Διοικητικός Απολογισμός Τακτικής Γενικής Συνέλευσης 2016

Διοικητικός Απολογισμός κατά την Τακτική Γενική Συνέλευση της 27ης ΜΑΡΤΙΟΥ 2016, της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Γιαννιτσών «Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ», από τον Πρόεδρο κ. Κωνσταντίνο Κάμτση.

Το 2015 ήταν μια ομολογουμένως δύσκολη χρονιά-μετά από πέντε παρόμοιες-κατά την οποία η οικονομική στενότητα και η αβεβαιότητα για το αύριο, επηρέασαν τον καθένα μας και κατ΄επέκταση και τους πολιτιστικούς Συλλόγους. Παρά τη συνεχή μείωση του ταμειακού μας αποθέματος, αυτά που παρα- λάβαμε από τη χρηστή διοίκηση υπό τον προηγούμενο Πρόεδρο κ. Χρηστάκη Ιωαννίδη, μας επέτρεψαν ανεμπόδιστα να υλοποιήσουμε το έργο μας μέχρι σήμερα. Αυτό όμως δεν διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία και στο μέλλον. Για το λόγο αυτό θα απευθυνθούμε προς όλα τα μέλη εγγράφως, προκειμένου να καταβάλουν, έστω και την ελάχιστη συνδρομή, για την απρόσκοπτη συνέχεια των πολιτιστικών μας δράσεων. Παρά ταύτα θεωρούμε ότι και οι ποιοτικοί στόχοι που θέσαμε για εξωστρέφεια, μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα, ευελιξία και προσέγγιση της νεολαίας επιτεύχθηκαν.

Ευχαριστούμε τα διατελέσαντα μέλη παλαιοτέρων Δ.Σ, τον πρώην πρόεδρο κ. Χρηστάκη Ιωαννίδη, τους κ.κ. Ιωάννη Παπαλαζάρου, Δημήτριο Χατζηβρέττα, και Κυριάκο Παπαδόπουλο για όλα, όσα εξακολουθούν να προσφέρουν μέχρι σήμερα. Κάνω ιδιαίτερη αναφορά στον κ. Ιω.Παπαλαζάρου, εκπαιδευτικό, ιστορικό ερευνητή και συγγραφέα, ο οποίος κατά το χρόνο που πέρασε, κλήθηκε ως ομιλητής σε πολλές Ιστορικές και Θρησκευτικές εκδηλώσεις, τόσο στο Νομό μας, όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Ακόμη να αναφέρω ότι κατόπιν προσκλήσεως διαφόρων πολιτιστικών Συλλόγων, ανέλαβε να ερευνήσει και να καταγράψει την ιστορία του τόπου τους.

Να ευχαριστήσουμε τον Πολιτικό Μηχανικό κ. Δημήτριο Μπόλλα, μέγα ευεργέτη και επί σειρά ετών συμπαραστάτη του έργου της εταιρείας μας, ο οποίος μαζί με τον Αρχιτέκτονα Μηχανικό κ. Χρήστο Τομπάζη, καθώς και την εταιρεία εμφιάλωσης και εμπορίας ψυκτικών υγρών «ΠΕΤΡΟΣ ΠΛΟΥΓΑΡΛΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ»ΟΕ, κατέβαλαν το υπόλοιπο ποσό για την έκδοση ενός τεύχους του περιοδικού «ΦΙΛΙΠΠΟΣ», σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά.

Ευχαριστούμε το Οινοποιείο του κ. Θωμά Λίγα, για την προσφορά εκλεκτών κρασιών στους ομιλητές του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστημίου, για μια ακόμη περίοδο.

Ευχαριστούμε το λογιστικό γραφείο του κ. Αβραάμ Πανίδη για την πολύτιμη συνδρομή του σε φοροτεχνικά θέματα.

Ευχαριστούμε τον κ. Μιχαήλ Δόκα, από τα ιδρυτικά μέλη της εταιρείας, ο οποίος δεν έπαυσε μέχρι σήμερα να μεριμνά και να μας στηρίζει με πολλούς τρόπους.

Ευχαριστούμε την ΠΕΛΛΑ TV για την παραχώρηση μιας κάμερας, για βιντεοσκόπηση των εκδηλώσεων του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστημίου και την προβολή τους στη συνέχεια μέσω του καναλιού της.

Ευχαριστούμε τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο του Νομού, ο οποίος προβάλλει κάθε δραστηριότητα και εκδήλωσή μας.

