Η Μάχη των Γιαννιτσών 19-20 Οκτωβρίου 1912

6 Οκτωβρίου, 2015


mahi_giannitson_book

Το βιβλίο πραγματεύεται ένα ένδοξο ιστορικό γεγονός, με πολύ μεγάλη σημασία για την πόλη των Γιαννιτσών και για τη Μακεδονία, που εντάσσεται στους λεγόμενους Βαλκανικούς Πολέμους.

Αρχικά γίνεται λόγος για την κατάσταση στη Μακεδονία κατά τα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα. Συνεχιζόταν η τουρκοκρατία στη Βαλκανική χερσόνησο, της οποίας οι λαοί και οι κυβερνήσεις τους έδειχναν αποφασισμένοι να αποτινάξουν τον ξένο ζυγό. Ειδικά στην Ελλάδα, μετά και την επανάσταση των Νεότουρκων το 1908, η οποία χειροτέρεψε τη ζωή των χριστιανών υπηκόων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, με την κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου, κρίθηκε οτι έφτασε η κατάλληλη στιγμή για να πραγματωθεί το όραμα της Μεγάλης Ιδέας. Έγιναν οι κατάληλες προετοιμασίες διπλωματικά και στρατιωτικά και ξεκίνησε ο ελληνικός στρατός με αρχιστράτηγο τον Διάδοχο Κωνσταντίνο απο τη Λάρισα (5 Οκτωβρίου).

Η ελληνική εκστρατεία είχε συνεχείς επιτυχίες. Προελαύνοντας οι Έλληνες έφτασαν και στα Γιαννιτσά, ιερή πόλη των Τούρκων, την 19η Οκτωβρίου 1912. Οι Τούρκοι ήταν καλά οχυρωμένοι, με πολύ στρατό.Ο ελληνικός στρατός, πολυαρθμότερος, έδωσε σκληρή μάχη, περίπου διήμερη, και πέτυχε μεγαλειώδη νίκη, με θύματα βέβαια ηρωικούς αξιωματικούς και οπλίτες. Οι αντίπαλοι υποχώρησαν αναγκαστικά προς την Θεσσαλονίκη.

Το αποτέλεσμα ήταν να απελευθερωθούν τα Γιαννιτσά και στη συνέχεια να παραδοθεί αμαχητί η Θεσσαλονίκη στους Έλληνες. Ο ελληνοτουρκικός εκείνος πόλεμος ήταν, φυσικά, καθαρά απελευθερωτικός και με καμία λογική κατακτητικός.
 
 

Κατηγορία: Χωρίς κατηγορία

© 2007 - 2020 Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών "Ο Φίλιππος"
Διεύθυνση: Δημάρχου Στάμκου 1 58100 Γιαννιτσά, Τηλέφωνο: 2382083684, email: filippos@fileg.gr