Περιοδικό Τρέχον Τεύχος

per92exper92per

 

Σκέψεις για μια πιο ανθρώπινη πόλη με βιώσιμη ανάπτυξη
του Κων/νου Κάμτση

Κάθε χρόνο το τρίτο τεύχος του Φιλίππου είναι αφιερωμένο στις διαλέξεις του Ανοικτού Πανεπιστημίου, που στόχο έχουν να φέρουν σε επαφή όλους μας, τους πολίτες των Γιαννιτσών, με τα νεότερα πορίσματα της επιστημονικής σκέψης σε πλειάδα επιστημονικών πεδίων και κυρίως να διατηρήσουν σε εγρήγορση τον προβληματισμό μας για την πρόοδο του τόπου μας, αλλά και του πλανήτη. Στo πλαίσιo αυτά θεωρώ σκόπιμο να καταθέσω σε συντομία και τις δικές μου σκέψεις στη συνέχεια πρότασης που είχα καταθέσει στο Δήμο μας παλαιότερα κατά την σύνταξη του Σχεδίου «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ».

Κατ’ αρχήν καταγράφω τις κάθε είδους παθογένειες της πόλης (χρόνιες και πρόσφατες λόγω κρίσης), προκειμένου συν τοις άλλοις να προβληματισθούμε ο καθένας μας και για τη δική μας ευθύνη ως προς αυτές:

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ :
– Υψηλή ανεργία (κυρίως των νέων) που ξεπερνά το 30%.
– Κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων, βιοτεχνιών και βιομηχανιών τα τελευταία χρόνια και μεταφορά τους στα Σκόπια και Βουλγαρία για χαμηλότερο λειτουργικό κόστος.
– Εκροές πόρων προς τα Σκόπια και Βουλγαρία για διακοπές, ψώνια, ιατρούς, καζίνο.
– Αθρόα μετανάστευση νέων στο εξωτερικό για εξεύρεση εργασίας.
– Απουσία ιδιωτικών επενδύσεων, λόγω της αδυναμίας των πιστωτικών ιδρυμάτων να χρηματοδοτήσουν επενδυτικά σχέδια.
– Κοινωνικός και επαγγελματικός αποκλεισμός ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
– Μεγάλη μείωση μισθών και συντάξεων.
– Αύξηση φόρων και παραμονή του ΕΝΦΙΑ.
– Αλματώδης αύξηση της ακραίας φτώχειας, όπως επιβεβαιώνεται από τη λειτουργία του κοινωνικού παντοπωλείου, τη χορήγηση του γεύματος αγάπης και οικονομικής υποστήριξης από τα φιλόπτωχα ταμεία των εκκλησιών.
– Προσφυγικές ροές.
– Αδυναμία προσέλκυσης επισκεπτών και τουριστών.
– Εγκατάλειψη περιοχών με πράσινο και φυσική ομορφιά.
– Κακό οδικό δίκτυο και κατεστραμμένα πεζοδρόμια εντός της πόλης.
– Έλλειψη χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων.
– Κίνδυνος από τα αδέσποτα σκυλιά.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ
Στη συνέχεια καταβάλλεται προσπάθεια μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις να απαντηθεί η ικανοποίηση των αναγκών ακολουθώντας μια γενικότερη κατηγοριοποίηση και κατάταξή τους και έχοντας πάντα υπόψη ότι το κύριο βάρος πρέπει να δοθεί στη νέα γενιά.
A) Καταπολέμηση της φτώχειας-Προώθηση της απασχόλησης-Προοπτικές ανάπτυξης :
– Δωρεάν τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού προς τη νεολαία, ώστε να κατευθύνονται σε σχολές, σύμφωνα με τις επιθυμίες, αλλά και τις δυνατότητές τους.
– Δημιουργία γραφείου πληροφόρησης νέων και επιχειρηματικής ανάπτυξης, με παροχή συμβουλών και υπηρεσιών για το στήσιμο της επιχ/σης (νομικός και φοροτεχνικός σύμβουλος), για χρηματοδοτήσεις από τα πιστωτικά ιδρύματα και για επιχορηγήσεις από Εθνικούς και Κοινοτικούς πόρους.
– Εκπόνηση μελετών από πιστοποιημένο φορέα για κλάδους με προοπτικές ανάπτυξης εν μέσω σκληρού ανταγωνισμού, παραγωγής καινοτόμων προϊόντων και εξαγωγικού προσανατολισμού.
– Δημιουργία βιοτεχνικού πάρκου σε δημοτική έκταση. Κατασκευή υποδομών (οδικό δίκτυο-ύδρευση-ηλεκτροδότηση) και παραχώρηση της χρήσης, έναντι συμβολικού τιμήματος, σε νέους για εγκατάσταση επιχειρήσεων.
-Συνεργασία του γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου, με τα Πανεπιστήμια και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και Ενώσεις για στροφή προς νέες επικερδείς καλλιέργειες και βιολογικά, με έμφαση στην ποιότητα και τη συσκευασία και στόχο νέες αγορές (κυρίως του εξωτερικού).
– Ενθάρρυνση συμμετοχής και ένταξη στην εργασία ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, στα πλαίσια εφαρμογής του Ν. 4430/2016 «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ». Δωρεάν παραχώρηση της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στους ως άνω.
-Σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα για ίδρυση επιχειρήσεων που λείπουν από την πόλη μας, όπως γηροκομείο, αθλητικά κέντρα (Πάϊκο-Λουδία), ιχθυοκαλλιέργειες (έχει εξαγγελθεί από τον Δήμο), παραγωγή βιομάζας από υπολείμματα αγροτικών καλλιεργειών, και θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που δεν θα επιβαρύνουν το Δήμο με ζημίες.
– Οργάνωση και άλλων θεματικών περιοδικών εκθέσεων στην πόλη (βιολογικά , αρωματικά και θεραπευτικά βότανα, κρασιά και τσίπουρα, κλπ).
-Εκστρατεία συγκέντρωσης τηγανέλαιων και πώληση τους σε επιχειρήσεις επεξεργασίας αυτών.
-Τοποθέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (φωτοβολταϊκά) στα δημοτικά κτίρια και τα σχολεία.
-Να αναληφθούν εκ νέου πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τους λοιπούς ενδιαφερόμενους Δήμους και να ασκηθούν πιέσεις για : α) την επέκταση του δικτύου παροχής φυσικού αερίου στην πόλη β) την κατασκευή γραμμής προαστιακού σιδηροδρόμου σύνδεσης με Θεσ/νίκη γ) ολοκλήρωση του εθνικού οδικού δικτύου από Παραλίμνη έως Μελίσσι και των παρακάμψεων της Χαλκηδόνας και των Γιαννιτσών δ) διαπλάτυνση του άξονα προς την Εγνατία οδό (Γιαννιτσά-Αλεξάνδρεια).
Β) Ποιότητα ζωής των κατοίκων:
– Βελτίωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης σε ώρες αιχμής στις οδούς 20ης Οκτωβρίου, Χατζηδημητρίου, Μαδύτου και Μπάφρας.
– Ολοκλήρωση του έργου κατασκευής πεζοδρομίων.
– Επιδιόρθωση του κατεστραμένου οδικού δικτύου της πόλης, κυρίως στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου.
– Κατασκευή τουλάχιστον δύο χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων ( περιοχή Αγίου Γεωργίου και πλησίον της πλατείας Γκόνου Γιώτα στο στρατόπεδο Καψάλη).
– Λειτουργία σχολής επιμόρφωσης γονέων και υπερηλίκων για φύλαξη μικρών παιδιών.
– Κάλυψη των συνολικών αναγκών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.
– Συγκέντρωση των αδέσποτων σκύλων της πόλης σε κυνοκομείο.
– Κατασκευή ασφαλών διαδρόμων πεζοπορίας (από οδό 20ης Οκτωβρίου προς το στρατόπεδο καπετάν Άγρα, από οδό ταγματάρχου Ηλιοπούλου προς περιφερειακή οδό για Αμπελιές και Πενταπλάτανο.
– Ασφαλή πρόσβαση των μαθητών στο 2o Γυμνάσιο, 2ο Λύκειο και Μουσικό Γυμνάσιο.