Θερμές ευχαριστίες στον Δήμαρχο κ.Γρηγόρη Στάμκο, στον Πρόεδρο της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π κ. Κωνσταντίνο Μπαλτζίδη, καθώς και στους υπαλλήλους του Δήμου Πέλλας, για την παραχώρηση της αίθουσας για τις εκδηλώσεις του Α.Λ.Π. καθώς και για την πολυεπίπεδη και εξαιρετική συνεργασία τους.

Ευχαριστίες στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη και στην Περιφ/κή Σύμβουλο κα.Μαρία Ζω- γράφου για αίσια έκβαση της χρηματοδότησης του έργου ανακαίνισης του Μουσείου
Τέλος ευχαριστίες σε όλα τα μέλη του Δ.Σ., στις επιτροπές της Εταιρείας (ΑΛΠ-Περιοδικού-Αρχείου) στους κ.κ. Λάζαρο Κενανίδη και Μηνά Παρανό για τις πολλές και ποικίλες υπηρεσίες τους και σ’όλους εσάς, οι οποίοι στηρίζετε έμπρακτα το έργο μας.

 

Γ Ε Ν Ι Κ Η Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Ε Ι Α

Τη θέση κατέχει ο έμπειρος Αντιπρόεδρος κ. Αλέξανδρος Σταμενίτης, ο οποίος λειτουργεί υποδειγματικά κατά τη διαχείριση της αλληλογραφίας .Ικανότατος στις δημόσιες σχέσεις που αφορούν στις ευχαριστήριες – συγχαρητήριες επιστολές και ευχετήριες κάρτες. Είναι υπεύθυνος επίσης για την καταγραφή παντός θέματος που συζητά το ΔΣ. Ως γνώστης και των πληροφοριακών συστημάτων συνδράμει τον υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων κ. Γιώργο Καλιωτάκη στην ανάρτηση κειμένων, φωτογραφιών και βιντεοσκοπήσεων στην ιστοσελίδα της εταιρείας.

 

Π Ε Ρ Ι Ο Δ Ι Κ Ο Φ Ι Λ Ι Π Π Ο Σ

Το 2015 εκδόθηκαν τρία τεύχη του περιοδικού υπ’ αρ.84,85 και 86.Υπήρξε σημαντική καθυστέρηση στην έκδοση του τελευταίου τεύχους, η οποία δεν οφείλεται στη συντακτική ομάδα. Το εν λόγω πρόκειται να λάβετε λίαν συντόμως. Μετά την προβολή του περιοδικού μέσω της Ιστοσελίδας μας, αποσπάσαμε πολλά κολακευτικά σχόλια και υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από πολλούς αναγνώστες από διάφορες πόλεις. Η υπεύθυνη έκδοσης του περιοδικού κα. Μαρία Πασχούδη – Διευθύντρια του 2ου Λυκείου Γιαννιτσών-με την εμπειρία και την άριστη γνώση επί ιστορικών και πολιτιστικών θεμάτων ,σε συνεργασία με την έγκριτη επιτροπή πέντε φιλολόγων(κ. Αθανάσιο Μανούδη, κ. Χρήστο Καραπάνο, κα. Ελισάβετ Κιουτούσκα, κα.Γεωργία Μικροπούλου και κ. Βασίλειο Πλατή), καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, για τη συγκέντρωση του υλικού, την αξιολόγηση και την παρουσίασή του. Οι συνδρομητές ξεπερνούν τους εννιακόσιους ογδόντα (980) και το περιοδικό αποστέλλεται ταχυδρομικά σε όλη τη χώρα, καθώς και στις Ομογενειακές Οργανώσεις του Εξωτερικού, με τις οποίες διατηρούμε τις καλύτερες σχέσεις. Συν τοις άλλοις, αποτελεί και πολύτιμο εργαλείο για μαθητές, φοιτητές, μεταπτυχιακούς και ιστορικούς ερευνητές.

 

ΑΝΟΙΚΤΟ ΛΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ.

Πραγματοποιήθηκαν δέκα εννέα (19) εκδηλώσεις Ιστορικού, Πολιτιστικού, Ιατρικού, Θεολογικού, Οικονομικού, Περιβαλλοντικού περιεχομένου. Σε πείσμα των καιρών, συνεχίσαμε για εικοστή χρονιά, χάρη στην αγάπη και στο ενδιαφέρον σας, τον καταξιωμένο πλέον θεσμό του Ανοικτού Λαϊκού Πανε- πιστημίου. Μας ενθαρρύνει ιδιαιτέρως η συμμετοχή της νεολαίας σε ορισμένα από θέματα, καθώς και η τακτική συμμετοχή των μαθητών του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας και του Εσπερινού Λυκείου.

