Ατενίζοντας το μέλλον … με το βλέμμα στο παρελθόν – Βραβεία

10 Απριλίου, 2018


Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία ο Διαγωνισμός Τοπικής Ιστορίας με τίτλο «Ατενίζοντας το μέλλον … με το βλέμμα στο παρελθόν», τον οποίο συνδιοργάνωσαν η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών «Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ» και οι Σχολικές Σύμβουλοι Φιλολόγων Πέλλας, Ευγενία Δανιηλίδου και Αντωνία Παπαδάκη. Η μεγάλη συμμετοχή των μαθητών/τριών, κυρίως με ομαδικές εργασίες, και η υψηλή ποιότητα όλων των εργασιών κατέστησαν την επιλογή των εργασιών για βράβευση ιδιαίτερα δύσκολη. Οι μαθητές και οι μαθήτριες αξιοποίησαν πρωτογενείς και δευτερογενείς ιστορικές πηγές και παρήγαγαν πρωτότυπο ιστορικό υλικό, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προφορική ιστορία, όπως άλλωστε τονιζόταν και στην προκήρυξη του διαγωνισμού.
Την 28η Μαρτίου στην κατάμεστη – από μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς – αίθουσα συνεδριάσεων του ΔΣ Πέλλας έγινε η απονομή των σχετικών Βραβείων και Επαίνων.

Απηύθυναν χαιρετισμό ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας κ. Θωμάς Μπαχαράκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιάννης Ανδρίτσος και εκ μέρους του Δήμου Πέλλας ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Θανάσης Επιτροπάκης.
Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:
Α. Βραβεία Γυμνασίων

1ο Βραβείο: Γυμνάσιο Ν. Μυλοτόπου «Τα έθιμα του γάμου στο Νέο Μυλότοπο χθες και σήμερα»

2ο Βραβείο: Γυμνάσιο Σκύδρας «Πλατεία Ελευθερίας, ένας φωτογραφικός περίπατος»

3ο Βραβείο: Το βραβείο αυτό απονέμεται σε δύο σχολεία.

α) 4ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών Τα «Γαλλικά Μνημεία» δίπλα στο σχολείο μου

β)1ο Γυμνάσιο Αριδαίας «Η Ιατρική Περίθαλψη στην Αλμωπία στα μέσα του 20ου αιώνα»

Β. Βραβεία Λυκείων

1ο Βραβείο: 3ο ΓΕΛ Γιαννιτσών «Συνέβη στον Βάλτο των Γιαννιτσών»

2ο Βραβείο: 2ο ΓΕΛ Γιαννιτσών « Το Μουσείο μας … κομμάτι της ζωής μας»

3ο Βραβείο: Το βραβείο αυτό απονέμεται σε δύο σχολεία.

α) 1ο ΕΠΑΛ Αριδαίας «Το επάγγελμα της μαμής στην περιοχή της Αλμωπίας»

β) ΓΕΛ Αξού «Αξός, το χωριό μας και η ιστορία του», διήγημα «Η ιστορία της γιαγιάς μου της Οσίας … η γιαγιά που έζησα μα δεν γνώρισα»

Γ. Βραβείο καλύτερης καλλιτεχνικής κατασκευής(απονεμήθηκε από την Ιστορική. Λ.Ε.ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ»Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ «).

2ο ΓΕΛ Γιαννιτσών » Το Μουσείο μας … κομμάτι της ζωής μας»- «Κατασκευή – αναπαράσταση της Λίμνης των Γιαννιτσών στη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα»
Σε όλους τους/τις μαθητές/τριες που συμμετείχαν με εργασίες απονεμήθηκε έπαινος συμμετοχής. Όλες οι εργασίες θα παρουσιαστούν επίσης στην 3η Μαθητική Ημερίδα που συνδιοργανώνουν η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας και οι Σχολικές Σύμβουλοι Φιλολόγων στις 25 Απριλίου 2018 στην Αριδαία.

Συγχαίρουμε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες συμμετείχαν στον Διαγωνισμό καθώς και τους/τις εκπαιδευτικούς που με προθυμία ανέλαβαν την καθοδήγηση και την υποστήριξη των μαθητών τους κατά την εκπόνηση των εργασιών.

Ο Πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Γιαννιτσών Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ κ. Κωνσταντίνος Κάμτσης , κατά την απονομή, ανέφερε τα εξής :
Ένας από τους βασικούς στόχους της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Γιαννιτσών «Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ» είναι η καταγραφή, η διάσωση και η προβολή της τοπικής Ιστορίας και της πολιτιστικής μας παράδοσης με τα ήθη, έθιμα, δρώμενα, χορούς, τραγούδια, φορεσιές.

Και αυτό για έναν απλό λόγο. Καθώς οι μνήμες άρχισαν να ξεθωριάζουν και να σβήνονται, εμείς οφείλουμε να τις διατηρήσουμε άσβεστες και να τις μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές. Όποιος άλλωστε, δεν θυμάται το παρελθόν του, υπάρχει ο κίνδυνος να το ξαναζήσει, επαναλαμβάνοντας ενδεχομένως λάθη που οδήγησαν σε τραγικές καταστάσεις.

