3 Δεκεμβρίου, 2014
Το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011 στις 19.00΄στην φιλόξενη αίθουσα του δημοτικού συμβούλιου του Δήμου Πέλλας και μπροστά σε ένα ευάριθμο κοινό της πόλης μας, η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών «Ο Φίλιππος» οργάνωσε μέσα από τον θεσμό του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστήμιου μια επίκαιρη όσο και άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση. Ήταν η παρουσίαση του βιβλίου «η ναζιστική τρομοκρατία στην Ελλάδα» του συγγραφέα κ. Θανάση Φωτίου καθηγητή πανεπιστήμιου Carleton στον Καναδά.
Την βιβλιοπαρουσίαση έκανε ο κ. Στράτος Δορδανάς λέκτορας ιστορίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Με λόγο πυκνό, στιβαρό και την απαιτούμενη επιστημονική κατάρτιση μίλησε για τον συγγραφέα και την επτάχρονη πορεία του στον χώρο της έρευνας και της αναζήτησης. Έργο κοπιώδες, καρπός πολυσχιδούς και ενδελεχούς φροντίδας, έψαξε στα αρχεία της Αθήνας, της Θες/νίκης, της Κρήτης, της Γερμανίας κ.ά. συνομίλησε με αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων και σκιαγράφησε αμφιλεγόμενες προσωπικότητες, σε μια, πραγματικά, ζοφερή χρονική περίοδο.
Κεντρικό πρόσωπο του έργο του είναι ο Φρίντς Σούμπερτ, δεκανέας της Βέρμαχτ και αιμοσταγής εκπρόσωπος της αρείας φυλής, που έθεσε ως σκοπό της ζωής την εξολόθρευση των αντιπάλων του. Πολύγλωσσος και ικανότατος στο επικοινωνιακό και προπαγανδιστικό παιχνίδι πήρε με το μέρος του αρκετούς Ελληνες που πρόθυμα ή και κατόπιν πίεσης συντάχθηκαν με τις απόψεις και την τακτική του. Οι λεπτομέρειες της δράσης του στην Κρήτη, την Θεσ/νίκη και την υπόλοιπη Μακεδονία περιγράφονται με λεπτομέρειες που εντυπωσιάζουν με την ακρίβεια και την ιστορική εμβρίθειά τους. Η άνοδος στην εξουσία του Αδόλφου Χίτλερ έδωσε την δυνατότητα σε μέτριους ανθρώπους και με αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, να εκδηλώσουν την εγκληματική φυσιογνωμία και να αναπτύξουν όλα τα απάνθρωπα ένστικτά τους.
Ορισμένοι Έλληνες της κατοχής, θύματα όχι μόνο των εισβολέων, αλλά και έρμαια των κομματικών, κοινωνικών και οικονομικών προστριβών και δέσμιοι των εμφυλιοπολεμικών παθών τους αφέθηκαν δίχως κρίση και πατριωτισμό να παίξουν το παιχνίδι των ναζιστών και «βοήθησαν» στο ολοκαύτωμα: Xoρτιάτης, Ασβεστοχώρι, Μαραθούσα Χαλκιδικής, Γιαννιτσά. Ο δήμαρχος Γιαννιτσών Μαγκριώτης, ο Χαριτίδης, ο Τριανταφυλλίδης και ο Γερμανός φρούραρχος της πόλης ο Πέσκο δρομολόγησαν έτσι τα γεγονότα ώστε τον μετάθεσαν, εν είδει υποβιβασμού, στην δυτική Χαλκιδική. Οργισμένος επανήλθε αργότερα ξεσπώντας την οργή του στους Γιαννιτσώτες. Η εκτέλεση του Μαγκριώτη, του Μάξιμου Παπαδόπουλου, του Κωνσταντινίδη και τα τραγικά γεγονότα της 14ης Σεπτεμβρίου 1944 με τον ομαδικό τάφο έμειναν στη μνήμη των συμπατριωτών μας ως μία από τις μελανότερες σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Οι λεπτομέρειες σοκάρουν τον αναγνώστη.
Η δίκη και η εκτέλεση του Φ.Σ. ήρθε ως μία δίκαιη τιμωρία για κάποιον που η απαίτηση τη τοπικής ιστορίας τον έθεσε στο στόχαστρο αλλά και ως ηθική δικαίωση των θυμάτων της ναζιστικής βίας. Η τραγική ειρωνεία ήταν ότι σε έναν πόλεμο όπου η Ελλάδα, αν και ήταν με το μέρος των νικητών, δεν έλαβε πραγματικά αυτά που δικαιούταν: εδαφική ανάσα και επέκταση των συνόρων της, πολεμικές αποζημιώσεις, επιστροφή του κατοχικού δάνειου και αναγνώριση γενοκτονίας. Μια σύγχρονη όμως Ελλάδα, με αδύνατη οικονομία, εξαθλιωμένους πολίτες, δημογραφικά απισχιασμένη, πολιτικά αδύναμη, εθνικά τραυματισμένη, πολιτισμικά εξαρτημένη και κοινωνικά αντιπαραγωγική, λίγες ελπίδες και προοπτικές έχει να διεκδικήσει τα δίκαιά της.
Λάζαρος Η. Κενανίδης, θεολόγος,
Δντής 2ου Γυμνάσιου Γιαννιτσών, υποψ. διδάκτορας Α.Π.Θ.
Κατηγορία: Ανοιχτο Λαικό Πανεπιστήμιο – Περίοδος 16η 2011-2012