Ο ικανότατος υπεύθυνος του ΑΛΠ κ. Βασίλης Τραούδας , σε συνεργασία με την Επιστημονική Επιτροπή αποτελούμενη από τους: κα. Μαρία Οικονόμου συζ. Χρ.Ιωαννίδη,κ. Γιώργο Παπαγεωργίου, Χημικό Μηχανικό, Επίκουρο Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων,κα. Αναστασία Χρυσοστόμου το γένος Χατζηδήμου, Αρχαιολόγο και κ. Θωμά Μπαχαράκη, Ηλεκτρολόγο Μηχανικό, Διευθυντή 1ου ΕΚ Γιαννιτσών, επέλεξαν αξιόλογους ομιλητές καθηγητές Πανεπιστημίων, Ακαδημαϊκούς, Ιστορικούς ερευνητές, Εκπαιδευτικούς, Ιεράρχες.

Σημειώνουμε ότι κάθε εκδήλωση του ΑΛΠ ,προβάλλεται στη συνέχεια από την ΠΕΛΛΑ τηλεόραση και αναρτάται στο YOUTUBE της ιστοσελίδας μας www.fileg.gr, όπου μπορεί να την παρακολουθήσει κανείς, εφόσον δεν μπορεί να παραστεί κατά τη ζωντανή παρουσίασή της. Μια εμπεριστατωμένη πρόγευση του περιεχομένου της κάθε ομιλίας μας δίνει, με περίληψη που συντάσσει ,ο αφανής εργάτης του ΑΛΠ κ. Λάζαρος Κενανίδης, Δ/ντής του 2ου Γυμνασίου Γιαννιτσών.

Το πρόγραμμα των ομιλιών κατά το προηγούμενο έτος είχε ως εξής :

1. Την 18.1.15. Θέμα : «Ο έρωτας στην Αρχαία Μακεδονία». Ομιλήτρια η κα. Ελπινίκη Ναούμ, Αρχαι- ολόγος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Φλώρινας». Στη συνέχεια απέδωσαν τραγούδια η Παραδοσιακή Χορωδία της πόλης μας υπό τη διεύθυνση του δεξιοτέχνη κ. Στέφανου Καλιωτάκη.

2. 9.2.15. Θέμα : «Το Ιατρικό και Κοινωνικό πρόβλημα της Νόσου Αλτσχάϊμερ», με ομιλήτρια την κα. Βασιλική Κώστα, καθηγήτρια Νευρολογίας του ΑΠΘ.

3. 18.2.15, Θέμα : «Εισοδηματικές Ανισότητες και η Συντεχνία των Ζάπλουτων», με ομιλητή τον Αν. Καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας του ΑΠΘ κ. Γεώργιο Δουράκη.

4. 2.3.15. Θέμα : « Η Ευρωπαϊκή Πολιτική του Ιωάννη Καποδίστρια», με ομιλητή τον κ. Ανδρέα Κούκο, Καθηγητή της Σχολής Εθνικής Άμυνας και Πρόεδρο της Εταιρείας Μελέτης Έργου του Ιω.Καποδίστρια.

5. 16.3.15. Θέμα : «Τοπικός Τύπος-Τεχνολογία και Αγορές», με ομιλητή τον συντοπίτη μας κ. Περικλή Πολίτη, Αν. Καθηγητή του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Ενημέρωσης του ΑΠΘ.

6. 23.3.15. Συνδιοργάνωση της εκδήλωσης με τον Εκπολιτιστικό Όμιλο Η ΠΕΛΛΑ, με θέμα : « Η Μακεδονία κατά την Οθωμανική κυριαρχία-Επαναστατικά κινήματα των Μακεδόνων», με ομιλητή το καταξιωμένο και ενεργό μέλος μας, Εκπαιδευτικό και Ιστορικό Ερευνητή κ. Ιωάννη Παπαλαζά- ρου. Την εκδήλωση έκλεισε χορευτικό τμήμα του Εκπ.Ομίλου Η ΠΕΛΛΑ, υπό τους ήχους των χάλκινων του συγκροτήματος του αριστοτέχνη κ. Παύλου Ματρακούλια.

7. 30.3.15. Θέμα : «Σύγχρονες ασύρματες και κινητές επικοινωνίες-Προκλήσεις και Ερωτήσεις», με ομιλητή τον επίσης συντοπίτη μας κ. Τραϊανό Γιούλτση, Αν.Καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.
8. 20.4.15. Θέμα : «Η Μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη-Σύγχρονοι Προβληματισμοί-Το κοινωνικό έργο της Δόμνας Βιζβίζη», με ομιλητές τους : κ. Ιωάννη Φριτζαλά, Γεωπολιτικό και Ιστο- ρικό Αναλυτή και την κα. Χαρά Νικοπούλου, Δασκάλα, Υπεύθυνη του Παιδαγωγικού Προγράμματος του Πνευματικού Κέντρου «Η Κιβωτός ης Δόμνας Βιζβίζη».