– Κατασκευή κολυμβητήριου στον Πλατανότοπο.
– Υποστήριξη (χρηματικό επίδομα) των οικονομικά αδυνάτων οικογενειών (άρθρο 84, Ν. 3852/2010) και εξεύρεση στέγης για τους άστεγους (άρθρο 94, Ν. 3852/2010).
– Δωρεάν παροχή ύδρευσης και πετρελαίου στους οικονομικά αδυνάτους ως άνω ή καυσόξυλων, προκειμένου να μην επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα καίγοντας επικίνδυνα για την υγεία τοξικά υλικά.
– Ανάπλαση και αξιοποίηση των χώρων φυσικής ομορφιάς και αναψυχής (Γκραμόσκα, Πλατανάκια, Λουδίας)
– Μελέτη αξιοποίησης μικρού μέρους των 170 στρεμμάτων του Ελευθεροχωρίου ( δενδροφύτευση, πάρκο με κιόσκια και παγκάκια, μικρό θέατρο, αναψυκτήριο, γήπεδα).
– Διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Ελευ-θεροχωρίου, καθώς και του πλησίον αυτού ποδοσφαιρικού γηπέδου.
– Μελέτη επανασχεδιασμού του Φιλίππειου λόφου (συντριβάνι, πρανές) και επιδιόρθωση της περιφερειακής οδού πρόσβασης.
– Ενημέρωση – ενθάρρυνση συμμετοχής των πολιτών, φορέων και σχολείων στο θεσμό της εθελοντικής προσφοράς (καθαριότητα, δενδροφύτευση, κοινωνικές και κοινωφελείς δράσεις, κλπ).
– Ανάληψη πρωτοβουλίας ευαισθητοποίησης των κατοίκων για τη δωρεά οργάνων και την αιμοδοσία.
– Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών (και μαθητών) σε θέματα ξενοφοβίας, προστασίας του περιβάλλοντος, ανακύκλωσης, κυκλοφοριακής αγωγής, ορθής διαχείρισης φυτοφαρμάκων.
– Ενημέρωση πολιτών (και μαθητών), για λήψη μέτρων ασφαλείας και προστασίας από κακόβουλες ενέργειες (κλοπές οικονομικές απάτες), ηλεκτρονικά εγκλήματα, bullying.
– Ενίσχυση του αστικού πράσινου και της δενδροφύτευσης περιμετρικά.
– Δωρεάν πρόσβαση στο INTERNET
– Δημιουργία ιατρικού κέντρου διάγνωσης Άνοιας και Αλτσχάϊμερ στο χώρο των Κ.Α.Π.Η.
– Υποστήριξη των αιτημάτων για κάλυψη των αναγκών (προσωπικό και εξοπλισμός) του Νοσοκομείου της πόλης.
– Διεύρυνση του θεσμού λειτουργίας θερινών σχολείων, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών, για δημιουργική απασχόληση παιδιών εργαζόμενων μητέρων, πολύτεκνων οι-κογενειών, οικονομικά αδυνάτων. Κάλυψη της δαπάνης συμμετοχής των παιδιών των ως άνω σε κατασκηνώσεις.
Γ) Τουρισμός και Πολιτισμός:
– Οδοιπορικό επισκεπτών μέσω οδού ήπιας κυκλοφορίας στα οθωμανικά μνημεία, καθώς και τα δύο Μουσεία (Ιστορικό και Λαογραφικό – Στρατιωτικό) από την οδό Στράντζης στον πεζόδρομο έως το στρατόπεδο Καψάλη
– Συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας για αποκατάσταση του τεμένους του Ισκεντέρ Μπέη του οποίου ξεκίνησε η παραχώρηση από την Εθνική Τράπεζα στο Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς και του τζαμιού και των λουτρών στο στρατόπεδο Καψάλη.
– Ανακαίνιση του Πολύκεντρου και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου για πολιτιστική χρήση. Να εξεταστεί η περίπτωση παραχώρησης του στην Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών «Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ» για επέκταση και καλύτερη αξιοποίηση των εκθεμάτων του Ιστορικού-Λαογραφικού Μουσείου, που στεγάζεται ακριβώς δίπλα.
– Αποκατάσταση των κτιρίων του στρατοπέδου Καψάλη και δωρεάν παραχώρηση της χρήσης, ορισμένων εξ αυτών, σε πολιτιστικούς Συλλόγους.
– Αλλαγή της χρήσης του παλιού σχολείου πίσω από τον Ιερό Ναό της Μητροπόλεως (σήμερα λειτουργεί ως νηπιαγωγείο) και δημιουργία Μουσείου Εκπαίδευσης (με αναφορά στην περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα και της απελευθέρωσης). Πρόκειται για το πρώτο Ελληνικό Σχολείο που ιδρύθηκε στα 1870.
– Ανάδειξη της Ελληνορθόδοξης συνοικίας της πόλης κατά την οθωμανική περίοδο: Εξαγορά των ακατοίκητων σπιτιών και οικοπέδων πέριξ της πλατείας Μητροπόλεως, για διεύρυνσή της. Ανάπλαση της διευρυμένης πλατείας , ούτως ώστε με τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το παλιό ως άνω σχολείο πίσω από τον Ιερό Ναό (το πρώτο Ελληνικό Σχολείο), την οικία Μπόσκου , το Φιλίππειο, όπου δεσπόζει ο ανδριάντας του Φιλίππου και το Δημαρχείο-Πνευματικό Κέντρο (όπου θα γίνεται οπτικοακουστική παρουσίαση του Μακεδονικού Αγώνα και της Μάχης των Γιαννιτσών), με τον επιβλητικό Μέγα Αλέξανδρο, να αποτελέσουν μια ενότητα – πόλο έλξης επισκεπτών.
– Εκπόνηση τουριστικού χάρτη που να περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω. Έκδοση ηλεκτρονικού οδηγού.
– Ίδρυση Δημοτικής επιχείρησης για εναλλακτικές μορφές τουρισμού- τουριστικές περιηγήσεις τουριστών στα Γιαννιτσά και στην ευρύτερη περιοχή για γνωριμία με την ιστορία και τον πολιτισμό μας)
– Σε συνεργασία με την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών «Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ»:
* Παραχώρηση και διαμόρφωση χώρου στο Λουδία ποταμό, προκειμένου να παραπέμπει στην περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα με: Αναπαράσταση της λίμνης, με καλύβες Μακεδονομάχων και τις πλάβες τους – Τοποθέτηση προτομών των πρωταγωνιστών που έδρασαν στη λίμνη-Κατασκευή αμφιθεατρικής αίθουσας για ενημέρωση των επισκεπτών και βιντεοπροβολή του Μακεδονικού Αγώνα-Χώρος παιδικής χαράς και αναψυχής.
* Παραχώρηση και διαμόρφωση χώρου στην περιοχή Ταλαμπάζ, για αναπαράσταση της Μάχης των Γιαννιτσών και απελευθέρωσης της πόλης.
* Ανέγερση μνημείου πεσόντων (και των αγωνισθέντων Γιαννιτσιωτών), κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο 1940-41.

