Εταιρία – Ιστορικό

Στα 1992 μια ομάδα έγκριτων πολιτών των Γιαννιτσών, σταθμίζοντας τις επιταγές και τις προκλήσεις των καιρών, πήρε την πρωτοβουλία και προχώρησε στην ίδρυση ενός πολιτιστικού σωματείου, που θα ανταποκρινόταν αποτελεσματικά στα αιτήματα των καιρών και του τόπου. Ήταν η εποχή που βρισκόταν σε έξαρση το «Μακεδονικό θέμα» και επιθυμία όλων ήταν με τις ταπεινές τους δυνάμεις και με τη συνδρομή όλων των κατοίκων της πόλης και άλλων ειδικών να συμβάλουν ποικιλότροπα στην ανάδειξη και γνωστοποίηση των τοπικών στοιχείων της ιστορίας και της λαϊκής παράδοσης και, βέβαια, να τονισθεί προς κάθε κατεύθυνση η ελληνικότητά τους. Επίσης σημαντικότατος στόχος ήταν, με τις δραστηριότητες του σωματείου, να τονωθεί η πνευματική κίνηση της πόλης, που μέχρι τότε δεν μπορούσε να θεωρηθεί ικανοποιητική και ταιριαστή για μια πόλη που σφύζει από ζωή και χαρακτηρίζεται από υψηλό μορφωτικό επίπεδο.

Από την εμφάνιση του ο Σύλλογος αυτός έδειξε πως δεν ήρθε, απλά, να προστεθεί στους άλλους ποικιλώνυμους συλλόγους της πόλης ή να ικανοποιήσει πολιτιστικές ανάγκες μιας μικρής μερίδας πολιτών. Αγκάλιασε αμέσως όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους της πόλης και της επαρχίας, φιλοδοξώντας να τους συνδέσει στενότερα κάτω από τον συμβολικό – ενωτικό του τίτλο «Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ». Ενεργοποίησε τους πάντες και κατέδειξε τις θαυμαστές δυνατότητες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, όταν ο οραματισμός και ο εθελοντισμός ενώνονται σε κοινή δράση. Γι’ αυτό αγαπήθηκε και εκτιμήθηκε από ιδιώτες, ιδρύματα και Αρχές και απόκτησε Δωρητές, Ευεργέτες και Μεγάλους Ευεργέτες. Ευτύχησε μάλιστα, αρχικά, να αποκτήσει ιδιόκτητο γραφείο χάρη σε ειδική δωρεά του Αθανασίου Κωδούνα, στη συνέχεια άλλα ακίνητα (βιβλιοθήκη – αρχείο, διαμέρισμα και αγροτεμάχια) με γενναιόδωρη προσφορά των αδελφών Ελένης και Νικηφόρου Χατζηθεοδώρου και να επεκτείνει τον χώρο της Βιβλιοθήκης χάρη σε γενναία δωρεά του Ιδρύματος «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ». Έτσι δημιούργησε και καλλιεργεί την αρχαία Ελληνική παράδοση των χορηγιών, κάτι πρωτόγνωρο για τα Γιαννιτσά.

Με ιδιαίτερες ενέργειές της, όπως θα φανεί παρακάτω, η Ιστορική & Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών απευθύνθηκε στη νεολαία μας και ενδιαφέρθηκε έμπρακτα γι’ αυτήν. Στηριζόμενη στα πάνω από 500 ενεργά μέλη της έχει επιτελέσει στα 21 χρόνια ζωής της έργο πλούσιο και πολυσχιδές, με το οποίο έχουν ασχοληθεί επαινετικά κατά καιρούς πολλά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Ακριβώς αυτό το έργο ανέδειξε την Εταιρεία σε πρότυπο και σημείο αναφοράς για όλους τους συλλόγους του είδους. Έτσι αφού μπήκαν γερές βάσεις για τις ποικίλες δραστηριότητες της Εταιρείας δημιουργήθηκε ταυτόχρονα σημαντική παράδοση για την περαιτέρω πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης ανεβάζοντας τον πήχη των απαιτήσεων όλο και ψηλότερα.

Ως σήμερα η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών «Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ» πρόσφερε και συνεχίζει να προσφέρει στα Γιαννιτσά τα παρακάτω

1.Ξεκίνησε πρόγραμμα ανέγερσης μνημείων, αγαλμάτων και προτομών με ιστορική θεματολογία καθώς η πόλη υστερούσε στο θέμα αυτό. Η αρχή έγινε στον προαύλιο χώρο του ιστορικού Μητροπολιτικού Ναού της πόλης με την τοποθέτηση Αγάλματος – Ηρώου του Μακεδονικού Αγώνα ορειχάλκινο, που η βάση του κοσμείται στα πλάγια από ανάγλυφες παραστάσεις σχετικές με την τοπική ιστορία.