9. 4.5.15. Θέμα : «Η αποπληρωμή ενός χρέους», με ομιλητή τον συντοπίτη μας κ. Δημήτριο Χατζηα- βραμίδη, Καθηγητή της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Κα- θηγητή που έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και για την ανάπτυξη της περιοχής μας με καινοτόμες ιδέ- ες που προτείνει.

10. 6.5.15: « Ασφαλής Πλοήγηση στο Διαδίκτυο-Cyber Bulling». Μετά από πολλαπλές συναντήσεις των Προέδρων του Δικηγορικού Συλλόγου, του Λυκείου Ελληνίδων, του 2ου ΕΠΑΛ Γιαννιτσών, της ΙΛΕΓ «Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ», της Δ/νσης 2βάθμιας Εκπαίδευσης και του Τμήματος Ασφαλείας Γιαννιτσών, διοργανώσαμε Ημερίδα με Θέμα : «Κανόνες Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο-Cyber Bulling», με ομιλητές τους :κ. Εμμανουήλ Σφακιανάκη, Υποστράτηγο της Ελληνικής Αστυνομίας και Διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και δύο Αξιωματικούς συνεργάτες του, καθώς και τον κ. Λάζαρο Σιάντση, κλινικό ψυχολόγο, επιστημονικό υπεύθυνο του κέντρου πρόληψης ΟΡΑΜΑ. Το Πνευματικό Κέντρο ήταν κατάμεστο και χορηγήθηκαν σχετικές βεβαιώσεις παρακολούθησης.

11. 18.5.15. Θέμα : «Περί της Νεοελληνικής Εθνικής Ταυτότητας», με ομιλητή τον συντοπίτη μας κ.Νικόλαο Ιντζεσίλογλου, καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.

12. 27.5.15. Θέμα : «Η Θες/νίκη του Α παγκοσμίου πολέμου μέσα από τα κινηματογραφικά αρχεία της Γαλλικής Στρατιάς της Ανατολής», με ομιλητή τον κ. Ιωάννη Μουρέλλο, καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

13. 28.9.15. Θέμα : «Διάσπαση προσοχής-Προβλήματα Μάθησης και Συμπεριφοράς», με ομιλητή τον καθηγητή κ. Γεώργιο Παυλίδη, εφευρέτη του τεστ ανίχνευσης ΠΑΥΛΙΔΗΣ. Η εκδήλωση πραγματοποι- ήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο και οι ακροατές ξεπέρασαν τους εξακόσιους. Χορηγήθηκε στους ενδιαφερόμενους σχετική βεβαίωση παρακολούθησης.

14. 12.10.15. Εναρκτήρια εκδήλωση με θέμα : «Τα Γιαννιτσά υποδέχονται τους πρόσφυγες», με ομιλητή τον Πρόεδρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, καθηγητή κ. Αθανάσιο Καραθανάση.

15. 2.11.15. Θέμα : «Ηλεκτρονική τεχνολογία-Ιστορία, εξελίξεις, κίνδυνοι», με ομιλητή τον Καθηγητή του τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θες/νίκης κ.Δημήτριο Παπακώστα.

16. 16.11.15. Θέμα : «Νερό. Το πολυτιμότερο αγαθό», με ομιλητή τον κ. Μήτρακα Μανασσή, Αν.Καθηγητή του τμήματος Χημικών Μηχανικών ΑΠΘ.

17. 30.11.15. Θέμα : «Το Ιερό του Ήλιου στην Ουρανιδών πόλη», με ομιλήτρια την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας κα. Ελισάβετ-Μπετίνα Τσιγαρίδα.

18. 7.12.15. Θέμα : «Η προσφορά της σύγχρονης ακτινοθεραπείας στη μάχη κατά του καρκίνου», με ομιλητή τον συντοπίτη μας, ακτινοθεραπευτή ογκολόγου και Αντισμήναρχο κ. Χρήστο Μπόσκο.

19. 21.12.15. Θέμα : «Ο Φώτης Κόντογλου και η παιδεία του γένους», με ομιλητή τον εκπαιδευτικό και παρουσιαστή της εκπομπής του 4Ε «Γράμματα-Σπουδάματα» κ. Δημήτριο Νατσιό. Αποδόθηκαν στη συνέχεια Βυζαντινοί Ύμνοι, από τη χορωδία της ενορίας του Αγίου Γεωργίου, υπό τη διεύθυνση του κ. Ιωάννη Παπακωνσταντίνου.

