24 Δεκεμβρίου, 2018
Η 5η εκδήλωση του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστήμιου Γιαννιτσών της 23ης περιόδου 2018-19 φιλοξενήθηκε, σε αγαστή συνεργασία με την ΔΗΚΕΠΑ Πέλλας, στη μεγάλη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Γιαννιτσών το απόγευμα της Δευτέρας 17-12-2018 στις 19.30΄ και η αρκούντως πυκνή προσέλευση του κόσμου δικαίωσε αυτήν την επιλογή του ομιλητή και του χώρου. Κεντρικό πρόσωπο της όλης εκδήλωσης ήταν ο γνωστός, οικείος και αγαπητός στους κατοίκους της περιοχής μας σεβασμιότατος μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων.
Το θέμα που ανέπτυξε ο επίσκοπος της όμορης στην εκκλησιαστική μας επαρχία είχε τον τίτλο: «Το μόνον καινόν υπό τον Ήλιον». Παρουσία λοιπόν του επιχώριου μητροπολίτη μας Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Ιωήλ ανέπτυξε στην μεστή ομιλία του ένα βαθύτατο πνευματικό θέμα και σίγουρα επίκαιρο μιας και πλησιάζει η μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης, η γέννηση του Θεάνθρωπου Ιησού.
Ανάμεσα στο πλήθος του ακροατήριου παρευρέθηκαν ο δήμαρχος (Αρχαίας) Πέλλας Γρηγόριος Στάμκος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβούλιου Χρήστος Πασσαλής, ο στρατηγός εν αποστρατεία Αθανάσιος Καρατζίκος, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπαιδευτικοί, τα μέλη του Δ.Σ. της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Γιαννιτσών «Ο Φίλιππος» με επικεφαλής τον πρόεδρο Κωνσταντίνο Κάμτση, ο πρώην πρόεδρος της Ι.Λ.Ε.Γ «Ο Φίλιππος» Χρηστάκης Ιωαννίδης, ιερείς της μητρόπολής μας και πλήθος κόσμου.
Το δε συντονισμού της όλης – απόλυτα επιτυχημένης- εκδήλωσης είχε ο Λάζαρος Κενανίδης υπεύθυνος του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστήμιου Γιαννιτσών και μέλος της Ι.Λ.Ε.Γ. «Ο Φίλιππος».
Με γλαφυρό, πατρικό και εμπεριστατωμένο λόγο ο σεβάσμιος και αγαπητός στην εκκλησιαστική μας επαρχία επίσκοπος αναφέρθηκε σε ερημίτες και αγίους της Εκκλησίας μας όπως ο Ισίδωρος Πηλουσιώτης, ο οποίος- θαλερός και δυνατός- δεν έπαυε να προσεύχεται και να εργάζεται πυρετωδώς και παρά τις συμβουλές των συνασκητών του να αναπαυθεί και μάλιστα απάντησε πως όσο κι αν κάποιοι θελήσουν να τον ταλαιπωρήσουν με τα σκληρότερα βασανιστήρια, δεν θα μπορέσουν να τον αποσπάσουν από το πάθος και την αγάπη του για τον Χριστό. Ο Χριστός, ως Λόγος, γεννήθηκε και παρουσιάστηκε στην Γη ως άνθρωπος δηλαδή ενανθρωπίστηκε και ίδρυσε την αγία Εκκλησία Του. Την γέννηση του Θεάνθρωπου Ιησού την εορτάζουμε τα Χριστούγεννα.
Κάθε χρόνο τέτοια χρονική περίοδο η Εκκλησία μας πορεύεται προς τα Χριστούγεννα. Δεν θα είχε πολύ νόημα για εμάς, εάν αυτή η μεγάλη γιορτή δεν είχε πρακτικό όφελος για εμάς. Το να μιμηθούμε τον βίο και το έργο του Χριστού είναι δύσκολο εγχείρημα, αλλά σίγουρα συγκλονιστικό. Ποιο το όφελος της Σταύρωσης και της Ανάστασης, εάν αυτό το γεγονός δεν το κατέχω, εάν αυτό δεν είναι μέσα στην καρδιά μου; Aναρωτιέται εύλογα κάποιος. Εάν δεν εξομολογηθεί, δεν μετανοήσει και δεν κοινωνήσει ο άνθρωπος, τότε το όφελος είναι ελάχιστο.