2.Ίδρυσε και οργάνωσε Μουσείο, μοναδικό στην πόλη, Ιστορικό & Λαογραφικό για την προβολή της τοπικής ιστορίας και παραδοσιακού υλικού και αγωνίζεται έκτοτε για τον εμπλουτισμό του και την μεταστέγασή του σε κτήριο καταλληλότερο. Το έχουν επισκεφτεί ως τώρα πάνω από 23.000 μαθητές και έχουν ξεναγηθεί κατάλληλα, όπως και χιλιάδες άλλοι πολίτες από τα Γιαννιτσά, την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό. Επιπλέον το έχουν χρησιμοποιήσει εκπαιδευτικοί για την υλοποίηση σύγχρονων προγραμμάτων μουσειακής εκπαίδευσης.

3.Εκδίδει ανελλιπώς το τριμηνιαίο περιοδικό «ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ», που από το 22ο τεύχος του μετονομάζεται σε «ΦΙΛΙΠΠΟΣ» και σήμερα έχει φτάσει στο 82ο τεύχος. Σ’ αυτό δημοσιεύονται πλήθος αξιόλογων εργασιών, κυρίως ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου, όπως και ποικίλα άλλα θέματα, που αναφέρονται στην περιοχή Γιαννιτσών και γενικότερα στον Ελληνισμό και την Χριστιανική παράδοση. Το περιοδικό έχει καταστεί ήδη βοήθημα και σημείο αναφοράς για πολλούς ερευνητές. Έχει περίπου 900 συνδρομητές σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ υπάρχει σε όλες τις Βιβλιοθήκες του Ελλαδικού χώρου. Ορισμένα από τα τεύχη του είναι αφιερωμένα σε γεγονότα και επετείους. Έτσι το τεύχος με αριθμό 13 (έτος 1996) είναι αφιερωμένο στα 80 χρόνια του Γυμνασίου Γιαννιτσών, το τεύχος με αριθμό 45 (έτος 2004) είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα και το τεύχος με αριθμό 48 (έτος 2005) στο θεσμό λειτουργίας του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστήμιου.

4.Έχει δημιουργήσει, με δωρεές κυρίως, και εγκαινιάσει από τον Νοέμβριο του 2003 Ιστορικό Αρχείο της πόλης και Βιβλιοθήκη, που ονομάζεται Ιστορική Βιβλιοθήκη – Ιστορικό Αρχείο “ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ Ι. ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΩΡΟΥ”. Οι κατασκευαστικές εργασίες του χώρου εκτελέστηκαν δωρεάν από τον Μηχανικό – Εργολάβο Δημήτριο Μπόλλα. Τα ράφια της Βιβλιοθήκης είναι δωρεά του Δήμου Γιαννιτσών και τα έπιπλα δωρεά της κ. Μαρίας Οικονόμου – Ιωαννίδου. Τον Σεπτέμβριο του 2010 ολοκληρώθηκε το έργο της επέκτασης της Ιστορικής Βιβλιοθήκης που έγινε μετά από ευγενική και γενναία χορηγία του Ιδρύματος “ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ”.

5.Έχει κληθεί και έχει οργανώσει διαλέξεις και ημερίδες Ιστορικού – Εθνικού περιεχομένου στα Γιαννιτσά και σε όμορες πόλεις (Βέροια, Κρύα Βρύση, Αριδαία, Γουμένισσα, Πέλλα κ.α.) με ομιλητές μέλη του Συλλόγου, Πανεπιστημιακούς και ειδικούς επιστήμονες από την Θεσσαλονίκη και αλλού. Για την ικανότητα στην οργάνωση και πραγματοποίηση τέτοιων εκδηλώσεων η Εταιρεία αποτελεί πρώτη επιλογή και σημείο αναφοράς για όποιον φορέα της περιοχής, και όχι μόνο, προτίθεται να τις πραγματοποιήσει.

6.Έθεσε σε εφαρμογή πρόγραμμα ξεναγήσεων στον Αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας που αποτελεί την κατ’ εξοχήν απόδειξη της Ελληνικότητας της Μακεδονίας. Έτσι ξεναγήθηκαν πάνω από 3.500 μαθητές και πολλοί άλλοι φίλοι και μέλη της Εταιρείας, με ειδική ξεναγό και ταυτόχρονη διανομή καλαίσθητου ενημερωτικού φυλλαδίου. Μετά από αυτή την πρωτοβουλία και άλλοι φορείς της πόλης ανέλαβαν αντίστοιχες δράσεις και έτσι η Εταιρεία στράφηκε προς νέες καινοτόμες δράσεις.