 

Ε Κ Δ Ρ Ο Μ Ε Σ

Κατά το 2015 πραγματοποιήσαμε τις εξής εκδρομές :

A) 21.3.15–Επίσκεψη στις Σέρρες, στην Ι.Μ.Τιμίου Προδρόμου του 12ου αι, στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Λαογραφικό Μουσείο Σαρακατσάνων και στο Ιερό Ησυχαστήριο Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου.

B) 1 εως 3.5.15-Εκδρομή στον Έβρο και την Αδριανούπολη.(Ι.Μ.Κοσμοσώτειρας Φερών ,δάσος Δαδιάς στο Σουφλί, λαογραφικό Μουσείο Διδ/χου, Μουσείο λαογραφίας και Ιστορίας τέχνης Ορεστιάδος, Αδριανούπολη περιήγηση στην πόλη με τα τεμένη Σελιμιγιέ και Εσκί, Ι.Μ.Κορνοφωλιάς, μετόχι της Ι/Μ.Ιβήρων του Αγίου Όρους με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Πορταϊτισσας, Μουσείο μετάξης Σουφλίου και τέλος το Εθνολογικό Μουσείο της Αλεξανδρούπολης.

Γ) 14 έως 15.11.15-Επίσκεψη στα ιστορικά Αμπελάκια Λαρίσης, στα Τρίκαλα(φρούριο του Ιουστινιανού-Πινακοθήκη Κατσικογιάννη),Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών Καλαμπάκας, Ιερές Μονές Αγίου Στεφάνου και Χαραλάμπους και Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μετεώρων και τέλος στο Μέτσοβο.

Οι εν λόγω εκδρομές αποβλέπουν αφενός μεν στη γνωριμία Αρχαιολογικών χώρων, Μουσείων και Θρησκευτικών Μνημείων, καθώς και τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών και φίλων της Εταιρείας, αφετέρου δε στην εξοικονόμηση ενός μικρού μέρους κάλυψης των λειτουργικών μας εξόδων . Διαπιστώσαμε ότι έχουν μεγάλη απήχηση στα μέλη μας και ως εκ τούτου σκοπεύουμε να επανέλθουμε δριμύτεροι , με νέα εκδρομικά προγράμματα.

Την έκδοση του καλαίσθητου ενημερωτικού φυλλαδίου επιμελήθηκε ο υπεύθυνος Εκδρομών κ. Νικόλαος Χαβιάρης

 

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΑΡΧΕΙΟ

Ο υπεύθυνος της βιβλιοθήκης κ. Βασίλειος Πόπτσης, ο οποίος επιδεικνύει υπερβάλλοντα ζήλο, με την πολύτιμη συνδρομή ενίοτε του κ. Θεόφιλου Παπαδόπουλου (υπεύθυνος του Μουσείου το οποίο προσωρινά δεν λειτουργεί), κατάφερε να καταγράψει, να ταξινομήσει και να ανεβάσει στην ιστοσελίδα μας περί τα πέντε χιλιάδες (5.000) βιβλία. Με τον τρόπο αυτό αναδείχθηκε ο πλούτος και η σπανιότητα των βιβλίων-ιστορικών και λαογραφικών θησαυρών-τα οποία ζητούνται για δανεισμό από όλη την Ελλάδα. Ήδη σήμερα, με τη μεγάλη προσφορά βιβλίων και κατά τον προηγούμενο χρόνο από συντοπίτες μας, ο συνολικός αριθμός τους ξεπερνά τις επτά χιλιάδες (7.000).

 

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ- ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ-FACEBOOK-YOUTUBE

O υπεύθυνος κ. Γιώργος Καλιωτάκης συνέβαλε τα μέγιστα στη δημιουργία μιας πολύ αξιοπρόσεκτης ιστοσελίδας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Προβάλλεται σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, κάθε δραστηριότητα του ΦΙΛΙΠΠΟΥ, αξιόλογες εκδηλώσεις συγγενών με τους σκοπούς μας Συλλόγων, καθώς και βιβλιοπαρουσίαση.

Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι κατά τον προηγούμενο χρόνο είχαμε επισκέψεις στην ιστοσελίδα μας που ανήλθαν σε 3.800 περίπου.-εκ των οποίων 1.500 από Ελλάδα, 660 από Αμερική, 600 από αδιευκρίνιστες χώρες-πιθανόν πρώην Ανατολικές- 140 από Κίνα, 90 από Ρωσία, 80 από Ιαπωνία, 60 από Ν.Κορεά, 150 περίπου από λοιπές ευρωπαϊκές χώρες.

