3. Aρχαία Πύδνα. Ανασκαφές σε μνημειακούς τάφους πριν και μετά την εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου

12 Νοεμβρίου, 2014


Παρακολουθήστε την ομιλία στο YouTube
 
Στην φιλόξενη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πέλλας ο αρχαιολόγος Μάνθος Μπέσιος ανέπτυξε το ενδιαφέρον θέμα: «Aρχαία Πύδνα. Ανασκαφές σε μνημειακούς τάφους πριν και μετά την εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου». Ήταν η 3η εκδήλωση της 19ης περιόδου 2014-15 του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστήμιου Γιαννιτσών, που οργανώνεται, όπως πάντα, από την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών «Ο Φίλιππος» σε συνεργασία με την ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Πέλλας εδώ και 19 συνεχή χρόνια. Ενός θεσμού αυθεντικά λαϊκού, αφού όλοι έχουν πρόσβαση και μπορούν να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις του και να ωφεληθούν απ’αυτές.

Οι εισηγητές-ομιλητές με απλό τρόπο χωρίς όμως να μειώνει την αρτιότητα και την επιστημονικότητα της ανάλυσης, υπό μορφή εκλαϊκευμένων διαλέξεων που συνοδεύονται στη συνέχεια από γόνιμο διάλογο, μεταδίδουν γνώσεις και εμπειρίες στους φίλους του θεσμού που απευθύνεται ο’όλες τις ηλικίες, ανεξάρτητα από το επίπεδο γνώσεων.

Ο κ. Μπέσιος, εξαιρετικός γνώστης του θέματος, ο οποίος ερευνά την περιοχή της Πύδνας εδώ και 34 χρόνια, αναφέρθηκε στις ανασκαφικές έρευνες κυρίως σε μνημειακούς τάφους. Ο οχυρωμένος οικισμός της Πύδνας περιβάλλεται από εκτεταμένα νεκροταφεία που χρονολογούνται από την πρώιμη εποχή του Χαλκού μέχρι την Ύστερη Αρχαιότητα (3.000 π.χ.-4ος αιών μ.χ.). Αποτέλεσε το κυριότερο αστικό κέντρο στο μεγαλύτερο διάστημα της ιστορικής διαδρομής της Πιερίας. Λόγω της σημασίας του λιμανιού της και της στρατηγικής της θέσης εκεί διαδραματίσθηκαν τα πιο καθοριστικά γεγονότα της αρχαίας Μακεδονίας: πολιορκία της Ολυμπιάδας από τον Κάσσανδρο το 316-315 π.χ. και κυρίως οι δυο μάχες της Πύδνας το 168 και 148 π.χ. που οδήγησαν στη πτώση του Μακεδονικού βασιλείου και στην κατάκτηση των Ελλήνων από τους Ρωμαίους.

Όπως ανέφερε ο ομιλητής, τα ταφικά ευρήματα της περιοχής της Πύδνας, πριν την περίοδο του Μ. Αλεξάνδρου, παρουσιάζουν λιτές κατασκευές με απλά κτερίσματα και αφιερώματα. Μετά όμως την εκστρατεία του Μακεδόνα στρατηλάτη στη Ασία, παρατηρούμε ακριβές κατασκευές με πλούσια και πολυτελή ευρήματα, ειδικά στους τάφους των εταίρων, που οφείλονται κυρίως στην εισαγωγή χρυσού και άλλων πολύτιμων αντικειμένων, από την Περσία.

Aναφέρθηκε εκτενέστερα στο μνημείο της Πύδνας με το μεγάλο σε μέγεθος βάθρο του, αφιερωμένο σε επιφανείς οικογένειες, ικανοποιώντας την ανάγκη προβολής των κατορθωμάτων και του πλούτου τους, φέρνοντας μνήμες εκείνης της κοσμογονικής εποχής που οι Μακεδόνες ευρισκόμενοι προηγουμένως στο περιθόριο του Ελληνικού κόσμου, διέσχυσαν πολεμώντας και κατακτώντας τον τότε γνωστό κόσμο, επί δέκα περίπου χρόνια (334-323 π.χ).
Τόνισε επίσης την πρόκληση μεγάλων ζημιών και την αφαίρεση από αρκετούς σημαντικούς τάφους αξιόλογων ευρημάτων από αρχαίους τυμβωρύχους και σύγχρονους αρχαιοκάπηλους.

 

alp_per19_03_1 alp_per19_03_2 alp_per19_03_3
 
 

 

Κατηγορία: Ανοιχτο Λαικό Πανεπιστήμιο – Περίοδος 19η 2014-2015

© 2007 - 2019 Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών "Ο Φίλιππος"
Διεύθυνση: Δημάρχου Στάμκου 1 58100 Γιαννιτσά, Τηλέφωνο: 2382083684, email: filippos@fileg.gr