7.Τον Νοέμβριο του 1993 διοργάνωσε έκθεση υλικού για τον Μακεδονικό Αγώνα. Ένα μέρος του υλικού προέρχονταν από τη συλλογή του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης. Η έκθεση διοργανώθηκε σε ειδικό δημοτικό χώρο και την επισκέφθηκαν όλα τα σχολεία της ευρύτερης περιοχής των Γιαννιτσών αλλά και πλήθος κόσμου μένοντας με τις καλύτερες των εντυπώσεων. Με τον τρόπο αυτό εγκαινιάζεται η συνεργασία της Εταιρείας με σημαντικούς φορείς πολιτισμού και ιστορίας, εκτός Γιαννιτσών, και επισημοποιείται η συμπαράσταση της Δημοτικής Αρχής στο έργο της Εταιρείας.

8.Κάθε Φεβρουάριο πρωτοστατεί στην διοργάνωση, με άλλους φορείς της πόλης, διήμερων εκδηλώσεων, με επίκεντρο το επίσημο μνημόσυνο στη μνήμη του συμπατριώτη μας Μακεδονομάχου καπετάν Γκόνου Γιώτα. Με τον τρόπο αυτό τονίζεται η σημαντική συμμετοχή του γηγενούς πληθυσμού στον αγώνα για τον μη αφελληνισμό της Μακεδονίας.

9.Με πρωτοβουλία της Εταιρείας οργανώνεται, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, το ΑΝΟΙΚΤΟ ΛΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, όπου αναπτύσσονται θέματα από ομιλητές, κυρίως πανεπιστημιακούς, με περιεχόμενο ιστορικό, ιατρικό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό κλπ. Στις 13/5/1998 η καταληκτική ομιλία του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστημίου είχε αφιερωθεί στη νεολαία και επ’ ευκαιρία βραβεύθηκαν με συμβολικό χρηματικό ποσό οι μαθητές των Λυκείων της πόλης που πρώτευσαν κατά το προηγούμενο σχολικό έτος ως τελειόφοιτοι. Αξίζει να αναφερθεί ότι από την 12η περίοδο οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο νεοανεγερθέν Δημαρχείο της πόλης και παραχωρείται από τη Δημοτική Αρχή στα πλαίσια της αγαστής και άκρως εποικοδομητικής συνεργασίας της Εταιρείας και του Δήμου. Ομιλητές που έχουν λαμπρύνει με τις παρουσιάσεις τους, σε μια ενδεικτική αναφορά, είναι :

κα. Τερέζα Βαλαλά-Πεντζοπούλου, Καθηγήτρια ΑΠΘ Ακαδημαϊκός.

κος. Χρήστος Ζερεφός, Καθηγητής Παν. Αθηνών – Ακαδημαϊκός.

κος. Κωνσταντίνος Βαβούσκος, Καθηγητής ΑΠΘ – Ακαδημαϊκός.

κος. Παναγιώτης Συμεωνίδης, Καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ – Ακαδημαϊκός.

κος. Αντώνιος Αιμίλιος Ταχιάος, Καθηγητής ΑΠΘ – Αντεπιστέλλον Μέλος Ακαδημίας Αθηνών.

κος. Χρήστος Γιανναράς, Καθηγητής Πάντειου Πανεπιστήμιου.

κος. Νεοκλής Σαρρής, Καθηγητής Πάντειου Πανεπιστήμιου.

κος. Σταύρος Αυγολούπης, Καθηγητής ΑΠΘ.

κος. Σαράντος Καργάκος, Ιστορικός – Συγγραφέας.

κα. Δήμητρα Μέντζου – Σφενδόνη, Καθηγήτρια ΑΠΘ.

κος. Γεώργιος Γραμματικάκης, τ. Πρύτανης Πανεπιστημίου Κρήτης

κος. Βασίλειος Γιούλτσης, Καθηγητής ΑΠΘ.

κος. Αριστοτέλης Βρίτσιος, Καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ.

κος. Αθανάσιος Φωτίου, Καθηγητής Πανεπιστημίου CARLETON Οττάβα Καναδά.

κος. Παναγιώτης Ασημακόπουλος, Καθηγητής Ιατρικής Πανεπ. Αθηνών.

κος. Αθανάσιος Καραθανάσης, Καθηγητής ΑΠΘ.

κος. Ιωάννης Γουλής, Καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ.

π. Γεώργιος Μεταλληνός, Καθηγητής Πανεπ. Αθην.

