4. Από τον Κατή στον Ειρηνοδίκη. 100 χρόνια Ειρηνοδικείο Γιαννιτσών. Ιστορική Αναδρομή

3 Δεκεμβρίου, 2014


alp_per19_04_2
 
 

Παρακολουθήστε την ομιλία στο YouTube
 

Με μια εξαιρετική ομιλία, στην ασφυκτικά κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πέλλας, συνεχίσθηκε η παρουσίαση των εκδηλώσεων του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστημίου Γιαννιτσών που διοργανώνει πάντα με ιδιαίτερη επιτυχία εδώ και 19 συνεχή χρόνια η Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών «Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ» σε αγαστή συνεργασία με την ΔΗΚΕΠΑ Δήμου Πέλλας.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης με θέμα: «Από τον Κατή στον Ειρηνοδίκη. 100 χρόνια Ειρηνοδικείο Γιαννιτσών. Ιστορική Αναδρομή» ήταν ο Δικηγόρος Παρ” Αρείω Πάγω και Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών κ. Αθανάσιος ΞΥΝΙΔΗΣ.

Από την εξιστόρηση της διαδρομής του Ειρηνοδικείου Γιαννιτσών, αποκαλύφθηκαν άγνωστα ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία της τοπικής νομικής ιστορίας, που κράτησαν σε συνεχή προσοχή το ακροατήριο.

Η παρουσίαση του πλούσιου υλικού μέσα από υπάρχοντα αρχεία αλλά περισσότερο η αναζήτηση από άλλες πηγές, έδειξαν ότι ο ομιλητής αφιέρωσε αρκετό χρόνο σε επίπονη και κοπιαστική έρευνα.

Στην ομιλία το παρόν έδωσαν πλήθος κόσμου, σύσσωμος ο νομικός κόσμος της πόλης, όλοι σχεδόν οι παλαίμαχοι δικηγόροι και πολλοί νυν και τέως δικαστές των δικαστηρίων των Γιαννιτσών.

Ο ομιλητής με τεκμηριωμένο και αποδεικνυόμενο τρόπο έκανε μία συναρπαστική αναδρομή στην 100χρονη νομική ιστορία του Ειρηνοδικείου Γιαννιτσών που ιδρύθηκε το 1914, παρουσιάζοντας μέσα από ιστορικά ευρήματα την πορεία της διαδικασίας απονομής της δικαιοσύνης στα Γιαννιτσά, από τα πρώτα χρόνια της απελευθέρωσης μέχρι και σήμερα, ενώ παράλληλα μέσα από τις δικαστικές αποφάσεις αναδείχθηκαν συνήθειες, γεγονότα και έθιμα της τότε εποχής.

Αναλυτική αναφορά έγινε επίσης στους πρώτους Ειρηνοδίκες και Δικηγόρους των Γιαννιτσών, στις θέσεις που στεγάστηκε το Ειρηνοδικείο, στην κατά καιρούς αυξημένη τοπική αρμοδιότητά του, στην μετέπειτα ίδρυση του Πρωτοδικείου και του Δικηγορικού Συλλόγου και γενικά σε όλη τα αξιόλογα γεγονότα της νομικής ιστορίας της πόλης.

Όλες οι παραπάνω αναφορές συνδυάσθηκαν με παρουσίαση πλήθους ιστορικών ευρημάτων, όπως φωτογραφίες, ΦΕΚ, νόμους, βιβλία αποφάσεων, αρχεία, δικόγραφα, δικαστικές αποφάσεις, βιβλία προσωπικού, πράξεις εμφάνισης δικαστών, αλλά και με στατιστικά στοιχεία κίνησης του Ειρηνοδικείου με παραστατικά γραφήματα.
 
 
alp_per19_04_1 alp_per19_04_2 alp_per19_04_3
 
alp_per19_04_4 alp_per19_04_5
 
 

Κατηγορία: Ανοιχτο Λαικό Πανεπιστήμιο – Περίοδος 19η 2014-2015Νεότερη Ελλάδα

© 2007 - 2020 Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών "Ο Φίλιππος"
Διεύθυνση: Δημάρχου Στάμκου 1 58100 Γιαννιτσά, Τηλέφωνο: 2382083684, email: filippos@fileg.gr