Για δε το βίντεο της «μάχης των Γιαννιτσών», που μας παραχώρησε το κινηματογραφικό αρχείο του Πολεμικού Μουσείου και αναρτήσαμε στο youtube, ξεπέρασε τις 670 παρακολουθήσεις σε μικρό χρονικό διάστημα. Άνω των 900 ανήλθαν αυτοί που παρακολούθησαν από την ιστοσελίδα μας, την ξενάγηση του αρχαιολόγου κ. Παύλου Χρυσοστόμου για τους «Μακεδόνες του Αρχοντικού», με αφορμή την περιοδική έκθεση των Μακεδονικών θησαυρών στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας.

 

ΛΟΙΠΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ

-Κλιμάκιο της Εταιρείας μας παρακολούθησε εκδήλωση με θέμα τη «Γενοκτονία των Ποντίων» και ομιλητή τον εκδότη-συγγραφέα κ. Σάββα Καλεντερίδη, καθώς και τη χορωδία «Τραγουδάνοι του Πόντου» υπό τη διεύθυνση του κ. Δημ.Αμανατιάδη. Ο Ταμίας μας κ. Κων/νος Τσιβρανίδης βιντεοσκόπησε την εκδήλωση, την οποία εν συνεχεία αναρτήσαμε στο youtube

-Κατόπιν σχετικής αδείας της Διοίκησης της ALPHABANK, παρακολουθήσαμε, βιντεοσκοπήσαμε και αναρτήσαμε στο youtube, εκδήλωση με θέμα «Νομισμάτων Ιστορία-Μακεδονία» με ομιλήτρια την επιμε- λήτρια της Νομισματικής Συλλογής της ALPHABANK κα. Δήμητρα Τσαγκάρη. Μέρος της ως άνω εισή- γησής της, με φωτογραφίες μακεδονικών νομισμάτων, περιλαμβάνεται στο νέο υπό έκδοση περιοδικό ΦΙ- ΛΙΠΠΟΣ.

-Παρευρεθήκαμε και βιντεοσκοπήσαμε και αναρτήσαμε στο youtube τα εγκαίνια της έκθεσης του Ιδρύματος Ανταλλαγέντων Λωζάννης, με τίτλο : «ΟΙ ΔΥΟ ΟΧΘΕΣ ΝΟΣΤΑΛΓΙΑΣ-ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ».

-Ανταλλάξαμε αλληλογραφία με τη νέα διοίκηση της ΕΜΣ(με τον Πρόεδρο της κ. Αθανάσιο Καραθανάση και τον Γ.Γ.κ. Βασίλη Πάππα), για τη συνδιοργάνωση ιστορικού συνεδρίου στην πόλη μας.

-Διοργανώσαμε απογευματινή εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας στο κατάστημα PIZZA HOUSE. Η κατάμεστη αίθουσα πιστοποίησε το ενδιαφέρον και την αγάπη με την οποία περιβάλετε την Εταιρεία μας.

-Για το θέμα του Μουσείου, επιτέλους μετά από πολλές παρεμβάσεις που κάναμε προς την Αντιπεριφέρεια, εγκρίθηκε δαπάνη ΕΥΡΩ 30.000.-για την Β’ φάση των εργασιών αποκατάστασής του. Ήδη η ανάδοχος εταιρεία επισκέφθηκε το χώρο και προβλέπει ολοκλήρωση του έργου εντός δύο-τριών μηνών το αργότερο.

-Πραγματοποιήσαμε εθιμοτυπική επίσκεψη, με τη μεσολάβηση της αρχαιολόγου κας Αναστασίας Χρυσοστόμου, στην προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πέλλας κα. Ελισάβετ-Μπετίνα Τσιγαρίδα. Έγινε γόνιμος διάλογος και συμφωνήσαμε σε στενή συνεργασία και τη συμμετοχή μας στις εκδηλώσεις του Μουσείου.

-Μέλη της Εταιρείας μας κλήθηκαν ως ομιλητές σε πολλές εκδηλώσεις και Εθνικές επετείους. Ο Πρόεδρος κ. Κων/νος Κάμτσης στο 2ο Γυμνάσιο, επ΄ευκαιρία της εορτής του Μακεδονικού αγώνα και ο κ. Βασ.Πόπτσης στη Μητρόπολη της πόλης μας, κατά το μνημόσυνο του Οπλαρχηγού Μακεδονομάχου Γκόνου Γιώτα. Ο δε κ. Ιωάννης Παπαλαζάρου, κλήθηκε και μίλησε σε πλειάδα εκδηλώσεων. Αξίζει να αναφέρουμε ορισμένες ενδεικτικά :

1. 12/1/2015. Δημοτικό Σχολείο Θεοδωρακείου. Ομιλία με θέμα από την τοπική ιστορία.