Ο άνθρωπος είναι πλασμένος κατ΄εικόνα και καθ΄ ομοίωσιν του Θεού. Μπορεί δε να γίνει και θεός κατά χάρη. Ο Αδάμ ζώντας στον επίγειο παράδεισο είχε δυνάμεις και αρετές που τα έλαβε όλα αυτά κατά την ευδοκία του Θεού. Όταν όμως θέλησε να διακόψει αυτή την όμορφη σχέση του με τον Θεό η ανθρώπινη φύση διασπάστηκε και απαξιώθηκε. Νοσηρές καταστάσεις όπως η αμαρτία, η ανομία, η θλίψη η κακία, το μίσος, η συκοφαντία, ο εγωισμός κ.ά. κυριάρχησαν στον κόσμο. Όλα τα τελευταία είναι αποτέλεσμα της πεπτωκότος ανθρώπου. Η ανθρωπότητα λοιπόν βρέθηκε μπροστά σε οδυνηρό αδιέξοδο.
Έφτασε όμως ο καιρός, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και η αγάπη του Θεού για τον κόσμο φάνηκε για άλλη μια φορά. Ο Θεός, ως Πατήρ, αποστέλλει στον κόσμο τον μονογενή Υιό του. Ο Λόγος γίνεται σάρκα και παίρνει και την ανθρώπινη μορφή και φύση. Η γέννηση του Ιησού αλλάζει τον ρου της παγκόσμιας ιστορίας. Ταπεινά και φτωχικά γεννιέται στην φάτνη της Βηθλεέμ, από την Παναγία, ο Σωτήρας του κόσμου. Ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός με τον βίο του, την δράση και το έργο του αλλά και με την διδασκαλία του διαμορφώνει κάτι το διαφορετικό στην ευρύτερη περιοχή της Παλαιστίνης, στην Γαλιλαία και την Ιουδαία. Για αυτό ιδρύθηκε και λειτουργεί η Εκκλησία του Θεού. Η Εκκλησία Του πλέον και ειδικά με τους μαθητές και απόστολους αποκτά οικουμενική διάσταση.
Τα θαύματά του, τα πάθη του και κυρίως η Σταυρική θυσία του στον Γολγοθά δημιουργούν νέα δεδομένα. Η ένδοξη Ανάστασή του νικά την φθορά και τον θάνατο. Το Σύμβολο της Πίστεως, απόφαση των 2 πρώτων Οικουμενικών Συνόδων ομολογεί την αληθινή πίστη των Ορθόδοξων Χριστιανών. Ομολογούμε την πίστη μας στον Τριαδικό Θεό της αγάπης. Η κοινότητα των Χριστιανών λειτουργεί κάτω από την αγαπητική σκέπη του Χριστού. Προοδεύει και αναπτύσσεται συνεχώς.
Υπάρχει, όμως, δυστυχώς, μιαν εσφαλμένη εικόνα για την Εκκλησία σήμερα. Κι όμως αυτό το Θεανθρώπινο δημιούργημα λειτουργεί εδώ και αιώνες στον κόσμο και προσφέρει παρηγορία και καταφύγιο σε όλους. Ο Ιδρυτής της αφού εισήλθε ως ιστορικό πρόσωπο στην οικουμένη, έκτοτε παραμένει στο διηνεκές. Το όντως πρόβλημα του ανθρώπου στην γη είναι η πτώση του. Ο δε Χριστός προσφέρεται στην οικουμένη όχι ως μαγεία, αλλά δια της θεραπευτικής οδού. Η Εκκλησία μας είναι ο χώρος όπου ο άνθρωπος βρίσκει θεραπεία. Θεραπεία βεβαίως που αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους. Ποια είναι η τρανότερη απόδειξη της αγάπης του Θεού; Είναι η παρουσία των αγίων μας! Χαρακτηριστική περίπτωση θεωρείται ο άγιος Παϊσιος. Οι άγιοι μας είναι η επαλήθευση του Ευαγγελίου. Χωρίς αυτούς θα ήταν μόνο μια Εκκλησία με θεωρία μόνον και υποσχέσεις, δίχως ζωή, μέλλον και προοπτική.
Η Εκκλησία μας δίχως αγίους, θα ήταν μια Εκκλησία αιρετική. Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι θεραπευτική και σωτηριολογική. Είναι το βασικό αντίδοτο στην πτώση του ανθρώπινου γένους. Η πτώση νέκρωσε το σώμα αλλά και την ψυχή των ανθρώπων. Το πρώτο αντίδοτο είναι η τήρηση των εντολών του Θεού. Έτσι καθαρίζεται ο άνθρωπος σωματικά, καρδιακά και αποκτά την εν Θεώ αίσθηση. Νοιώθει την απαραίτητη θαλπωρή και την ψυχική ισορροπία. Κάποτε πριν λίγα χρόνια, αλλά και σήμερα, γιαγιάδες και παππούδες αγράμματοι στην πλειοψηφία τους τηρούσαν τις εντολές του Θεού. Είχαν αγνή και άδολη πίστη και ένοιωθαν την αγάπη του Θεού μέσα τους σαν πήγαιναν στον ιερό ναό να εκκλησιαστούν και να συμμετάσχουν στο μυστήριο της Θείας Κοινωνίας. Η ταπεινότητα που ένοιωθαν και η βαθιά πίστη τους ήταν ως μια φλόγα που έκαιγε μέσα τους. Η ιερή παράδοσή μας είναι βασικό αντίδοτο στην επικράτηση της πτώσης. Προωθεί την κοινωνικότητα και την αλληλεγγύη.