Επιδιώξαμε τη συνεργασία με την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, βασικά με τη νέα γενιά, αφενός μεν να σας κάνουμε κοινωνούς όλης αυτής της συσσωρευμένης γνώσης και εμπειρίας των στελεχών μας, καθώς και των πλουσίων πηγών και αρχείων που διαθέτουμε, αφετέρου δε, όσοι από εσάς επιθυμείτε, να ξεκινήσετε τη δική σας διαδρομή με νέες ιδέες και το όραμά σας για το αύριο και να συνεχίσετε το έργο μας ως διάδοχη κατάσταση, το οποίο επιγραμματικά συνίσταται σε :

-Την έκδοση του τριμηνιαίου συλλεκτικού περιοδικού ΦΙΛΙΠΠΟΣ, το οποίο εκδίδεται ανελλιπώς εδώ και είκοσι πέντε χρόνια, αποστέλλεται σε εννιακόσιους πενήντα αποδέκτες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και αποτελεί πολύτιμο βοήθημα σε μαθητές, φοιτητές, μεταπτυχιακούς, ιστορικούς, ερευνητές.

-Το Ανοικτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο, έναν καταξιωμένο θεσμό, από το βήμα του οποίου έχουν διέλθει περί τους τετρακόσιους έγκριτους ομιλητές, Ακαδημαϊκοί, Πανεπιστημιακοί, Ιεράρχες.

-Την Ιστορική δανειστική Βιβλιοθήκη, που ξεπερνά τους 8.500 τόμους βιβλίων, πολλά εκ των οποίων σπάνια, καθώς και το πολύτιμο και πλούσιο Αρχείο.

– Το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο πλήρως ανακαινισμένο κτιριακά και εμπλουτισμένο με νέες προθήκες και εκθέματα, ξαναλειτουργεί-μετά από διακοπή έξη ετών-από τον Σεπτέμβριο του 2017.

-Την κατασκευή μνημείων, ανδριάντων και προτομών, που προσφέρουν την οπτική αναπαράσταση ενός ενδόξου ιστορικού παρελθόντος.

-Τον προγραμματισμό επιμορφωτικών και ψυχαγωγικών εκδρομών σε αρχαιολογικούς χώρους, Μουσεία και θρησκευτικά μνημεία.

Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε όλα τα παιδιά για τη συμμετοχή τους με εργασίες υψηλού επιπέδου, οι οποίες ομολογουμένως δυσκόλεψαν την επιτροπή αξιολόγησης να επιλέξει τα τρία πρώτα για βράβευση. Επαινούμε την προσπάθειά σας, το χρόνο που αφιερώσατε, τις πρωτότυπες ιδέες σας, το ομαδικό πνεύμα, αλλά και την ατομική πρωτοβουλία. Ευχαριστούμε επίσης και τους γονείς σας, οι οποίοι σε πολλές των περιπτώσεων ενθάρρυναν και βοήθησαν στην έρευνά σας.

Τέλος ευχαριστίες και συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς που επέβλεπαν τις εργασίες και καθοδηγούσαν τους μαθητές σε κάθε ενέργειά τους.

Ευχόμαστε να έχετε καλή πρόοδο στο σχολείο σας και μια πετυχημένη σταδιοδρομία μετέπειτα. Να γνωρίζετε ότι αυτή διασφαλίζεται κατά ένα μέρος με τις γνώσεις και δεξιότητες που θα αποκτήσετε και κατά ένα άλλο μέρος με το πραγματικό σας ενδιαφέρον για τους ανθρώπους,, τη συμμετοχή σας σε κοινωνικές και κοινωφελείς δραστηριότητες, την ενεργό συμμετοχή σας στη λήψη κάθε απόφασης που σας αφορά και κυρίως στα μείζονος σημασίας θέματα, όπως η δημοκρατία, η δικαιοσύνη, η βιώσιμη ανάπτυξη, η διασφάλιση των εθνικών κυριαρχικών και εδαφικών μας δικαιωμάτων.

Ιδιαίτερα θερμές ευχαριστίες στις Σχολικές Συμβούλους Φιλολόγων Πέλλας κα. Ευγενία Δανιηλίδου και Αντωνία Παπαδάκη, με τις οποίες είχαμε μια άριστη συνεργασία, εδώ και αρκετούς μήνες προκειμένου, να οργανώσουμε, για πρώτη φορά από κοινού και να φέρουμε εις πέρας ,μια ομολογουμένως απόλυτα πετυχημένη εκδήλωση.

Από πλευράς μας, είμαστε πρόθυμοι να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας αυτή, ούτως ώστε ο διαγωνισμός τοπικής ιστορίας να καταστεί ετήσιος θεσμός.

Γιαννιτσά 28 Μαρτίου 2018

Κων/νος Κάμτσης

Πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας

Γιαννιτσών «Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ»

 

1ist

2ist

3ist

Κατηγορία: Τα νέα της Εταιρείας

© 2007 - 2018 - Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών "Ο Φίλιππος"
Διεύθυνση: Δημάρχου Στάμκου 1 58100 Γιαννιτσά, Τηλέφωνο: 2382083684, email: filippos@fileg.gr