Επίλογος. Οι ως άνω προτάσεις αποτελούν ουσιαστικά έκθεση ιδεών και ευσεβείς πόθους, που απασχόλησαν κατά καιρούς και πολλούς άλλους συντοπίτες μας. Υποβλήθηκαν, όπως αναφέρθηκε, στο Δήμο Πέλλας κατά τη διάρκεια διαβούλευσης για την προετοιμασία του Σχεδίου «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ». Το άριστα μελετημένο και υποβληθέν σχέδιο του Δήμου εγκρίθηκε με χρηματοδότηση ποσού 3,8 εκατομμυρίων Ευρώ. Ευελπιστούμε ότι ένα μέρος των προτάσεών θα υλοποιηθεί με τα χρήματα αυτά. Εμείς βέβαια είμαστε διατεθειμένοι, όποτε ζητηθεί, να συνεργαστούμε με τη Δημοτική Αρχή και με Συλλόγους και Φορείς για να συμβάλλουμε όλοι μαζί, στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής και στην οικονομική, πολιτιστική, κοινωνική ανάπτυξη της πόλης μας.

Ο Κωνσταντίνος Κάμτσης
είναι Πρόεδρος της Ι.Λ.Ε.Γ. «Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ»

© 2007 - 2017 - Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών "Ο Φίλιππος"
Διεύθυνση: Δημάρχου Στάμκου 1 58100 Γιαννιτσά, Τηλέφωνο: 2382083684, email: filippos@fileg.gr