Ο Χριστός όταν, μετά την Ανάστασή του, συναντήθηκε με τους μαθητές του απευθύνθηκε σε αυτούς και τους είπε πρώτα χαίρετε και έπειτα να έχετε ειρήνη. Είχε τόση αγάπη μέσα του που συγχώρεσε τους διώκτες του. Αν διαβάσουμε τους βίους των αγίων θα διαπιστώσουμε ότι είχαν το θαύμα καθημερινό γεγονός, όταν νικούσαν χώρο και χρόνο. Δεν είναι τα θαύματα που χαρακτηρίζουν τους αγίους, αλλά η αγάπη. Οι άγιοι δεν δικάζουν τον κόσμο, αλλά αντιθέτως σώζουν τον κόσμο.
Η Εκκλησία του Θεού και των αγίων, δηλαδή η Ορθόδοξη Εκκλησία πέρα από την σωτηριολογική της διάσταση παράγει μουσική, ποίηση, αρχιτεκτονική, καλές τέχνες κ.ά. Δεν είναι μονοφυσιτική, δεν προσλαμβάνει δηλαδή μόνο το πνεύμα, αλλά τον όλο άνθρωπο. Είναι γεγονός πολύ ενθαρρυντικό οι νέοι άνθρωποι, η νεολαία μας να αναζητά, να ψάχνει για την αλήθεια και την αυθεντικότητα της πίστης. Η νηστεία και η εξομολόγηση είναι σε άμεση επικαιρότητα λόγω του ερχομού της μεγάλης γιορτής των Χριστουγέννων και σίγουρα βοηθούν πάρα πολύ στην ουσιαστική προετοιμασία για το μεγάλο γεγονός.
Είναι μεγάλη ευτυχία κάποιος να μπορεί να γιορτάσει τα Χριστούγεννα με αγάπη Χριστού και με την ευλογία της Εκκλησίας μας. Έχουμε μια Εκκλησία ευεργετημένη από τον ίδιο το Θεό. Ο δε ιδρυτής της, ο Θεάνθρωπος Χριστός, την σκεπάζει με περισσή αγάπη και ευλογία και πλουσιοπάροχα της προσφέρει τους ωφέλιμους καρπούς: αγάπη, μακροθυμία, ταπεινότητα, καλοσύνη, πραότητα, αλήθεια, πίστη, ελπίδα, υπομονή.
Ας ευχηθούμε, μέρες γιορτινές που είναι, η πατρίδα μας, οι Έλληνες όπου γης, αλλά και όλοι οι ορθόδοξοι λαοί να βιώσουν πραγματικά μέσα τους την αγάπη του νεογέννητου Σωτήρα του Κόσμου και να εφαρμόσουν όσο μπορούν πιο πιστά τις εντολές του Θεού που μόνον χαρά, αγαλλίαση και ηρεμία προσφέρουν. Το δε σωτήριο μήνυμα του Χριστιανισμού να αγγίξει και να επηρεάσει θετικά όλον τον κόσμο, ειδικά στην δύσκολη-από πολλές απόψεις- εποχή μας.
Στο δεύτερο μέρος η όλη εκδήλωση περιελάμβανε την παρουσίαση της παιδικής χορωδίας της ενορίας του αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών. Όμορφες Χριστουγεννιάτικες νότες πλημύρισαν την μεγάλη αίθουσα και ακούστηκαν παραδοσιακά κάλαντα Χριστουγέννων από την Μακεδονία, την Θράκη, την Καππαδοκία, την Ρούμελη, την Ικαρία κ.ά.
Το ζεστό χειροκρότημα των παρευρισκομένων και τα θερμά λόγια τους δημιούργησαν μια πολύ όμορφη ατμόσφαιρα. Η επικεφαλής και υπεύθυνη της παιδικής χορωδίας Σοφία Ηλιάδου δικαίως μπορεί να αισθάνεται ικανοποιημένη και δικαιωμένη για την πολύ καλή δουλειά που κάνει και την εξαιρετική εικόνα που παρουσίασαν τα μικρά και εξόχως ταλαντούχα παιδιά.
Λάζαρος Η. Κενανίδης θεολόγος, διδακτ. Α.Π.Θ.
μέλος του Δ.Σ. της Ι.Λ.Ε. Γιαννιτσών «Ο Φίλιππος»
δ/ντής του 2ου Γυμνάσιου Γιαννιτσών «Κύριλλος και Μεθόδιος»
Κατηγορία: Ανοιχτό λαϊκό Πανεπιστήμιο - Περίοδος 23η 2018-2019