κα. Ιφιγένεια Διδασκάλου, Λαογράφος.

κα. Αθηνά Τζινίκου – Κακούλη, Λαογράφος.

κα. Άννα Καρλοβασίτου – Κόνιαρη, Αναπλ. Καθηγήτρια Ιατρικής ΑΠΘ.

κος. Γεώργιος Παυλίδης, Καθηγητής Πανεπ. Μακεδονίας.

κος. Γεώργιος Ανωγιανάκης, Καθηγητής ΑΠΘ.

κος. Παναγιώτης Σπύρου, Καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ.

κος. Ιωάννης Ακαμάτης, Καθηγητής ΑΠΘ.

κα. Μαρία Λιλιμπάκη – Ακαμάτη, Αρχαιολόγος.

κα. Μάγδα Τσολάκη – Κώνστα, Καθηγήτρια Ιατρικής ΑΠΘ.

κος. Στυλιανός Παπαθεμελής, τ. Υπουργός.

κα. Ζωή Γκενάκου, Καθηγήτρια Πανεπ. Κρήτης.

κος. Αθανάσιος Οικονόμου, Καθηγητής ΑΠΘ.

κος. Αθανάσιος Καρατζίκος, Αντιστράτηγος ε.α.

κος. Τραϊανός Χατζηδημητρίου, Δημοσιογράφος.

κος. Γεώργιος Μαρτζέλος, Καθηγητής ΑΠΘ.

κα. Μαρία Αρτοποιού, Καθηγήτρια Κτηνιατρικής ΑΠΘ.

κος. Γεώργιος Συρίδης, Καθηγητής ΑΠΘ.

κος. Ιωάννης Γκλαβάκης, τ. Ευρωβουλευτής.

κος. Νικόλαος Μέρτζος, Δημοσιογράφος, Πρόεδρος ΕΜΣ.

κος. Βασίλειος Νικόλτσιος, Διευθυντής Μουσείου Μακ. Αγώνα.

κος. Νικόλαος Ζαχαρόπουλος, Καθηγητής ΑΠΘ.

κος. Ανέστης Κεσελόπουλος, Καθηγητής ΑΠΘ.

κος. Νικόλαος Ιντζεσίλογλου, Καθηγητής ΑΠΘ.

κος. Αντώνιος Μιχαλέας, Καθηγητής ΑΠΘ.

κος. Γεώργιος Πιπερόπουλος, Καθηγητής Πανεπ. Μακεδονίας.

10.Εξέδιδε μαθητική εφημερίδα με κείμενα μαθητών και φοιτητών, που διανεμόταν δωρεάν. Σταμάτησε στο 4ο φύλλο της, όχι πάντως από υπαιτιότητα του Συλλόγου. Έκτοτε η επαφή με τη μαθητιώσα νεολαία της πόλης γίνεται μέσω του μαθήματος της Τοπικής Ιστορίας και των περιβαλλοντικών προγραμμάτων καθώς τα μέλη της Εταιρείας αποτελούν τους βασικούς συμβούλους των μαθητών και η Ιστορική Βιβλιοθήκη είναι σημαντικότατος πόλος έλξης. Στα προσεχή σχέδια περιλαμβάνεται και η δυνατότητα παρουσίασης, στα πλαίσια του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστημίου, των εργασιών που εκπονούν οι μαθητές. Ήδη από το 2009 ξεκίνησε η παρουσίαση των εργασιών που εκπονούνται στα σχολεία στα πλαίσια των περιβαλλοντικών προγραμμάτων.

11.Συμμετείχε με ενεργότατο ρόλο στη διοργάνωση του 1ου και 2ου Ιστορικού Συνεδρίου στην πόλη μας (1998 & 2002 αντίστοιχα ). Τα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν «Ο αγώνας στον βάλτο των Γιαννιτσών» στο 1ο Συνέδριο και «Βαλκανικοί Πόλεμοι – Μάχη Γιαννιτσών» στο 2ο. Με τις διοργανώσεις αυτές και τα πρακτικά τους που εξέδωσε έστειλε ένα ηχηρότατο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η ιστορία δεν παραχαράσσεται.

12.Έκανε παρέμβαση, δια του Προέδρου της, στο Ιστορικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη για τον αξιωματικό – Μακεδονομάχο Τέλλο Άγρα, προτείνοντας μάλιστα τη δημιουργία στον ποταμό Λουδία κοντά στη γέφυρα (σημείο Μηδέν) πρωτότυπου Ανοιχτού Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα. Η πρόταση αυτή είχε σκοπό να τιμηθούν όλοι όσοι αγωνίστηκαν για τη Μακεδονία μας στο φυσικό χώρο που υπήρξε το κέντρο του αγώνα. Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έχει πραγματοποιηθεί τίποτε προς την κατεύθυνση αυτή αλλά η Εταιρεία διατηρεί την ιδέα στο προσκήνιο με κάθε τρόπο και μέσο.