2. 23/3/2015. Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών. Κοινή εκδήλωση Ε.Ο. «ΠΕΛΛΑ» – «Ι.Λ.Ε.Γ.-ΦΙΛΙΠΠΟΣ» Ομιλία με θέμα «Η Μακεδονία κατά την Οθωμανική κυριαρχία».

3. 25/3/2015. Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο Αριδαίας. Εκδήλωση του Δήμου Αλμωπίας και ομιλία με θέμα «Οι Μακεδόνες στην Επανάσταση του 1821».

4. 7 /5/2015. Δημοτικό Σχολείο Πενταπλατάνου. Ομιλία από την τοπική ιστορία.

5. 22/5/2015. Αίθουσα Δημοτικού Σχολείου Γιαννιτσών. Κοινή εκδήλωση «Φίλοι του Βιβλίου»- Ι.Λ.Ε.Γ.-Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ. Παρουσίαση βιβλίου «Το διώροφο της οδού Τσιμισκή» της Γιώτας Φώτου.

6. 1/10/2015. Γυμνάσιο Νέου Μυλοτόπου. Ομιλία με θέμα τον Μακεδονικό Αγώνα.

7. 25/10/2015. Πνευματικό Κέντρο Γουμένισσας. Εκδήλωση Απελευθέρωσης της Γουμένισσας. Συνδιοργάνωση του Δήμου Παιονίας και Πολιτιστικού Συλλόγου ΠΑΙΟΝΕΣ με θέμα « Η Γουμένισσα στους Εθνικούς Αγώνες».

8. 5/11/2015. Πολιτιστικό Κέντρο Άρνισσας. Εκδήλωση του Δήμου Έδεσσας και του Πολιτι- στικού Συλλόγου Άρνισσας με θέμα «Ο Α΄Βαλκανικός Πόλεμος».

9. 20/11/2015. Γυμνάσιο Γουμένισσας με θέμα από την τοπική ιστορία.

10. Τον Ιούλιο του 2015 εκδόθηκε το 10ο βιβλίο του «Η ιστορία της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής Γιαννιτσών». Το βιβλίο παρουσιάστηκε επίσημα ανήμερα της εορτής της Αγίας στον φερώνυμο Ναό, όπου τιμήθηκε ο συγγραφέας από τον Μητροπολίτη μας κ.κ.Ιωήλ.

Τέλος το μέλος της Εταιρείας μας, ερευνητής και συγγραφέας κ. Ιωάννης Κουτσοκώστας εξέδωσε κατά το 2015 το βιβλίο με τίτλο «Οι Σαρακατσάνοι στους αγώνες του Έθνους(1913-1918). Η παρουσίασή του έγινε στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το βιβλίο προλόγισαν οι :κ. Φράγκος Φραγκούλης Α΄ Επίτιμος Αρχηγός Γ.Ε.Σ και πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας , κ. Δημήτριος Νατσιός ,Εκπαιδευτικός, Θεολόγος, Συγγραφές και παρουσιαστής εκπομπών στο τηλεοπτικό κανάλι 4Ε , κ. Ιωάννης Μπασδάνης, Αντιστράτηγος ε.α. Επίτιμος Διοικητής Α΄ Σώματος Στρατού, κ. Δημήτριος Μήτας, Αντιστράτηγος ε.α. Επίτιμος Διοικητής ΑΔΤΕ και κ. Κωνσταντίνος Μπίκος, Καθηγητής Παιδαγωγικής, Πρόεδρος του τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ.

Ασφαλώς θα γνωρίζετε το σημαντικό ρόλο που παίζουν οι πολιτιστικές οργανώσεις, καθόσον μέσα από τις δραστηριότητές τους προβάλλεται , αλλά και μεταλαμπαδεύεται στις επόμενες γενιές, η πολιτιστική παράδοση (ήθη, έθιμα, χοροί, τραγούδια), καθώς και η ιστορία του τόπου(καταγωγή των κατοίκων και αγώνες επιβίωσης) που είναι συνυφασμένη με την παράδοση.

