Η Ελληνικότητα της Μακεδονίας

6 Οκτωβρίου, 2015


ellinikotita_makedonias_book

 

Η ιστορική αυτή μελέτη, γύρω απο το Μακεδονικό Ζήτημα, γράφτηκε, όπως δηλώνεται στον πρόλογο, για απάντηση – ανασκευή στην ανιστόρητη εργασία του αμερικανοκροάτη Jacque Bacid.

Στο πρώτο μέρος ο Σ. Καργάκος παραθέτει το κείμενο του J. Bacid, όπου διαβάζει κανείς τέτοια «επιχειρήματα»: Δικαίωμα του Μακεδονικού λαού (Σκοπιανών) είναι να αυτοκαθορίζει το όνομά του. Η Μακεδονία δεν ήταν ποτέ περιοχή της Ελλάδας. Οι αρχαίοι Μακεδόνες θεωρούσαν τους Έλληνες βαρβάρους και επικίνδυνους γείτονες, ποτέ συγγενείς. Ο Μέγας Αλέξανδρος μιλούσε μακεδονικά με τους ομοεθνείς του και χρησιμοποιούσε τα ελληνικά, που ήξερε, όταν απευθυνόταν στους Δυτικοασιάτες, και άλλα φληναφήματα και αεροβασίες.

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου ο συγγραφέας με ιστορικά ντοκουμέντα και εξακριβωμένα στοιχεία αποδεικνύει οτι οι απόψεις του J. Bacid είναι ανυπόστατοι ισχυρισμοί και ιστορικές αλχημείες, οτι ο συντάκτης τους είναι συνήγορος της Σκοπιανής προπαγάνδας και ένοχος για βάναυση κακοποίηση της ιστορικής αλήθειας. Διότι ο ξένος αυτός ιστορικός αμφισβητεί, εντελώς αναπόδεικτα, την ελληνική εθνικότητα των αρχαίων και νεότερων Μακεδόνων, ενώ αρχαίοι Έλληνες και Λατίνοι γνωστοί συγγραφείς, όπως και νεότεροι ερευνητές, ξένοι και Έλληνες, αναγνωρίζουν και αποδεικνύουν την Έλληνική καταγωγή των Μακεδόνων, ως προς τη φυλή, τη γλώσσα, τη θρησκεία κλπ. Για παράδειγμα ο αρχαίος Έλληνας γεωγράφος Στράβων γράφει: Έστιν ουν Ελλάς και η Μακεδονία. Ο Άραβας παλιός ιστορικός Αμπού Αλ Ταμπαρί σημειώνει: Ο Φίλιππος, πατέρας του Αλεξάνδρου του Έλληνα, κατάγεται απο τον λαό μιας περιοχής των Ελλήνων, γνωστής ως Μακεδονία. Και το σπουδαιότερο,ο Σλάβος ιστορικος K. Jirecek έχει γράψει οτι «η πόλη των Σκοπίων ήταν ελληνική με Έλληνες κατοίκους».

Εξάλου το σημερινό «Μακεδονικό κράτος», που έχει προτεύουσα τα Σκόπια, είναι πολιτικό κατασκεύασμα του Τίτο ακι της Κομιντέρν, με σφετερισμό ελληνικού ονόματος, γεγονός που δεν συναντήσε την κανονική αντίδραση του Ελληνικού κράτους.

Και στο τρίτο και τελευταίο μέρος του βιβλίου αυτού υπάρχει κάτι σαν περίληψη του δεύτερου μέρους στα αγγλικά.
 
 

Κατηγορία: Χωρίς κατηγορία

© 2007 - 2020 Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών "Ο Φίλιππος"
Διεύθυνση: Δημάρχου Στάμκου 1 58100 Γιαννιτσά, Τηλέφωνο: 2382083684, email: filippos@fileg.gr