13.Κάθε χρόνο διοργανώνει χοροεσπερίδα που σκοπό έχει την ανάπτυξη και επιβεβαίωση των φιλικών και κοινωνικών σχέσεων των μελών και φίλων μέσα σε μια ζεστή οικογενειακή ατμόσφαιρα, την ενίσχυση των φιλόδοξων στόχων της Εταιρείας και τη βράβευση ατόμων και φορέων για την αξιόλογη κοινωνική, επιστημονική και εθνική προσφορά τους.

14.Παραμονές εθνικών εορτασμών πρωτοστατεί και οργανώνει ειδικές εκδηλώσεις. Έτσι στις 27 Οκτωβρίου 1998 μετά τη σχετική ομιλία για την επέτειο του «ΟΧΙ» από απόστρατο στρατηγό τίμησε μαζί με την 1η Μεραρχία Γιαννιτσών τους επιζώντες αναπήρους πολέμου 1940-1941 της επαρχίας Γιαννιτσών. Στις 24 Μαρτίου 1999 παρουσίασε μαζί με συλλόγους εκπαιδευτικών βιβλίο συμπολίτη μας, με ιστορικό – εκπαιδευτικό περιεχόμενο, και C.D. με Βυζαντινούς ύμνους.

15.Παρεμβαίνει αρμοδίως εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον της για τη συντήρηση και διατήρηση ιστορικών κτηρίων και παραδοσιακών οικιών στην πόλη.

16.Συμμετέσχε το Νοέμβριο του 2000 με μουσειακό υλικό σε ιστορικολαογραφική έκθεση στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Έτσι η πολιτιστική κληρονομιά της πόλης ξεπέρασε τα όριά της και άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστή.

17. Φρόντισε και συνεχίζει για την έκδοση βιβλίων ιστορικού τοπικού περιεχομένου. Στις εκδοτικές δραστηριότητες της Εταιρείας περιλαμβάνονται τα εξής : α. «Επτά χρόνια εργασίας στην εκπαιδευτική περιφέρεια Γιαννιτσών (1932-1939)»,β. Φωτογραφικό άλμπουμ «Γιαννιτσά. Μια πόλη 8.500 χρόνων. Μια πόλη αγαπημένη», γ. «Πρακτικά 2ου Πανελλήνιου Ιστορικού Συνέδριου. Βαλκανικοί πόλεμοι 1912- 1913. Η Ιστορική Μάχη των Γιαννιτσών 19-20 Οκτωβρίου 1912», δ. Ιάκωβου Μιχαηλίδη «Σωτήριος Γκοτζαμάνης ο άνθρωπος, ο πολιτικός, ο μύθος», ε. Μαρίας Ζωγράφου-Τσιαντάκη «Μουσειακή Εκπαίδευση», στ. Ιωάννη Παπαλαζάρου «Αρχιμανδρίτης Παπανίκανδρος.Μακεδονομάχος- Οπλαρχηγός. Ο Ελευθερωτής της Αριδαίας», ζ. Ιωάννη Παπαλαζάρου «Γκόνος Γιώτας. Το στοιχειό του βάλτου», η. Αθανάσιου Μανούδη «Ο Δήμαρχος Γιαννιτσών Κωνσταντίνος Στάμκος», θ. Ιωάννη Παπαλαζάρου «Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου Πενταπλατάνου. Ιστορία και παράδοση», ι. «Πρακτικά Ιστορικού Συνεδρίου. Βαλκάνια Ιστορία, Πολιτισμός και Προοπτικές», ια. Αντωνίου Πατρώνα «Βυζαντινοί Ύμνοι»(CD) ιβ. Δημήτριου Χατζηβρέττα «Η Μεγάλη Μάχη των Γιαννιτσών 19-20 Οκτωβρίου 1912», ιγ. Μαρίας Πασχούδη «Τα δημοτικά τραγούδια του Μακεδονικού Αγώνα», ιδ. Ιωάννη Παπαλαζάρου «ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ».

18.Τον Δεκέμβριο του 2000 διοργάνωσε διήμερο Βαλκανικό Ιστορικό Συνέδριο με θέμα «ΒΑΛΚΑΝΙΑ. ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ», του οποίου εξέδωσε και τα Πρακτικά του. Είναι μια εποχή δοκιμασίας για τα Βαλκάνια και η Εταιρεία βλέποντας μπροστά τολμά μέσω του συνεδρίου να ταράξει τα νερά, να θυμίσει αλήθειες και να δώσει προοπτικές.