Ως γνωστόν η Ι.Λ.Ε.Γ «Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ» είναι από τα ιδρυτικά μέλη της «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ». Κατά την πρώτη Γενική Συνέλευση, εξελέγη στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας ο Πρόεδρος της Εταιρείας μας κ. Κων/νος Κάμτσης, ο οποίος κατά την κατανομή των αρμοδιοτήτων ανέλαβε καθήκοντα Ταμία. Μεταξύ των στόχων της περιλαμβάνεται η ανάδειξη της ιστορίας των Μακεδόνων και της συμβολής τους σε όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες των Ελλήνων. Επίσης η καταγραφή και προβολή της αυθεντικής πολιτιστικής παράδοσης των Μακεδόνων και η διαφύλαξή της από προσπάθειες αλλοίωσης και ξενόφερτων επιρροών.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, η άγνοια, η αδιαφορία και η αδράνεια μας ,παραχώρησαν το έδαφος σε ορισμένους πολιτιστικούς Συλλόγους, οι οποίοι προσπαθούν συστηματικά να αλλοιώσουν την παράδοσή μας, μέσα από την προβολή ξενόφερτων εθίμων, χορών και τραγουδιών, εναρμονισμένων πλήρως με αυτά των βορείων γειτόνων μας και να διαμορφώσουν συνειδήσεις αλυτρωτικές.
Μέλη της ΠΟΠΣΜ πραγματοποίησαν δεκάδες επισκέψεις σε Συλλόγους ολόκληρης της Μακεδονίας ,ορισμένους εκ των οποίων παραπλανημένους, και τους ενημέρωσαν σχετικά με το ως άνω θέμα. Σήμερα ο αριθμός των μελών-Συλλόγων της Ομοσπονδίας ανέρχεται σε πενήντα πέντε (55).

 

ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Στις άμεσες προτεραιότητές μας είναι να έλθουμε σε επικοινωνία με τα παλαιά μέλη μας για να επανεπιβεβαιώσουμε τη στήριξή τους στο έργο μας και να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για εγγραφή νέων μελών, με απώτερο στόχο τη δημιουργία στελεχών για συνέχιση των δραστηριοτήτων μας, αλλά και τη σταδιακή, υπό ώριμες και ομαλές συνθήκες, διαδοχή του σημερινού ΔΣ. Επίσης να προχωρήσουμε σε εκκαθάριση του αρχείου των παλαιών συνδρομητών του περιοδικού μας και να παρακαλέσουμε όλους για την έγκαιρη εξόφληση των συνδρομών τους ή ένα μέρος αυτών εφόσον οφείλουν για αρκετά έτη, προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στο υψηλό κόστος έκδοσής του.

Να εμπλουτίσουμε τον καταξιωμένο πλέον θεσμό του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστημίου, εκτός από το γνωστό θεματολόγιο, με επίκαιρα θέματα μείζονος σημασίας, καθώς και ενδιαφέροντος της νεολαίας.

Να συνεχίσουμε την έκδοση του καλαίσθητου περιοδικού ΦΙΛΙΠΠΟΣ, έντυπο καταγραφής και προβολής της τοπικής ιστορίας και λαογραφίας ,καθώς και των ομιλιών του Α.Λ.Π. Για το λόγο αυτό καλούμε και πάλι τους συντοπίτες μας, να μας προσκομίσουν στοιχεία και φωτογραφίες από το παρελθόν και να μας διηγηθούν ιστορίες και γεγονότα που αξίζει να καταγραφούν και να παραμείνουν ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Όσον αφορά στην ιστορική βιβλιοθήκη, αφενός μεν να γίνει δανειστική , κατά τα πρότυπα λειτουργίας των γνωστών μεγάλων βιβλιοθηκών, αφετέρου δε, να την εμπλουτίσουμε στοχευμένα με νέα αξιόλογα βιβλία. Για το λόγο αυτό και με τις καινοτόμες ιδέες του υπεύθυνου κ. Βασ.Πόπτση, πρόκειται να εκδώσουμε σύντομα διαφημιστικό φυλλάδιο το οποίο θα διανείμουμε σε όλα τα σχολεία της ευρύτερης περιοχής, καθώς και θα αναζητήσουμε σε μεγάλες βιβλιοθήκες και εκδοτικούς οίκους τα προαναφερόμενα απαραίτητα βιβλία.

Τέλος σε συνεργασία με τα σχολεία(Γυμνάσια και Λύκεια) να προκηρύξουμε μαθητικούς διαγωνισμούς με ιστορικά και λαογραφικά θέματα και βράβευση των καλύτερων εργασιών

Ο Πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Γιαννιτσών «Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ»

Κωνσταντίνος Κάμτσης

© 2007 - 2020 Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών "Ο Φίλιππος"
Διεύθυνση: Δημάρχου Στάμκου 1 58100 Γιαννιτσά, Τηλέφωνο: 2382083684, email: filippos@fileg.gr