Περιοδικό Τρέχον Τεύχος

per_ex_93per_per_93

 

Κιβωτοί Ελληνισμού και Ορθοδοξίας
του Κωνσταντίνου Κάμτση

Ιεροί τόποι, προσκυνήματα, λατρευτικά κειμήλια, εικόνες, χειρόγραφα, αρχέτυπα που ανάγονται στους πρώτους μετά Χριστόν αιώνες. Κιβωτοί που κλείνουν μέσα τους την αρχαιοελληνική σκέψη και σοφία, αλλά και την αποκάλυψη της Ορθόδοξης Χριστιανικής αλήθειας. Φυλάσσονται ευλαβικά σε Ιερούς Ναούς, βιβλιοθήκες, σκευοφυλάκια, λάρνακες, κρύπτες. Άγρυπνοι φρουροί οι ιερείς, μοναχοί και διάκονοι, που εγκαταβιώνουν εκεί, ασκώντας, παράλληλα, και τα λατρευτικά τους καθήκοντα.

Διασκορπισμένα σε τόπους όπου εγκαταστάθηκε και μεγαλούργησε ο Ορθόδοξος Ελληνισμός, αναδείχθηκαν σε μνημεία εθνικής, ιστορικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής αξίας σε παγκόσμια κλίμακα. Λόγω της ιερότητας που αποπνέουν, αποτελούν πηγή δύναμης και ψυχικής ανάτασης, για τους ευλαβείς και διψασμένους προσκυνητές. Στους ιστορικούς ερευνητές προσφέρουν τη γνώση και σοφία του αρχαίου Ελληνικού πνεύματος, αλλά, κυρίως, την αποκάλυψη της χριστιανικής πίστης.

Στο παρόν τεύχος γίνεται αναφορά σε δύο ιερούς τόπους-κιβωτούς του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Πρόκειται για το Αρχείο και την Βιβλιοθήκη της «Ιεράς Θεολογικής Σχολής Χάλκης» και για το Θεοβάδιστο όρος Σινά με τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης.

Η πρώτη, η οποία ιδρύθηκε στα 1844 από τον Πατριάρχη Γερμανό Δ΄, απέκτησε σπουδαία και διεθνή φήμη, επειδή σ’αυτήν σπούδασαν ορθόδοξοι χριστιανοί απ’ όλο τον κόσμο. Σημαντικές προσωπικότητες που αποφοίτησαν από τη σχολή είναι ο Αιμιλιανός Λαζαρίδης, Μητροπολίτης Γρεβενών , με εθνική δράση κατά τον μακεδονικό αγώνα που μαρτύρησε το 1911, οι Άγιοι και Μάρτυρες Προκόπιος Ικονίου(1923) και Χρυσόστομος Σμύρνης(1922).

Η σπουδαιότητα της Σχολής φαίνεται από το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που δείχνουν το Κογκρέσο των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και από την πίεση που ασκείται από την διεθνή κοινότητα προς το καθεστώς της Τουρκίας, για να ξαναλειτουργήσει η Σχολή, μετά από 47 χρόνια που παραμένει κλειστή.

Αγαθή τύχη αποτέλεσαν ευσεβείς ιεράρχες και ευαισθητοποιημένοι ιδιώτες που παρακίνησαν το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας και τη Βουλή των Ελλήνων, οπότε από το 2014 ξεκίνησε μια γιγαντιαία προσπάθεια καταγραφής, συντήρησης και ψηφιοποίησης των περιεχομένων του Αρχείου και της Βιβλιοθήκης, που περιλαμβάνουν αρχέτυπες και παλαίτυπες εκδόσεις, συλλογές και βιβλία, τα οποία ξεπερνούν τις τριάντα χιλιάδες, ανεκτίμητης ιστορικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής αξίας.

Η δεύτερη κιβωτός αφορά στο όρος Σινά και στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης. Στην περίπτωση αυτή διαδραματίζονται θεία γεγονότα, με κορυφαία την πρώτη εμφάνιση του Θεού στον άνθρωπο και την παράδοση των εντολών του.

Από τους πρώτους αιώνες μετά Χριστόν, η άγονη έρημος και τα δυσπρόσιτα όρη γίνονται κιβωτοί του Ορθόδοξου μοναχισμού και με την υποστήριξη των 6 Βυζαντινών Αυτοκρατόρων μετατρέπονται σε μεγάλα πνευματικά και προσκυνηματικά κέντρα. Με θαυμαστό τρόπο αποκαλύφθηκε το λείψανο της Αγίας Αικατερίνης, όπου φυλάσσεται μέχρι σήμερα στο ομώνυμο μοναστήρι. Εδώ έζησε και συνέγραψε το περίφημο βιβλίο «Κλίμαξ Θείας Ανόδου», με πνευματικές συμβουλές, ο μεγάλος ασκητής της Ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας, ο Άγιος Ιωάννης ο Σιναϊτης.

Στην Μονή της Αγίας Αικατερίνης φυλάσσονται επίσης σπάνιες εικόνες, μεγάλης ιστορικής, θρησκευτικής, αλλά και καλλιτεχνικής αξίας, που χρονολογούνται από τον 6ο αιώνα και εντεύθεν, με χαρακτηριστικότερη τον «Χριστό Παντοκράτορα», που φορά ιμάτιο και χιτώνα.

Η βιβλιοθήκη είναι η αρχαιότερη μοναστηριακή στην Ιστορία του χριστιανισμού, με πιο σημαντικούς θησαυρούς τον Σιναϊτικό Κώδικα από τα μέσα του 4ου αιώνα, που περιέχει κείμενα της Αγίας Γραφής στα ελληνικά, τον παλίμψηστο Συριακό Κώδικα του 400 μ.Χ. με δεύτερη γραφή του 7ου και 8ου αιώνα και το αρχαιότερο Ελληνικό ευαγγέλιο, από το 717 μ.Χ., δώρο του Αυτοκράτορα Θεοδοσίου του Γ΄.

Ο Κωνσταντίνος Κάμτσης
είναι πρόεδρος της Ι.Λ.Ε.Γ. «Ο Φίλιππος»

© 2007 - 2018 - Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών "Ο Φίλιππος"
Διεύθυνση: Δημάρχου Στάμκου 1 58100 Γιαννιτσά, Τηλέφωνο: 2382083684, email: filippos@fileg.gr