19.Μαζί με το 2ο Γ.Ε.Λ. Γιαννιτσών διοργάνωσε τον Οκτώβριο 2003 εκδήλωση για τον Μακεδονικό Αγώνα με αφηγήσεις και οπτικοακουστικό υλικό. Με αυτή την εκδήλωση η Εταιρεία δείχνει έμπρακτα την αγάπη της προς τους νέους προσφέροντάς τους ένα μάθημα πραγματικής ιστορίας.

20.Με πρωτοβουλία της ετοίμασε προτομή της Αικατερίνης Βαρελά, που τοποθετήθηκε τον Φεβρουάριο του 2004 στο 3ο Γ.Ε.Λ. Γιαννιτσών το οποίο και φέρει το όνομά της. Με τον τρόπο αυτό συνεχίζεται η επαφή με την νεολαία και στηρίζεται έμπρακτα ο θεσμός της ονοματοδοσίας των σχολείων.

21.Στις 15 Σεπτεμβρίου 2005 και στον ομώνυμο χώρο του «ΦΙΛΙΠΠΕΙΟΥ» Γιαννιτσών, πραγματοποιήθηκαν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Δήμαρχο Γιαννιτσών Στυλιανό Βαμβίνη τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Φιλίππου Β΄ του Μακεδόνα, ύψους 4μ., με ανάγλυφες παραστάσεις μακεδονικού πεζικού και ιππικού, δίπλα στον ανδριάντα,, χάρη στη γενναία χορηγία των συμπατριωτών μας Αναστασίου Κωνσταντινίδη και Θεοδώρου Ρουσόπουλου.

22.Συνεχίζοντας την επαφή με την νεολαία πρωτοστατεί στην κατασκευή και τοποθέτηση στον αύλειο χώρο του 3ου Δημοτικού Σχολείου Γιαννιτσών της προτομής του Αρχιμανδρίτη Αγαθόβουλου. Το έργο ολοκληρώθηκε χάρη σε δωρεές Γιαννιτσωτών και του Συλλόγου προς Διάδοσιν των Ελληνικών Γραμμάτων. Ο Αρχιμανδρίτης Αγαθόβουλος, επιφανές τέκνο της Στράντζης, υπήρξε ευεργέτης του εν λόγω Σχολείου, μέσω κληροδοτήματός του, και για τον λόγο αυτό επονομάστηκε «ΑΓΑΘΟΒΟΥΛΕΙΟ». (19-10-2004).

23.Τον Μάιο του 2004 οργάνωσε φιλολογικό μνημόσυνο – αφιέρωμα προς τιμή του συμπολίτη μας ερευνητή – καλλιτέχνη Ζάχου Σαββόπουλου. Έτσι τιμήθηκε ένας σημαντικότατος εργάτης της ιστορίας και της λαογραφίας που υπήρξε πρωτοπόρος στον τομέα αυτό στην περιοχή μας. Το αρχείο του Ζάχου Σαββόπουλου βρίσκεται στην Ιστορική Βιβλιοθήκη μας «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΩΡΟΥ» σαν ιδιαίτερο κομμάτι του θησαυρού της.

24.Με επιμέλεια της Εταιρείας μας και με οικονομική συνδρομή του Δήμου Γιαννιτσών στήθηκε στον αύλειο χώρο του 5ου Δημοτικού Σχολείου Γιαννιτσών , προτομή της Πηνελόπης Δέλτα το όνομα της οποίας φέρει το εν λόγω Σχολείο.

25.Συνέβαλλε αποτελεσματικά με το πλούσιο φωτογραφικό της αρχείο στην έκδοση του Λευκώματος «Τα Γιαννιτσά στον 20ο αιώνα», που έγινε με την ευθύνη της φιλολόγου καθηγήτριας Ελένης Μαυροκεφαλίδου και με οικονομική κάλυψη του Δήμου Γιαννιτσών.

26.Σε συνεργασία με το Δήμο Γιαννιτσών εκδόθηκαν τα Πρακτικά του 2ου Πανελλήνιου Ιστορικού Συνεδρίου με θέμα: «Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-1913, Η Μάχη των Γιαννιτσών 19-20 Οκτωβρίου 1012».

