9. ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ

18 Φεβρουαρίου, 2020


Εξαιρετικές εντυπώσεις άφησε στο πολυπληθές κοινό, η εκδήλωση της Δευτέρας 24 Φεβρουαρίου 2020, του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστήμιου Γιαννιτσών. Η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πέλλας κατακλύστηκε από κόσμο και φιλοξένησε μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία, αποτέλεσμα της αγαστής συνεργασίας της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Γιαννιτσών «Ο Φίλιππος» με τον Δήμο Πέλλας.

Ομιλήτρια ήταν η κα Δημητρακούδη Χάρις, Θεολόγος και Παιδαγωγός, γνωστή από τις ραδιοφωνικές, τηλεοπτικές εκπομπές και την παρουσία της σε «Σχολές Γονέων», όπου αναπτύσσει ανάλογα θέματα. Το θέμα της εισήγησής της ήταν : «ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ». Η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου γέμισε ασφυκτικά από πλήθος ιδιαίτερα γονέων, αλλά και φοιτούντων στο νυχτερινό ΕΠΑΛ και το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. Την σχετική παρουσίαση έκανε ο Βασίλειος Πόπτσης μέλος του Δ.Σ. της Ι.Λ.Ε. Γιαννιτσών «Ο Φίλιππος» και υπεύθυνος του Α.Λ.Π. Γιαννιτσών.

Σύμφωνα με την κυρία Δημητρακούδη, η εφηβεία είναι ο δρόμος που ενώνει την παιδική ηλικία με την ενήλικη ζωή. Είναι μια περίοδος ρήξης των συνδετικών κρίκων με το παρελθόν και δημιουργίας νέων με το μέλλον. Τα παιδιά κάνουν το δικό τους ταξίδι στη ζωή, όπως και οι γονείς το δικό τους, συνοδεύοντάς τα ταυτόχρονα. Σ’ αυτό το σημείο οι γονείς κάποιες φορές μπερδεύουν τα δύο ταξίδια, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συγκρούσεις.

Προτεραιότητα θα πρέπει να τεθεί από τους γονείς στη γνώση της δύσκολης φάσης των παιδιών, καθώς μαζί η οικογένεια βιώνει τις εξελίξεις. Θα πρέπει να ληφθεί επίσης υπόψη ότι πολλά παιδιά αναστέλλουν την εφηβεία τους, για να την ξαναβρούν λίγο χρόνο μετά, όπως στην φοιτητική ζωή ή και αργότερα. Βέβαια είναι καλύτερο η εφηβεία να βιώνεται στην κανονική ηλικία. Επίσης σημείωσε, ότι τελευταία παρατηρείται το φαινόμενο να βιώνουν τα παιδιά την εφηβεία τους πολύ νωρίτερα, στα δέκα με έντεκα χρόνια.

Οι έφηβοι αισθάνονται απότομες μεταπτώσεις στη ζωή τους και τις περισσότερες φορές τα αισθήματα που κυριαρχούν είναι αντιφατικά μεταξύ τους. Σα να προσπαθούν να ισορροπήσουν, με το ένα πόδι σε μια βάρκα που λέγεται παιδί (αγόρι, κορίτσι) και με το άλλο σε μία άλλη που λέγεται (άνδρας, γυναίκα). Αυτές οι συναισθηματικές μεταπτώσεις έχουν ως αποτέλεσμα να αποστασιοποιούνται από την οικογένεια, να δείχνουν αμέλεια στα καθήκοντά τους, τεμπελιά, εκνευρισμό, να κλείνονται για πολλές ώρες στο δωμάτιό τους χωρίς να κάνουν κάτι, να έχουν ξαφνική πτώση στην σχολική επίδοση και άλλα.

Οι σωματικές αλλαγές των εφήβων επίσης, προκαλούν αντιδράσεις για τις οποίες ενημερώνονται οι ίδιοι κατά βάση από το διαδίκτυο, με αμφίβολη την ορθότητα των πληροφοριών. Έτσι οι γονείς πρέπει να αναλάβουν υπεύθυνα αυτό το έργο.

Ένα βασικό επίσης χαρακτηριστικό των εφήβων είναι ότι επιδιώκουν με κάθε τρόπο να γίνονται αποδεκτοί από τους συνομηλίκους τους, κάτι που εμπεριέχει και τους ανάλογους κινδύνους. Γι’ αυτό πρέπει να φροντίσουν οι γονείς να υπάρχει ένας «σύμβουλος εμπιστοσύνης», έξω από την οικογένεια (π.χ. ένας πνευματικός, κάποιος δάσκαλος ή καθηγητής που τρέφουν ιδιαίτερη εκτίμηση). Πρέπει επίσης να προσεχθεί από τους γονείς, να μην μπερδεύουν την κακή συμπεριφορά με τα χαρακτηριστικά της εφηβείας.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι με αγωνία, άγχος και φόβο από μέρους των γονέων δε βοηθάει στη σωστή αντιμετώπιση της κατάστασης. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι η αγάπη προς τα παιδιά, που στη συνέχει οδηγεί στη γνώση, αφού και τα δύο είναι αλληλένδετα. Γιατί «όταν αγαπώ κάποιον θέλω να τον γνωρίσω περισσότερο κι όταν τον γνωρίσω περισσότερο, γοητεύομαι επιπλέον και ενθουσιάζομαι». Θα πρέπει οι γονείς να κατανοήσουν επίσης, ότι οι αλλαγές δεν γίνονται τόσο γρήγορα και αυτόματα, ούτε με τον ίδιο ρυθμό σ’ όλους τους εφήβους, ακόμη και σ’ αυτούς που μεγαλώνουν στο ίδιο οικογενειακό περιβάλλον.

Με το πέρας της εισήγησης, η ομιλήτρια δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων από τους παρευρισκόμενους και έδωσε ανάλογες απαντήσεις, υποσχόμενη να ξανασυμμετάσχει σε μελλοντική εκδήλωση.

Αξίζει δε, τέλος, να αναφερθούμε για άλλη μια φορά στον σταθερό χορηγό των εκδηλώσεων του Α.Λ.Π. Γιαννιτσών κι αυτός δεν είναι άλλος από το γνωστό «κτήμα Λίγας» που αξιέπαινα προσφέρει στον εκάστοτε ομιλητή ειδική συσκευασία με εκλεκτά τοπικά κρασιά. Επίσης να ευχαριστήσουμε την Πέλλα Τηλεόραση για την μετάδοση των εκδηλώσεων κάθε Κυριακή 19:00, καθώς και τον κύριο Χατζή Τραϊανό (alpha ΤΕΧΝΙΚΗ) για την εκτύπωση μεγάλου αριθμού αφισών της εκδήλωσης.

 

P1110362 P1110362_3

P1110365 P1110367

P1110369 P1110371

 

Κατηγορία: Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο - Περίοδος 24η 2019-2020

© 2007 - 2020 Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών "Ο Φίλιππος"
Διεύθυνση: Δημάρχου Στάμκου 1 58100 Γιαννιτσά, Τηλέφωνο: 2382083684, email: filippos@fileg.gr