος» σε συνεχή συνεργασία με την ΔΗΚΕΠΑ Πέλλας εδώ και 20 χρόνια υλοποιεί με εξαιρετική επιτυχία πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις που αναπτύσσουν το πολιτιστικό αισθητήριο και εξυψώνουν το μορφωτικό επίπεδο των συμπατριωτών μας στην πόλη και την ευρύτερη περιφέρεια Πέλλας.

Τέτοιος θεσμός είναι και το Ανοικτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο Γιαννιτσών που φιλοξενεί καταξιωμένους ομιλητές επιστήμονες, καθηγητές, λόγιους κ.ά.

Μια τέτοια εκδήλωση έλαβε χώρα την Δευτέρα 9-5-2015 στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πέλλας στα Γιαννιτσά,με την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία με τίτλο: «Η θέση της Ελλάδας στο σημερινό παγκόσμιο γεωπολιτικό-γεωστρατηγικό περιβάλλον. Αναφορά στο προσφυγικό ζήτημα», του Στρατήγου ε.α Ιωάννη Ζούκα,. Επιτίμου Διοικητή Γ” Σώματος Στρατού – ΝDC-GR.

Ο ομιλητής στην εισήγησή του περιέλαβε στοιχεία που αφορούσαν στην Ελλάδα και ειδικότερα:

α. Την έκταση – πληθυσμό της Ελλάδας, γεωπολιτική-γεωστρατηγική-γεωοικονομική σημασία της χώρας μας.

Έμφαση δόθηκε στο γεγονός ότι η Ελλάδα (χερσαίος και θαλάσσιος χώρος της) ενώνει τρεις ηπείρους, δηλαδή Ευρώπη-Ασία-Αφρική.

β. Την προσφορά της Ελλάδας στην ανθρωπότητα από την κλασική εποχή μέχρι σήμερα (Δημοκρατία, Ολυμπιακούς Αγώνες, φιλοσοφική σκέψη κλπ).

γ. Την σημερινή κατάσταση της χώρας μας (οικονομική κρίση, ανοικτά εθνικά ζητήματα κλπ).

δ. Το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα.

 

Επίσης ο ομιλητής αναφέρθηκε στο σημερινό παγκόσμιο περιβάλλον με έμφαση:

α. Στα υπάρχοντα κράτη και στα σημαντικότερα απ” αυτά από πλευράς έκτασης, πληθυσμού, Α.Ε.Π. και επιρροής στα άλλα κράτη.

β. Στους Διεθνείς Οργανισμούς και Ενώσεις στα συμμετέχοντα σ” αυτές κράτη και στις προσδοκίες των κρατών – μελών από τους οργανισμούς και τις ενώσεις.

γ. Στη βάση στην οποία εδράζονται οι σχέσεις μεταξύ των κρατών σήμερα (το αμοιβαίο συμφέρον).

 

Στην τρίτη ενότητα της εισήγησης ο ομιλητής αναφέρθηκε:

α. Στις Διμερείς σχέσεις της χώρας μας με τα άλλα κράτη.

β. Στη συμμετοχή της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς και ενώσεις.

γ. Τι μπορεί να προσφέρει σήμερα η χώρα μας στο διεθνές περιβάλλον.

Ο Στρατηγός Ζούκας ολοκλήρωσε την ομιλία του με αναφορά στο προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα σήμερα πληρώνει το τίμημα της πολύ σημαντικής γεωγραφικής θέσης της, επισημαίνοντας επίσης ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών και προσφύγων που έρχονται στη χώρα μας έχουν τελικό προορισμό άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο εκτενής διάλογος που ακολούθησε και συντόνιζε ο υπεύθυνος του Α.Λ.Π. Βασίλης Τραούδας, που χρονικά ξεπέρασε την κύρια ομιλία, αφορούσε σε θέματα σχετικά με τα εθνικά μας θέματα, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο και στο προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα της χώρας μας. Οι ερωτήσεις που τέθηκαν από το κοινό εξέφρασαν τον βαθύ και διάχυτο προβληματισμό που κατέχει τους πάντες γύρω από αυτά τα άκρως ενδιαφέροντα θέματα.

 

alp_20_17_1 alp_20_17_5

alp_20_17_4 alp_20_17_3

alp_20_17_2

Κατηγορία: Ανοιχτο Λαικό Πανεπιστήμιο – Περίοδος 20η 2015-2016

© 2007 - 2020 Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών "Ο Φίλιππος"
Διεύθυνση: Δημάρχου Στάμκου 1 58100 Γιαννιτσά, Τηλέφωνο: 2382083684, email: filippos@fileg.gr