3. Λιθίαση χοληδόχου κύστης

15 Νοεμβρίου, 2019


DSC01992

Εξαιρετική υπήρξε από πολλές απόψεις η τρίτη εκδήλωση της εφετινής χρονιάς 2019-20 του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστήμιου Γιαννιτσών το απόγευμα της Δευτέρας 18-11-2019. Στην φιλόξενη αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβούλιου του Δήμου Πέλλας έλαβε χώρα μπροστά σε ευάριθμο πλήθος ακροατών άλλη μια επιτυχημένη, καθόλα, ομιλία.

Την όλη εκδήλωση συντόνισε ο Βασίλειος Πόπτσης μέλος του Δ.Σ. της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Γιαννιτσών «Ο Φίλιππος» και υπεύθυνος του Α.Λ.Π. ενώ ομίλησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια ο πρόεδρος της Ι.Λ.Ε. Γιαννιτσών «Ο Φίλιππος» Κωνσταντίνος Κάμτσης.

Κεντρικό πρόσωπο της εκδήλωσης ήταν ο κ. Εμμανουήλ Χρ. Χριστοφορίδης καθηγητής Χειρουργικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και διευθυντής Β΄ Χειρουργικής του ΑΠΘ. Ο τίτλος της εξαιρετικής εισήγησης ήταν: «Λιθίαση χοληδόχου κύστης (πέτρες στην χολή) και οι επιπλοκές της. Τί πρέπει να ξέρει ο ασθενής; ».

Η ενδιαφέρουσα εισήγηση του διακεκριμένου καθηγητή, και το σχετικό οπτικοακουστικό υλικό που παρουσίασε, καθήλωσε το κοινό που παραβρέθηκε στην αίθουσα χάρη στην σαφήνεια, την πληρότητα και το ανάλογο ύφος. Υπήρξε μιαν εύστοχη και αρκούντως τεκμηριωμένη επιστημονικά αναφορά σε μια πάθηση που ταλαιπωρεί πλήθος ανθρώπων τόσο στον Ελλαδικό χώρο, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Το είδος της διατροφής που έχει επιλέξει ο σύγχρονος άνθρωπος και περιλαμβάνει, κατά κύριο λόγο, την κατανάλωση ζωικών, γαλακτοκομικών προϊόντων, λιπαρών ουσιών, επεξεργασμένων τροφίμων, γλυκών κλπ. σε συνδυασμό με την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης αλλά και αλατιού έχει δημιουργήσει πλήθος παρενεργειών στην υγεία του. Άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες θεωρούνται από την επιστημονική κοινότητα η κληρονομικότητα, το δυσμενές και μολυσμένο περιβάλλον στο οποίο διαβιώνουν εκατομμύρια άνθρωποι και ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς επίσης και άλλοι καθοριστικοί παράγοντες όπως είναι η καθιστική ζωή, η έλλειψη άσκησης, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, το άγχος αλλά και άλλες ήσσονος σημασίας αιτίες.

Οι ιατρικές επιστημονικές έρευνες που διενεργούνται σε προηγμένα οικονομικά και κοινωνικά κράτη όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στην Μεγάλη Βρετανία δίνουν το όλο πλαίσιο του προβληματισμού που επικρατεί στο θέμα της συγκεκριμένης ασθένειας και τα ποσοστά νοσηρότητας των κατοίκων. Οι επιπλοκές της εν λόγω πάθησης επιβάλλουν στον αρμόδιο γιατρό την υιοθέτηση διαφορετικών τύπων θεραπείας, ήπιας και συντηρητικής έως και άμεσης και επώδυνης, σε ορισμένες περιπτώσεις, για τον πάσχοντα. Πολλαπλώς ωφέλιμο για τον άρρωστο και επιβεβλημένο είναι να εφαρμόζει πιστά όσες οδηγίες του συνιστά ο θεράπων ιατρός του. Και εφόσον τούτο είναι εφικτό ή και επιβάλλεται από την εν γένει δυσμενή πορεία του να εισαχθεί άμεσα στο χειρουργείο και να γίνει η απαραίτητη επέμβαση.

Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του ασθενή δεν σταματάει στο χειρουργικό τραπέζι, αλλά συνεχίζεται σε διαφορετικό επίπεδο. Ο χειρουργημένος θα χρειαστεί να ακολουθήσει μιαν άλλη συμπεριφορά από ότι προηγουμένως κυρίως σε θέματα διατροφής, προσωπικών συνηθειών, τρόπου ζωής κλπ.

Την βιντεοσκοπική κάλυψη της ομιλίας, που παραδόθηκε στα τοπικά τηλεοπτικά μέσα, έκαναν ο Κωνσταντίνος Τσιβρανίδης καθώς και ο Λάζαρος Κενανίδης μέλη αμφότερα του Δ.Σ. της Ι.Λ.Ε. Γιαννιτσών «Ο Φίλιππος».

Ο Δήμαρχος Πέλλας κ Γρηγόριος Στάμκος, που τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση, παρέδωσε στον ομιλητή αναμνηστικά βιβλία-δώρα καθώς επίσης και κρασιά από το κτήμα «Λίγας», σταθερός χορηγός των δράσεων του Α.Λ.Π..

Η όλη εκδήλωση ήταν αποτέλεσμα, για μια ακόμη φορά, της αγαστής συνεργασίας της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Γιαννιτσών «Ο Φίλιππος» με την ΔΗΚΕΠΑ Πέλλας. Από δε το πλήθος και των είδος των εύστοχων ερωτήσεων που υπέβαλλαν οι παρόντες ακροατές στον ομιλητή, φάνηκε πόσο έντονα απασχολεί τον κόσμο τέτοια υψηλού επιπέδου ιατρικά θέματα και πόσο πολύ ευαισθητοποιείται γύρω από τέτοια ζητήματα η τοπική κοινωνία.

Λάζαρος Η. Κενανίδης θεολόγος, διδάκτορας ιστορίας του Α.Π.Θ.
μέλος του Δ.Σ. της Ι.Λ.Ε.Γ. «Ο Φίλιππος»
δ/ντής του 2ου Γυμνάσιου Γιαννιτσών «Κύριλλος και Μεθόδιος»

 

DSC01994 DSC01992

DSC01985 DSC01977

DSC01974

Κατηγορία: Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο - Περίοδος 24η 2019-2020

© 2007 - 2020 Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών "Ο Φίλιππος"
Διεύθυνση: Δημάρχου Στάμκου 1 58100 Γιαννιτσά, Τηλέφωνο: 2382083684, email: filippos@fileg.gr