27.Σε συνεργασία με το Δήμο Γιαννιτσών, τοποθετήθηκε η προτομή του Ελ. Βενιζέλου (25-6-06) επί της οδού Ε. Βενιζέλου, στο ύψος του Πολύκεντρου και έτσι πραγματοποιήθηκε μια οφειλόμενη τιμή στον Μεγάλο Εθνάρχη. Για την πρωτοβουλία της αυτή η Εταιρεία μας ανακηρύχθηκε στις 22/3/2008 σε Εταίρο από το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Βενιζέλος». Η ανακήρυξη αυτή αποτελεί τον ανώτατο τίτλο τιμής του Ιδρύματος και αποδεικνύει ότι το όνομα της Εταιρείας έχει ξεπεράσει τα όρια της περιοχής και εκτιμάται Πανελλαδικά

28.Σε συνεργασία με τα σχολεία της πόλης παρέχει στους μαθητές την δυνατότητα εκπόνησης εργασιών στα πλαίσια του μαθήματος της «Τοπικής Ιστορίας».

29.Διοργανώνει και πραγματοποιεί εκδρομές για τα μέλη και τους φίλους της σε τόπους ιστορικής σημασίας και ενδιαφέροντος με στόχο την ιστορική ενημέρωση, την σύσφιγξη των σχέσεων και την αναψυχή. Ο τομέας διοργάνωσης εκδρομών άρχισε να δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια αλλά εξελίσσεται σε σημαντικότατο μέσο απόκτησης και μετάδοσης γνώσεων σε θέματα ιστορικά.

30. Συμμετείχε, μετά από πρόσκληση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ν. Πέλλας, στην έκθεση «Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός», που έγινε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας τον Απρίλιο του 2007, με ράβδους του Λαογραφικού Μουσείου μας (αρχαιοελληνικά, σκήπτρα Θεών και Βυζαντινών αυτοκρατόρων, επισκοπικές ράβδους, ποιμενικές κλπ), που κατασκεύασε και δώρισε στο Μουσείο μας μέλος του Δ.Σ.

Το μέχρι σήμερα αξιοθαύμαστο έργο του Συλλόγου μας πραγματώθηκε χάρη στην πρόθυμη συνδρομή εκλεκτών μελών και φίλων του Συλλόγου και με ελάχιστες, όχι τακτικές, επιχορηγήσεις δημόσιων φορέων.

Λειτουργώντας με διαφάνεια και με δημοκρατικές διαδικασίες, πιστεύουμε πως αποτελούμε πρότυπο για παρόμοιους Συλλόγους.

Είναι πασιφανές λοιπόν ότι πρόκειται για ένα Σύλλογο αλλιώτικο από τους άλλους, που τιμά τα Γιαννιτσά και τη χώρα μας και που σημαδεύει με τη δράση του έντονα την ιστορία της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής. Ήδη βραβεύτηκε δημόσια από τον Ροταριανό Όμιλο Θεσσαλονίκης (Μάρτιος 2000) και από τον Σύλλογο Παίονες της Γουμένισσας (1994). Αξίζει να σημειωθεί πως δεκάδες επιστολές θαυμαστών του έργου που επιτελείται στο Σύλλογό μας φθάνουν καθημερινά στο Γραφείο μας. Ακόμη, δημοσιεύονται στον τύπο σχόλια για το έργο του Συλλόγου και τον τρόπο λειτουργίας του.  Αποσπασματικά , αναφέρουμε τα παρακάτω:

«…Η πρόσφατη επαφή μου μαζί σας μου προκαλεί συνεχώς ευχάριστες εκπλήξεις. Ομολογώ ότι δεν υποψιαζόμουν τόσο πλούτο δραστηριοτήτων στα γειτονικά μας Γιαννιτσά. …»  Ευθύμιος Κ. Λίτσας, Επίκουρος Καθηγητής Ελληνικής Παλαιογραφίας Ιονίου Πανεπιστημίου.

«…Με τις άοκνες και φιλότιμες προσπάθειες των Μελών της Διοίκησης της δραστήριας Εταιρείας «Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ» έχει συγκεντρωθεί εδώ και καιρό πολύτιμο ιστορικό και λαογραφικό υλικό της επιχώριας κοινωνικής δραστηριότητας και πολιτιστικής κληρονομιάς. Εκείνο που διακρίνει κανείς στον μηχανισμό λειτουργίας του Δ.Σ. της Εταιρείας είναι η σεμνότητα, η αυτοπειθαρχία, η αξιολόγηση των στελεχών και η συλλογική περί παραγωγής έργου αντίληψη. Με άλλα λόγια απουσιάζει το «εγώ» και η αυτοπροβολή…….». Τάσος Παντελίδης Πρ. Επιθεωρητής Εκπ/σης.

« Η συνεργασία των μελών του Δ.Σ. μεταξύ τους όσο και με τις αρχές και την κοινωνία της πόλης μας είναι θα έλεγα παροιμιώδης. Να γίνει παράδειγμα για τα αδελφά σωματεία…» Άρης Χρυσίδης.

