7. Πόσιμο Νερό, έγκαιρη αντιμετώπιση κινδύνων – Η διαχείριση απορριμμάτων και ο ρόλος της υγειονομικής ταφής τους

24 Αυγούστου, 2014


Μεγάλη ήταν η προσέλευση του κόσμου στην 8η φετινή διπλή εκδήλωση του Ανοικτού Πανεπιστήμιου Γιαννιτσών που οργάνωσε η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών «Ο Φίλιππος» σε συνεργασία με την ΔΗΚΕΠΑ Πέλλας την Δευτέρα 25-2-2013 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβούλιου του Δήμου Πέλλας. Το πρώτο θέμα με τίτλο «Πόσιμο Νερό, έγκαιρη αντιμετώπιση κινδύνων» ανέπτυξε ο Ιωάννης Μ. Δόκας καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, ενώ το δεύτερο θέμα με τίτλο: « Η διαχείριση απορριμμάτων και ο ρόλος της υγειονομικής ταφής τους» ανέπτυξε ο Ευάγγελος Α. Βουδριάς καθηγητής του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δ.Π.Θ.

Το νερό είναι πηγή και συνέχεια ζωής, αφού το ίδιο το ανθρώπινο σώμα περιέχει νερό σε ποσοστό πάνω από 65%. Το πολύτιμο και πόσιμο νερό πάνω στη Γη καλύπτει μόλις το 2% του διαθέσιμου νερού που υπάρχει στον πλανήτη μας. Καταβάλλονται αξιέπαινες προσπάθειες για πρόσβαση, αποθήκευση και μεταφορά του. Χρησιμοποιούνται γεωτρήσεις, ταμιευτήρες και φράγματα, αγωγοί και κανάλια. Απαιτούνται ειδικές μέθοδοι επεξεργασίας για να αφαιρεθούν βρωμιές, μικρόβια και άλλες βρωμερές ουσίες. Με την κροκίδωση δεσμεύονται αιωρούμενα σωματίδια και με την χλωρίωση καταστρέφονται βακτήρια και μικροοργανισμοί. Έτσι το ν. είναι έτοιμο προς κατανάλωση. Φαινόμενα μόλυνσής του και έξαρσης φαινόμενων γαστρεντερίτιδας, εμετού και σαλμονέλας παρουσιάστηκαν στην Βρετανία, Καναδά, Η.Π.Α., Φινλανδία κ.ά. με διαφορετικές κάθε φορά αιτίες.

Η σύγχρονη τεχνολογία με τους μηχανισμούς και τα συστήματα έλεγχου που διαθέτει, επενδύει στην προστασία των υδάτινων πόρων, την επεξεργασία, και την εκπαίδευση προσωπικού. Οι γνωστές απειλές όπως είναι οι φυσικοχημικές, οι βιολογικές και οι ραδιολογικές συμπληρώνονται με νέες όπως είναι οι ανθρώπινες δραστηριότητες, οι αρνητικές επιπτώσεις της νανοτεχνολογίας και το φαινόμενο του θερμοκήπιου. Η επάρκεια νερού, η αφαλάτωση κλπ. απαιτεί σωστό σχεδιασμό και έχει ανάλογο κόστος. Η αποτροπή των όποιων κινδύνων επιλύεται με γνώση, κατάλληλη τεχνολογία, επικοινωνία, συνεργασία και φαντασία ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για το απροετοίμαστο.

Η χώρα μας έχει δεχθεί επανειλημμένες φορές πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για πλημμελή διαχείριση απόβλητων. Τα στερεά απόβλητα ταξινομούνται ως μη επικίνδυνα π.χ. αστικά, επικίνδυνα π.χ. εκρηκτικά, νοσοκομειακά και τέλος αδρανή όπως τα λεγόμενα μπάζα. Ο βαθμός παραγωγής σκουπιδιών στην χώρα μας αυξάνεται χρόνο με το χρόνο και προσεγγίζει τον μέσο όρο της Ε.Ε. Τα σπιτικά στερεά απόβλητα μπορούν να κομποστοποιηθούν και να δώσουν καλής ποιότητας λίπασμα για τα χωράφια και τους κήπους μας. Η ιεράρχηση εργασιών διαχείρισης περιλαμβάνει την πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση και την διάθεση με περιβαλλοντικό τρόπο. Χαρακτηριστικό της διαχείρισης στην χώρα μας είναι ότι η ανακύκλωση από 8% το 2001 ανέβηκε στο 21% το 2009, η κομποστοποίηση από 0,8% στο 2%, η καύση παρέμεινε μηδενική, ενώ η εδαφική διάθεση μειώθηκε από το 91,2% στο 77%. Περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν ακόμη πολλά.

Οι Χώροι Ανεξέλεγκτης Διασποράς Απορριμμάτων οφείλουν άμεσα να αντικατασταθούν από τους σύγχρονους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων και τα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών. Η παραγωγή ενέργειας είναι πολύ σημαντική, ειδικά μάλιστα, στην εποχή μας σε μια περίοδο κρίσης. Υλικά όπως το γυαλί, το χαρτί, το πλαστικό, οι μπαταρίες, τα οργανικά απόβλητα επαναχρησιμοποιούνται ή μετατρέπονται σε άλλα χρήσιμα είδη. Έτσι επιβάλλει η κείμενη ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Βέβαια κάθε προσπάθεια σωστής διαχείρισης των σκουπιδιών έχει και το ανάλογο κόστος με μεγαλύτερο εκείνο της βιολογικής ξήρανσης και ακολουθούμενο από την καύση, την αναερόβια επεξεργασία και τέλος την κομποστοποίηση. Το όλο ζήτημα είναι εξαιρετικά δύσκολο και αποτελεί πρόβλημα με οικονομικές, τεχνικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές διαστάσεις. Η συστηματική και συνεχής συνεργασία μεταξύ φορέων, τοπικής αυτοδιοίκησης, επιχειρήσεων αλλά και των ίδιων των πολιτών στο σπίτι, τους χώρους εργασίας και δράσης αποτελεί το ζητούμενο και είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί από όλους μας.

Τα πολλά και ποικίλα ερωτήματα που τέθηκαν από το κοινό απέδειξαν τον μεγάλο βαθμό ευαισθησίας και ενδιαφέροντος που υπάρχει από όλους. Εάν πραγματικά θέλουμε να διατηρήσουμε την Ελλάδα μας όμορφη, ασφαλή και αληθινά θείο δώρο οφείλουμε να ενημερωθούμε και να δράσουμε ανάλογα σε όλα τα επίπεδα .

 

 

Λάζαρος Η. Κενανίδης, θεολόγος,
δντής 2ου Γυμνάσιου Γιαννιτσών, υποψ. διδάκτορας Α.Π.Θ.
 

 

Κατηγορία: Ανοιχτο Λαικό Πανεπιστήμιο – Περίοδος 17η 2012-2013

© 2007 - 2020 Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών "Ο Φίλιππος"
Διεύθυνση: Δημάρχου Στάμκου 1 58100 Γιαννιτσά, Τηλέφωνο: 2382083684, email: filippos@fileg.gr