«…Θέλω να σταθώ σε δύο επιτεύγματα των Γιαννιτσιωτών: στο μοντέρνο δημαρχείο, που πρόσφατα εγκαινιάσθηκε … και στη γεραρά Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών ο «ΦΙΛΙΠΠΟΣ» που συντηρεί όλα τα ίχνη της χθεσινής ζωής, με στολές εργαλεία, φωτογραφίες, όπλα, έγγραφα, αρχαιολογικές μαρτυρίες. ……….». Σαράντος Καργάκος.

«…Η λέξη ευχαριστώ είναι πολύ φτωχή για να εκφράσω την συγκίνηση που μου προσφέρατε. Τα Γιαννιτσά κρατούν μεγάλο μέρος της ψυχής μου…». Σαράντος Καργάκος.

« ….Με κάνετε να νιώθω υπερηφάνεια που είμαι κι εγώ ένας Γιαννιτσιώτης και που συνεργάστηκα μαζί σας σε εκδηλώσεις που οργάνωσε η πολύτιμη Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών «Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ» της οποίας ηγείσθε. Να έχετε ζωή και όρεξη να συνεχίσετε το επωφελές για την πόλη μας και τη συνολική κοινωνία έργο σας». Νικόλαος Γ. Ιντζεσίλογλου , Καθηγητής Κοσμήτορας της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ.

« …θα μου επιτρέψετε για άλλη μια φορά να τονίσω όλως ιδιαιτέρως ότι επιτελείται ένα σημαντικό έργο και ότι η προσφορά σας στην πολιτισμική άνοδο του λαού μας με ό,τι αυτή εμπεριέχει είναι πάρα πολύ μεγάλη. Άξιος ο μισθός σας.» Κωνσταντίνος Γ. Σταλίδης, Φιλόλογος.

« …Σας ευχαριστώ και σας συγχαίρω γι’ αυτό που κάνετε για την πατρίδα μας και ειδικότερα για τη Μακεδονία, φυλάσσοντας τις Θερμοπύλες σ’ αυτό το προπύργιο της Ελλάδος μας. Λίγοι απέμειναν οι πατριώτες που πονάνε τον τόπο τους και αγωνίζονται γι’ αυτόν.» Παναγιώτης Ασημακόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Καρδιοχειρουργικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Adjunct Professor of Surgery Baylor College of medicine Houston, Texas, USA

« …Σας συγχαίρω για την υπέροχη δουλειά σας. Η συμβολή σας στη μελέτη της περιοχής των Γιαννιτσών και ευρύτερα του μακεδονικού χώρου είναι σημαντικότατη.»Κωνσταντίνος Α. Βακαλόπουλος, καθηγητής της Νεοελληνικής Ιστορίας του Α.Π.Θ.

« …Δικαιωματικά σας ανήκει ο τίτλος και ο έπαινος των πνευματικών ηγετών της πόλης και της περιοχής σας.» Ζαχαρίας Ν.Τσιρπανλής, Καθηγητής Πανεπιστημίου

« …Με το έργο που επιτελείτε, δημιουργείτε θετικότατες προοπτικές για την άνοδο του πολιτιστικού επιπέδου της περιοχής σας. Με το φιλόδοξο και ποιοτικό σας περιοδικό «Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ» προσφέρετε σπάνια πνευματική τροφή στους αναγνώστες σας.» Ευστάθιος Πελαγίδης, Επίκουρος Καθηγητής Α.Π.Θ.

«…Η επίσκεψή μου στην πόλη σας μου έδωσε τη δυνατότητα να αντιληφθώ το αληθινό μέγεθος της προσφοράς και της σημασίας του «ΦΙΛΙΠΠΟΥ» για τα Γιαννιτσά και την ευρύτερη περιοχή. Η άριστη επιστημονική διοργάνωση των εκδηλώσεων του Ανοικτού Πανεπιστημίου δείχνει τις δυνατότητες και τη δυναμική του «ΦΙΛΙΠΠΟΥ». Εύχομαι και στο μέλλον να συμμετάσχω σε ανάλογες εκδηλώσεις σας.» Βασίλειος Κουκουσάς, Επίκουρος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ.

Για την ΙΣΤΟΡΙΚΗ και ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ «Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ»

Ο ΠΡΟΔΕΡΟΣ : ΚΑΜΤΣΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

© 2007 - 2020 Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών "Ο Φίλιππος"
Διεύθυνση: Δημάρχου Στάμκου 1 58100 Γιαννιτσά, Τηλέφωνο: 2382083684, email: filippos@fileg.gr